Μαθήματα επιτυχίας από τον Στιβ Βόζνιακ
- 07/10/2014, 11:11
- SHARE
Ο συνιδρυτής της Apple και οι συμβουλές του προς νέους επιχειρηματίες και ανήσυχους ανθρώπους στον δρόμο προς την επιτυχία.
«Μάγος» των υπολογιστών εδώ και τέσσερις δεκαετίες, καθηγητής, ομιλητής σε συνέδρια και ένα από τα πιο σεβάσμια πρόσωπα στο «ψηφιακό» σημερινό μας σύμπαν.
Με βάση την αυτοβιογραφία του με τίτλο iWoz: Computer Geek to Cult Icon, ξεχωρίσαμε εννέα συμβουλές που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας.
Να είσαι περίεργος
Από μικρός ρωτούσα συνεχώς τον πατέρα μου «πώς βγάζει φως η λάμπα;», «τι είναι το τρανζίστορ;». Όσο μάθαινα τις απαντήσεις τόσο ένιωθα πως είμαι κάτοχος μιας γνώσης που δεν είχαν τα άλλα παιδιά και έτσι ένιωθα ξεχωριστός. Πρέπει να ενθαρρύνουμε την περιέργεια και τη δίψα για γνώση.
Να έχεις μεγάλες φιλοδοξίες
Ενηλικιώθηκα στη Silicon Valley, εκεί όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων που έχουν σκοπό να αλλάξουν τον κόσμο. Μαζί τον Στιβ Τζομπς εκείνη την εποχή, ψάχναμε τρόπους να κάνουμε τους υπολογιστές χρήσιμους στους ανθρώπους, στην καθημερινότητά τους. Επιπλέον, ήθελα εμείς οι geeks να γίνουμε σημαντικοί, να μην είμαστε στο περιθώριο».
Βγες από τα όριά σου
Η δημιουργικότητα δεν έρχεται ποτέ όσο ασχολείσαι με πράγματα που γνωρίζεις πώς να τα κάνεις. Η προσωπική μας «περιοχή ασφαλείας» δεν είναι και το καλύτερο μέρος για να κάνεις καινούρια πράγματα, ούτε να εξελιχθείς. Δημιουργικότητα είναι όταν έχεις ιδέες για πράγματα που δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα και αρχίζεις να συγκεντρώνεις στοιχεία και να δουλεύεις πάνω σε αυτό και να βγαίνει κάτι νέο εκεί που όπου πριν δεν υπήρχε τίποτα. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο στη δουλειά. Έξω από τα όρια βγήκα και όταν συμμετείχα στο Dancing with the Stars και έπαθα θλάση τένοντα. Αλλά μου άρεσε γιατί όταν δεν είσαι το σωστό πρόσωπο για μια θέση, αλλά παλεύεις για να τα καταφέρεις, τότε περνάς ακόμα πιο καλά.
Τα χρήματα δεν είναι κίνητρο
Αν σκοπός σου είναι μόνο να βγάλεις λεφτά και δεν νοιάζεσαι για το προϊόν σου, ο κόσμος δεν θα νοιαστεί επίσης. Αν, πάλι, πας να βγάλεις αυτό που θέλει ο κόσμος, πάλι θα είναι χαμένο μέσα στο σωρό. Πρέπει το όραμά σου να είναι μοναδικό και να στοχεύει σε κάτι που εσύ πάντα ήθελες και δεν υπάρχει. Όπως εγώ με το Apple ΙΙ, όπως ο Στιβ με το iPhone, όπως ο Έλον Μασκ με το Tesla.
Μια ιδέα στο χαρτί δεν αξίζει τίποτα
Πάντα συμβουλεύω τους ανθρώπους να κατασκευάζουν ένα λειτουργικό πρωτότυπο προτού ξεκινήσουν να αναζητούν χρηματοδότηση. Για να το κάνεις αυτό, πρέπει να βάλεις τους μηχανικούς και τους προγραμματιστές από νωρίς στο παιχνίδι. Να τους κάνεις συνεταίρους. Όταν μαζί φτιάξετε το πρωτότυπό σας θα έχετε πάει πολύ πολύ μακρύτερα από όσο θα μπορούσε κανείς να πάει μόνος του. Και θα έχετε μια πολύ καλή ιδέα του τι έχετε στα χέρια σας και πόσο μακριά μπορεί να σας πάει.
Μάθε να συγχωρείς
Στα πρώτα χρόνια της συνεργασίας μου με τον Στιβ Τζομπς φτιάχναμε ένα παιχνίδι για την Atari, όταν ανακάλυψα πως μου είχε πει ψέμματα για τη συμφωνημένη αμοιβή και πως ο ίδιος θα έπαιρνε περισσότερα χρήματα από μένα. Αλλά ήμασταν νέοι, δεν έδωσα μεγάλη σημασία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως πρέπει να ξεχνάς ή πως δεν πρέπει να θυμάσαι τις φορές που ο άλλος δεν φέρθηκε σωστά.
Λύσε το πρόβλημα στον ύπνο σου
Πολλές φορές έχω ξυπνήσει στη μέση της νύχτας με τη λύση ενός προβλήματος το οποίο σκεφτόμουν λίγο πριν κοιμηθώ. Πάντα έχω στο πλάι του κρεβατιού ένα σημειωματάριο και γράφω όσα σκέφτομαι στον ύπνο. Κάποιες ιδέες είναι καλές, κάποιες όχι και τόσο. Αλλά στην περίπτωσή μου έχω ανακαλύψει πως αυτές τις ώρες το μυαλό είναι πιο ελεύθερο και μπορεί να πάει σε κατευθύνσεις που φυσιολογικά δεν θα πήγαινε.
Κάνε τα πάντα απλά
Όλα μου τα σχέδια πρέπει να είναι όσο γίνεται απλούστερα. Εννοώ τόσο καλοδουλεμένα και με προσοχή που καταλήγουν να είναι όσο πιο απλά γίνεται. Στους πρώτους υπολογιστές Apple ήθελα να κρατήσω τόσα τσιπ στο σύστημα όσα ήταν απολύτως απαραίτητα και ούτε ένα παραπάνω. Σχεδόν 40 χρόνια μετά, ανακάλυψα πως στον Apple ΙΙ θα μπορούσα να είχα αφαιρέσει άλλο ένα.
Μην τα παίρνεις όλα τόσο σοβαρά
Από νέος συνήθιζα να κάνω πλάκες. Στο πανεπιστήμιο χρησιμοποιούσα τις τεχνικές μου γνώσεις για να δημιουργώ παρεμβολές στις τηλεοράσεις των συμφοιτητών του και να τους παρακολουθώ να χτυπούν τους δέκτες μήπως και βελτιώσουν το σήμα. Αργότερα, είχα ιδρύσει μια εταιρεία τηλεφωνικών ανεκδότων• τηλεφωνούσες σε ένα νούμερο και ένας αυτόματος τηλεφωνητής σου εκφωνούσε ένα αστείο (τα είχα ηχογραφήσει ο ίδιος από ένα βιβλίο). Η ζωή μας χρειάζεται πολύ stress relief. Και έχω δημιουργήσει έναν μαθηματικό τύπο για την ευτυχία: H=S-F (Happines = Smiles – Frowns). Διασκέδασε, δες κωμωδίες, άκου ανέκδοτα και κάνε πλάκες. Μην σκοτίζεσαι για τη γρατσουνιά στο αυτοκίνητό σου, μην κυνηγάς την τελειότητα που εσύ νομίζεις πως χρειάζεται να πετύχεις.
Διαβάστε ακόμη: