Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κομισιόν για τα εμβόλια του κορονοϊού

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Κομισιόν για τα εμβόλια του κορονοϊού
This photograph taken April 9, 2024, shows the European Court of Human Rights in Strasbourg, eastern France. (Photo by Frederick FLORIN / AFP) Photo: AFP
Δεν έδωσε στο κοινό επαρκή πρόσβαση στις συμφωνίες αγοράς των εμβολίων του Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έδωσε στο κοινό επαρκή πρόσβαση στις συμφωνίες αγοράς των εμβολίων του Covid-19 κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Πρόκειται για επικύρωση της προσφυγής που άσκησαν νομοθέτες της ΕΕ κατά του χειρισμού των συμφωνιών από την Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται πως η Κομισιόμν υπέγραψε σειρά μεγάλων συμβάσεων για την εξασφάλιση εμβολίων από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες κατά την κορύφωση της πανδημίας το 2020 και το 2021.

Οι ευρωβουλευτές θέλησαν να εξετάσουν τις συμβάσεις για να κατανοήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, αλλά τους δόθηκε μόνο μερική πρόσβαση, ενώ ορισμένα έγγραφα είχαν επεξεργαστεί με την Επιτροπή να λέει ότι αυτό έγινε για την προστασία των εμπορικών συμφερόντων και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων.

Στη συνέχεια οι νομοθέτες προσέφυγαν με τα παράπονά τους στο Γενικό Δικαστήριο με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν είχε αποδείξει ότι η πρόσβαση σε ορισμένες ρήτρες θα υπονόμευε τα εμπορικά συμφέροντα των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Είπε επίσης ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να είχε δώσει μεγαλύτερη εικόνα των δηλώσεων των μελών της ομάδας που διαπραγματεύτηκε τις συμβάσεις ότι δεν είχαν σύγκρουση συμφερόντων.

«Η Επιτροπή δεν έλαβε επαρκώς υπόψη όλες τις σχετικές περιστάσεις προκειμένου να σταθμίσει σωστά τα επίμαχα συμφέροντα», δήλωσε το δικαστήριο.

Η πρώτη αντίδραση της Κομισιόν

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή, απαντώντας στην απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ ότι δεν έδωσε επαρκώς ευρεία πρόσβαση στο κοινό στις συμβάσεις αγοράς εμβολίων κατά της Covid-19, τονίζει με ανακοίνωσή της ότι «γενικά παρέχει την ευρύτερη δυνατή πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα, σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας».

Στις περιπτώσεις που εξετάζει το Δικαστήριο της ΕΕ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι «χρειαζόταν να βρει μια δύσκολη ισορροπία» μεταξύ του δικαιώματος του κοινού, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών, στην πληροφόρηση και των νομικών απαιτήσεων που απορρέουν από τις ίδιες τις συμβάσεις COVID-19, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αξιώσεις χρηματικής αποζημίωσης σε βάρος των φορολογουμένων. Σημειώνει, δε, ότι σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, το Δικαστήριο έχει αναγνωρίσει την ανάγκη προστασίας των επιχειρηματικών συμφερόντων ενός συμβατικού εταίρου.

Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι είχε παράσχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (βάσει της Συμφωνίας Πλαίσιο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων) πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τις συμβάσεις εμβολίων κατά της COVID-19. Σύμφωνα με τον θεσμικό της ρόλο, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι είναι υπεύθυνη να διασφαλίζει την απουσία σύγκρουσης συμφερόντων και έχει επίσης καθήκον να προστατεύει το απόρρητο και τα προσωπικά δεδομένα των ενδιαφερομένων ατόμων.

Σε αυτό το στάδιο, η Επιτροπή επιφυλάσσεται των νομικών επιλογών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: