Αύξησε το Net Worth σου, με στρατηγική

Αύξησε το Net Worth σου, με στρατηγική
Οι παράγοντες που μας κινητοποιούν για να επενδύσουμε τα χρήματα μας είναι πολλοί, αλλά ακόμα περισσότεροι είναι οι παράγοντες που μας «εμποδίζουν» να το κάνουμε.

Από τον Γιάννη Τσαλπαρά*

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερος κόσμος, θέλει να αρχίσει να αποταμιεύει και να επενδύει χρήματα με στόχο να καταφέρει, σε ένα χρονικό διάστημα, να πετύχει την οικονομική του ανεξαρτησία. Πρωταγωνιστές και σε αυτό είναι οι Millennials!

Ένα από τα ποιο γνωστά κινήματα παγκοσμίως, είναι το F.I.R.E. movement, Financial Independence Retire Early, το οποίο γεννήθηκε για να καλύψει την ανάγκη κάποιου να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα από τα 65 έτη, και ιδανικά, κάπου στα 40 του έτη.

Όμως, πώς μπορούμε πραγματικά να πετύχουμε οικονομική ανεξαρτησία;

Σίγουρα είναι ελάχιστοι εκείνοι που θα το πετύχουν κατά τύχη, καθώς η τύχη βοηθάει, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς δεν είναι δεδομένη, και ούτε μπορεί το βασικό σχέδιο κάποιου να είναι το να αγοράζει λαχείο κάθε εβδομάδα για το «αν του κάτσει».

Αν αναζητήσει κάποιος τι είναι το F.I.R.E. movement θα διαπιστώσει πως οι άνθρωποι που ακολουθούν αυτή τη φιλοσοφία, αποταμιεύουν το 60-70% των χρημάτων τους για αυτό τον σκοπό. Φυσικά, δεν τα αποταμιεύουν στην τράπεζα, καθώς θα χρειαζόντουσαν 2 ζωές για πετύχουν τα νούμερα που χρειάζονται, πόσο μάλλον τα τελευταία χρόνια με την αύξηση του πληθωρισμού και την ζημιά που προκαλεί στην αξία των χρημάτων, ενώ μπορεί να χρειαζόντουσαν και μία τρίτη ζωή για να καλύψουν την υποτίμηση που δημιουργείται σε βάθος χρόνου. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, σε ένα κεφάλαιο των 100.000€ σε βάθος 10 ετίας, αν υπολογίσουμε τον επίσημο πληθωρισμό 3% με 4% ετησίως, τότε η αξία του κεφαλαίου, στο τέλος της δεκαετίας, θα είναι 73.742€ με 66.483€, αντίστοιχα.

Όπως καταλαβαίνουμε, χρειαζόμαστε βιώσιμο επενδυτικό πλάνο, ικανό να καλύψει την όποια υποτίμηση, και να βοηθήσει το κεφάλαιο να αναπτυχθεί γεωμετρικά προς τα πάνω.

Αρχικά το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μειώσουμε το BUDGET μας. Σε αυτή τη διαδικασία θα χρειαστεί να περικόψουμε περιττά έξοδα (όχι όλα, γιατί πρέπει να ξεφεύγουμε που και που). Επίσης, θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε τα πάγια έξοδά μας σε βαθμό που να μην ξεπερνάνε το 30%-50% των εισοδημάτων μας.

Επόμενο στάδιο είναι να μειώσουμε το ΧΡΕΟΣ μας. Χρέος,όπως οι δόσεις στην πιστωτική κάρτα, οι οφειλές στην εφορία, η δόση δανείου κλπ.. Είναι κάτι, που δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη και σίγουρα δεν πρέπει να μας πάρει πάνω από 8-12 μήνες, διαφορετικά το σχέδιο μας κρίνεται μη βιώσιμο, αφού χάνουμε πολύ χρόνο και ο χρόνος είναι χρήμα. Για να έχουμε βιώσιμο χρέος θα πρέπει να μην δεσμέυει, περισσότερο από το 50% του BUDGET μας, ώστε να το εξυπηρετούμε.

Αφού καταφέρουμε να ρυθμίσουμε τα προηγούμενα, τότε εκ των πραγμάτων, θα αρχίσουμε να αποταμιεύουμε τα χρήματα που περίσσεψαν. Έτσι έχουμε κάνει το πρώτο βήμα.

Παρ’ όλα αυτά, η φύση μας είναι, μόλις συγκεντρώσουμε ένα κεφάλαιο, να σκεφτόμαστε πώς θα το ξοδέψουμε, άρα δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα. Εδώ είναι που πρέπει να αντιστρέψουμε τα δεδομένα.

Ο Warren Buffet, σε μία από τις τοποθετήσεις του είχε πει, ότι «καταφέρνω να αποταμιεύσω ικανά κεφάλαια, όταν ξεκινώντας τον μήνα μου, το πρώτο πράγμα που θα κάνω, είναι να αποταμιεύσω ένα ικανό ποσοστό των χρημάτων μου (20%) και έπειτα να ξοδέψω τα υπόλοιπα και όχι να αποταμιεύω ότι περισσέψει».

Από τη δική μου εμπειρία ως Financial Health Advisor, μπορώ να σας πω, ότι κάποιος που θα ξεκινήσει το προσωπικό του financial plan με το 10% των χρημάτων, στην δεκαετία, θα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια/πλούτο μεγαλύτερο από το 25% του προσωπικού του Net worth, αρκεί να κάνει τα βήματα με την σειρά.

Έτσι αφού αρχίσεις να αποταμιεύεις το 10% των χρημάτων και έχοντας δημιουργήσει μία ρευστότητα, ικανή να στηρίξει τα μηνιαία έξοδα σου για 6-8 μήνες, τότε είσαι έτοιμος για το επόμενο βήμα, αυτό της ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ.

Σίγουρα θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας ότι οι παράγοντες που μας κινητοποιούν για να επενδύσουμε τα χρήματα μας είναι πολλοί, αλλά ακόμα περισσότεροι είναι οι παράγοντες που μας «εμποδίζουν» να το κάνουμε. Όμως, εάν ο όρος «επένδυση χρημάτων» και ιδανικά «η επένδυση χρημάτων εκτός της δουλειάς μας», δεν μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα, τότε μάλλον έχει έρθει η ώρα να ζητήσουμε την συμβουλή από έναν επαγγελματία που να ασχολείται με το Financial Planning ή με το Asset Management.

Εν ολίγοις, μας κινητοποιεί, το εν δυνάμει κέρδος που θα έχουμε στο κεφάλαιο μας, αλλά μας εμποδίζει, το ότι δεν μπορούμε να επιλέξουμε το κατάλληλο προϊόν (πχ. Cryptos, Stocks, bonds, ETFs, Ασφαλιστικά/επενδυτκά προϊόντα κλπ). Μας κινητοποιεί, ότι κάποιος φίλος μας το έχει κάνει κερδοφόρα και μας εμποδίζει ότι ο φίλος μας αφιερώνει πολύ χρόνο, στην παρακολούθηση της επένδυσής του. Μας κινητοποιεί ότι υπάρχει πληθωρισμός και θα χάσουν αξία τα χρήματα μας, αλλά μας εμποδίζει το ότι δεν μπορούμε να κατανοήσουμε ποια είναι η καλύτερη τοποθέτηση.

Έτσι λοιπόν ζητήστε από έναν επαγγελματία που εμπιστεύεστε, να σας δείξει τον τρόπο ή του τρόπους. Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος, όσο το καθυστερούμε τόσο θα καθυστερεί και η οικονομική μας ανεξαρτησία.

*Ο Γιάννης Τσαλπαράς είναι Financial Health Advisor, μέλος του MDRT από το 2021 και Country Chair της MDRT MCC για το 2023-2024, στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με την NN Hellas, είναι Star Agent, μέλος του ΚΕΑ και μέλος του Fortune Greece Network