Το «revenge tourism» έχει τελειώσει – Πώς εξορθολογίζονται οι δαπάνες των τουριστών;
- 18/07/2024, 14:12
- SHARE
Η τουριστική σεζόν βρίσκεται στο peak της, όμως τα νούμερα δεν φαίνεται να συμβαδίζουν με τις υψηλές προσδοκίες των επαγγελματιών του κλάδου της φιλοξενίας. Κλιματική κρίση, πληθωρισμός, υψηλές τιμές σε αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια και το ανεβασμένο κόστος διαβίωσης, βάζουν τους ταξιδιώτες σε δεύτερες σκέψεις και όπως όλα δείχνουν το φαινόμενο του revenge tourism, απόρροια της πανδημίας, φτάνει στο τέλος του.
«Παρατηρείται μία γενικότερη επιβράδυνση κρατήσεων η οποία αποδίδεται στην οικονομική κρίση που βιώνει στο σύνολο της η Ευρώπη. Τα αποτελέσματα είναι δε περισσότερο ορατά στις μεγάλες αγορές, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία και τη Γερμανία. Το “revenge tourism” τελειώνει και η αγορά πρέπει να επαναξιολογήσει τις δυνατότητες της, διότι ο ταξιδιώτης προχωρά σε εξορθολογισμό των διακοπών του» αναφέρει στο Fortune ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Aldemar.
Παρατηρώντας στενά την τουριστική αγορά, τόσο από τη θέση του θεσμικού, όσο και από τη σκοπιά του επιχειρηματία, ο κ. Αγγελόπουλος τονίζει ότι έχει περιοριστεί σημαντικά η μέση διάρκεια παραμονής και η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη διότι ο τουρίστας αλλάζει τον τρόπο που ταξιδεύει.
Ο πελάτης του Αιγαίου αντιλαμβάνεται ότι έχει εναλλακτικές
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε έρευνα της Simon-Kucher & Partners, αναδεικνύονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στις ταξιδιωτικές συνήθειες της GenZ, σε σύγκριση με ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, η οποία επιλέγει τακτικότερα, μικρότερης διάρκειας, φθηνότερα και συχνά μοναχικά ταξίδια.
Πιο συγκεκριμένα, περιορίζει δραστικά τον προϋπολογισμό διακοπών κατά 14%, όμως ταξιδεύει 4,5 φορές πιο συχνά από τους Baby Boomers. Αυτό επιτυγχάνεται με σύντομα ταξίδια που δεν υπερβαίνουν τη μία εβδομάδα (μέσος όρος 6,5 ημέρες), έναντι 7,7 ημερών των Millennials, 8,8 ημερών των Gen X και 9,5 ημερών των Baby Boomers. Αυτό που παρατηρείται δηλαδή είναι ότι οι κλασικές καλοκαιρινές διακοπές των δύο εβδομάδων ξεθωριάζουν.
«Δεν είναι τυχαίο που πέρσι ανέβηκε η ζήτηση, όχι στα πεντάστερα ξενοδοχεία, αλλά στα ξενοδοχεία δύο αστέρων. Όταν η ενέργεια είναι ακριβή και το κόστος των ακτοπλοϊκών και των αεροπορικών εισιτηρίων στα ύψη, ο κόσμος αναζητά τρόπους να ξοδέψει καλύτερα τα χρήματα του. Δεν είναι τυχαίο που από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ο κόσμος στρέφεται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Άνδρο, την Σέριφο, την Πάρο, την Αντίπαρο και την Τήνο. Ο πελάτης του Αιγαίου αντιλαμβάνεται ότι έχει εναλλακτικές» λέει χαρακτηριστικά.
Το coolcation και ο υπερτουρισμός
Την ώρα που οι κορυφαίοι καλοκαιρινοί προορισμοί της Ευρώπης πλήττονται από πυρκαγιές και καύσωνες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι ταξιδιώτες αναζητούν καταφύγιο από την ανυπόφορη ζέστη σε λιγότερο παραδοσιακούς προορισμούς, ή μήπως όχι;
Σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, η τάση που ακούει στο όνομα “coolcation” δεν απειλεί στην πράξη τον ελληνικό τουρισμό. «Η άποψη ότι ο κόσμος, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, επιλέγει τελικά για τις διακοπές του προορισμούς όπως η Σκανδιναβία, είναι θεωρίες άνευ ουσιαστικών επιχειρημάτων, διότι πολύ απλά το κάνει επειδή βλέπει ότι το να πληρώσει αεροπορικό εισιτήριο για την Ελλάδα είναι πολύ πιο ακριβό από το να πάει στην Σκανδιναβία ή να πάει κάπου οδικώς. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή και η λειψυδρία που ήδη παρατηρείται σε μεγάλα νησιά, όπως είναι η Κρήτη, εκτιμώ ότι θα είναι το κύριο θέμα που θα μας απασχολήσει την επόμενη δεκαετία».
Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στην έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο του τουρισμού. Όπως επεσήμανε από την ελληνική Φιλοξενία λείπουν πάνω από 60.000 επαγγελματίες, γεγονός που θα κοστίσει μελλοντικά στην ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, αφού άλλες ευρωπαϊκές αγορές έχουν αρχίσει να διαχειρίζονται το πρόβλημα.
«Στην χώρα μας το πρόβλημα ακόμα παραμένει άλυτο διότι δεν έχει ρυθμιστεί η βραχυχρόνια μίσθωση που έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις και αυξάνει δραματικά τις τιμές των ενοικίων σε όλη τη χώρα».
Τέλος, ο κ. Αγγελόπουλος έδωσε τη δική του απάντηση στο αν ο υπερτουρισμός είναι υπαρκτός ή επικοινωνιακό αφήγημα διαφόρων κυβερνήσεων. «Ειλικρινά απορώ που αρκετοί αρνούνται να αναγνωρίσουν ότι υπάρχει υπερτουρισμός, όταν το αρμόδιο Υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο για τον περιορισμό του κόσμου σε συγκεκριμένες περιοχές» κατέληξε.