Αναστασία Χασιώτη: Η σταθερή επιλογή της Hines να επενδύσει στην Ελλάδα

Αναστασία Χασιώτη: Η σταθερή επιλογή της Hines να επενδύσει στην Ελλάδα
Οι επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ της Hines Greece και η ψήφος εµπιστοσύνης σε µια από τις δυσκολότερες περιόδους στην ιστορία της Ελλάδας.

Τι κοινό έχει το Grand Hyatt Athens στη Λεωφόρο Συγγρού, το NIKO Seaside Resort Crete – MGallery Hotel Collection, το Out of he Blue Resort επίσης στην Κρήτη και το οικιστικό συγκρότηµα Apollo Hills στη Βούλα; Τι συνδέει όλα αυτά µε το InterContinental Crete; Κοινός παρονοµαστής όλων αυτών των projects και αρκετών ακόµη που έπονται είναι η Hines. Ένας από τους µεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον κόσµο, που διαχειρίζεται 93,2 δισ. δολάρια σε 66 χώρες. Στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο της Hines Greece έχει ξεπεράσει το 1,5 δισεκατοµµύριο ευρώ, µε επενδύσεις σε ξενοδοχεία, οικιστικές αναπτύξεις, χώρους γραφείων και λοιπών στοιχείων real estate.

Όµως, το ενδιαφέρον µε την περίπτωση της Hines δεν είναι µόνον οι επενδύσεις της, που είναι εµβληµατικές, ούτε το ύψος που είναι εντυπωσιακό, αλλά ότι πίστεψε και αποφάσισε να επενδύσει στη χώρα το 2014, σε µια περίοδο δηλαδή που η Ελλάδα βρισκόταν ίσως στο χειρότερο σηµείο της. Μάλιστα, εκείνο το πρώτο βήµα, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσµατος, δεν ήταν ευκαιριακό. Αντιθέτως, από τις πρώτες κιόλας επενδύσεις της απέδειξε ότι στόχος της ήταν να µείνει µόνιµα στη χώρα και να επεκταθεί µε επενδύσεις στην ελληνική αγορά µέσω εξαγορών υφιστάµενων ακινήτων, αλλά και κατασκευής νέων έργων.

«Δεν είµαστε ένα fund, αλλά µια εταιρεία real estate» λέει στο Fortune Greece η Αναστασία Χασιώτη, Senior Investment Associate της Hines Greece. «Εκτός από επενδυτής, η Hines κατέχει και την ιδιότητα του developer και asset manager σε όλα της τα έργα, µε σκοπό την ολιστική προσέγγιση και αξιοποίηση του εκάστοτε ακινήτου. Με σεβασµό στις τοπικές κοινότητες, κάθε µας κίνηση έχει µακροπρόθεσµο ορίζοντα και ήπια, βιώσιµη προσέγγιση».

Για την Αναστασία Χασιώτη, η οποία διαθέτει, παρά το νεαρό της ηλικίας της, πολυετή πείρα στις εξαγορές ακινήτων, την ανάπτυξη και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων σε όλους τους τοµείς, µε κύρια έµφαση στον τοµέα της φιλοξενίας στην Ελλάδα, το πλέον εµβληµατικό έργο είναι η οικιστική ανάπτυξη του Apollo Hills στα νότια προάστια της Αθήνας. Γιατί είναι εµβληµατική; Γιατί, όπως εξηγεί, «όχι απλώς επενδύουµε και είµαστε οι developers του έργου, αλλά θα παραµείνουµε και µετά την ολοκλήρωσή του και ως asset managers. Αυτό αυτοµάτως δηµιουργεί πιο ισχυρούς δεσµούς µε το έργο, δίνοντάς µας το πλαίσιο για να λειτουργήσουµε πιο ουσιαστικά». Η Senior Investment Associate της Hines Greece, η οποία ηγείται και του ULI Young Leaders στην Ελλάδα και την Κύπρο, συµβάλλοντας στην ανάπτυξη και δικτύωση νέων στελεχών, στη συνέντευξή της στο Fortune Greece αποκαλύπτει τα επόµενα σχέδια της Hines στην Ελλάδα. Όπως λέει, η Hines Greece, στην οποία βρίσκεται τα τελευταία 7 χρόνια, κοιτά µε ενεργό ενδιαφέρον τον κλάδο των logistics, των data centers, των for-rent residential, των αναπτύξεων senior housing, αλλά και το student housing.

Εκτός από επενδυτής, η Hines κατέχει και την ιδιότητα του developer και asset manager σε όλα της τα έργα.

Ποιο είναι το εύρος του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου επενδύσεων σε ακίνητα της Hines στην Ελλάδα;

Στις αρχές του 2024 χαρτοφυλάκιο της Hines στην ελληνική αγορά ξεπέρασε το 1,5 δισ. ευρώ, µε επενδύσεις σε ξενοδοχεία, οικιστικές αναπτύξεις, χώρους γραφείων και λοιπών στοιχείων real estate. Μερικά από τα πιο γνωστά assets στα οποία έχουµε επενδύσει και ανακατασκευάσει είναι το GrandHyatt Athens, το NIKO Seaside Resort Crete – MGalley Hotel Collection στον Άγιο Νικόλαο, το Out of the Blue Resort στον όρµο της Αγίας Πελαγίας στην Κρήτη και το οικιστικό συγκρότηµα Apollo Hills στη Βούλα. Επιπρόσθετα, αξίζει να αναφερθεί ότι πριν από λίγες εβδοµάδες άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το πιο πρόσφατο έργο µας, το InterContinental Crete, το οποίο αποτελεί το δεύτερο property της διεθνούς αλυσίδας στην Ελλάδα και το πρώτο τύπου resort στη χώρα.

Η Hines βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2014, µε σκοπό να µείνει µόνιµα στη χώρα και να επεκταθεί µε επενδύσεις στην ελληνική αγορά µέσω εξαγορών υφιστάµενων ακινήτων, αλλά και κατασκευής νέων έργων. Δεν είµαστε ένα fund, αλλά µια εταιρεία real estate. Εκτός από επενδυτής, η Hines κατέχει και την ιδιότητα του developer και asset manager σε όλα της τα έργα, µε σκοπό την ολιστική προσέγγιση και αξιοποίηση του εκάστοτε ακινήτου. Με σεβασµό στις τοπικές κοινότητες, κάθε µας κίνηση έχει µακροπρόθεσµο ορίζοντα και ήπια, βιώσιµη προσέγγιση. Χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η οικιστική ανάπτυξη του Apollo Hills στα νότια προάστια της Αθήνας, όπου όχι απλώς επενδύσαµε και είµαστε οι developers του έργου, αλλά θα παραµείνουµε και µετά την ολοκλήρωσή του και ως asset managers. Αυτό αυτοµάτως δηµιουργεί πιο ισχυρούς δεσµούς µε το έργο, δίνοντάς µας το πλαίσιο για να λειτουργήσουµε πιο ουσιαστικά.

Το οικιστικό έργο Apollo Hills στη Βούλα.
Το οικιστικό έργο Apollo Hills στη Βούλα.

Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε περισσότερο για το project Apollo Hills;

Το Apollo Hills αντιπροσωπεύει ένα φιλόδοξο εγχείρηµα, ένα εξαιρετικό παράδειγµα πρωτοποριακής οικιστικής ανάπτυξης σε µια στρατηγική τοποθεσία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Στο πλαίσιο µιας επένδυσης ύψους 200 εκατοµµυρίων ευρώ, οι κατοικίες έχουν σχεδιαστεί µε έµφαση στην υψηλή ποιότητα διαβίωσης και τη βιώσιµη ανάπτυξη, µε βάση τα αυστηρά πρότυπα Breeam. Το Apollo Hills (www.apollohills.com) θα προσφέρει µια ολοκληρωµένη εµπειρία και θα συµπεριλαµβάνει κήπους, γυµναστήριο, πισίνες, καθώς και πρόσβαση σε beach club.

Στόχος του έργου είναι να αποτελέσει την επιτοµή του refined living, όντας η κορυφαία επιλογή και για τους Έλληνες αλλά και ξένους που τοποθετούν ψηλά στις προτιµήσεις τους την ιδιαιτερότητα στην αρχιτεκτονική, τη λειτουργικότητα των χώρων, τη διακριτικότητα στην πολυτέλεια, αλλά και τον πραγµατικό σεβασµό του περιβάλλοντος. Θέλουµε οι κάτοικοι του Apollo Hills να µπορούν να αποκαλούν αυτό το µέρος σπίτι τους, που τους προσφέρει όµορφες στιγµές µε ιδιωτικότητα και ηρεµία.

Το ξενοδοχείο The Grand Hyatt Athens.
Το ξενοδοχείο The Grand Hyatt Athens.

Η επενδυτική στρατηγική της Hines στην Ελλάδα ενσωματώνει ειδική εστίαση σε ευκαιρίες προστιθέμενης αξίας, όπως προβληματικά ακίνητα με δυνατότητες ανάπλασης;

Η ερώτησή σας µου δίνει τη δυνατότητα να θέσω αρκετά ξεκάθαρα το κύριο λειτουργικό πλεονέκτηµα της Hines στην πλειονότητα των έργων, στα οποία λαµβάνει µέρος. Το κύριο στοιχείο και η κινητήριος δύναµη πριν από κάθε επενδυτική µας απόφαση είναι η εκτίµηση του κατά πόσο µπορούµε να δώσουµε προστιθέµενη αξία σε ένα asset. Κατά πόσο µπορούµε µέσα από το τρίπτυχο επενδυτή −developer− asset manager να ξεκλειδώσουµε την ανεκµετάλλευτη δυναµική ενός ακινήτου, ανεξάρτητα από τον κλάδο στον οποίο αφορά. Γιατί η Hines, λόγω της εµπειρίας που έχει στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και σε δεύτερο επίπεδο στη διαχείριση και το asset management, έχει τη δυνατότητα να περάσει την προστιθέµενη αξία στη λειτουργία ενός asset, και όχι απλώς στο πρώτο στάδιο υλοποίησης µιας επένδυσης.

Και είναι αυτή ακριβώς η θεώρηση που µας επιτρέπει να λειτουργούµε ως κοµµάτι της κοινότητας που κοιτά τη µακροπρόθεσµη αξία. Και, πιστέψτε µε, µέσα από αυτήν τη διαδικασία βγαίνουµε πολλαπλά κερδισµένοι όλοι, τόσο σε επιχειρηµατικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Δεν κοιτάµε, για παράδειγµα, απλώς να αγοράσουµε και να ανακαινίσουµε ένα ξενοδοχείο µε σκοπό τη σύντοµη και κερδοφόρα επενδυτική έξοδο. Μέληµά µας είναι να φτιάξουµε µια µακροπρόθεσµα επιτυχηµένη πρόταση φιλοξενίας, ορθά ενσωµατωµένη στην τοπική κοινότητα, µε υγιείς δεσµούς µε τους τοπικούς προµηθευτές και συνεργάτες, επιδιώκοντας πολλαπλάσια συνολικά οφέλη για όλους.

Είναι σηµαντικό να αναφέρουµε ότι, δεδοµένης της παγκόσµιας τεχνογνωσίας της Hines στο engineering και τις κατασκευές, έχουµε τη δυνατότητα να αναλάβουµε βαριά και περίπλοκα κατασκευαστικά έργα, τα οποία µόνο λίγοι άλλοι θα ήταν πρόθυµοι να αναλάβουν.

Intercontinental Crete στον Άγιο Νικόλαο.
Intercontinental Crete στον Άγιο Νικόλαο.

Ποιες πιθανές μελλοντικές επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν στην ελληνική αγορά;

Το επενδυτικό µας ενδιαφέρον είναι αρκετά ευρύ και δεν περιορίζεται σε στεγανά συγκεκριµένων κλάδων. Η Hines επενδύει και κατασκευάζει παγκοσµίως ακίνητα από όλα τα asset classes: από γραφεία και retail µέχρι ξενοδοχεία, κατοικίες όλων των ειδών, αλλά και logistics. Κάθε µας νέα επένδυση αντικατοπτρίζει τις ανάγκες της αγοράς σε εκείνη τη χρονική στιγµή. Σαφώς συνεχίζουµε να πιστεύουµε στις δυνατότητες του ελληνικού hospitality. Επιπλέον, αυτή την περίοδο κοιτάµε µε ενεργό ενδιαφέρον τον κλάδο των logistics, όπου εκτιµούµε ότι το µεσοπρόθεσµο µέλλον τους είναι εξαιρετικό. Οι τρέχουσες εξελίξεις καθώς και η σπουδαιότητα της χώρας ως βασικού κόµβου µεταφορών επιτρέπουν για πολλαπλές αναπτύξεις, τόσο στη βάση της διεθνούς ζήτησης όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και πιο συγκεκριµένα για data centers. Από εκεί και πέρα µπορώ να σας πω ότι για εµάς έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κοµµάτι των οικιστικών αναπτύξεων σε segments που µέχρι τώρα δεν έχουµε αγγίξει στην ελληνική αγορά, όπως αυτό των for-rent residential και των αναπτύξεων senior housing.

Τέλος, παρακολουθούµε µε µεγάλη προσοχή την εξέλιξη των πανεπιστηµιακών ιδρυµάτων καθώς και την επέκταση διεθνών πανεπιστηµίων στη χώρα µας και πώς αυτό επηρεάζει το student housing, καθώς βλέπουµε µεγάλα περιθώρια ανάπτυξης εστιών λόγω της αυξηµένης ζήτησης για µοντέρνες εστίες µε full-service παροχές. Μάλιστα, η Hines έχει µεγάλη εµπειρία πανευρωπαϊκά στον χώρο του student housing, όπου έχουµε αναπτύξει και ειδική πλατφόρµα ανάπτυξης, αξιοποίησης και λειτουργίας φοιτητικών εστιών.

«Κινητήριος δύναμη πριν από κάθε επενδυτική μας απόφαση είναι κατά πόσο μπορούμε να δώσουμε προστιθέμενη αξία σε ένα asset».

Καθώς οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή αυξάνονται, πώς αναμένετε ότι τα χαρακτηριστικά βιωσιμότητας θα επηρεάσουν τις επενδυτικές αποφάσεις για ακίνητα;

Πιστεύουµε ακράδαντα ότι η αξία των περιουσιακών στοιχείων είναι υψηλότερη όταν είναι ενεργειακά αποδοτικά και βιώσιµα. Τα κτίρια που πληρούν τα αυστηρά πρότυπα ενεργειακής απόδοσης και αειφορίας προσελκύουν περισσότερους επενδυτές και ενοικιαστές, µειώνοντας παράλληλα τα λειτουργικά κόστη και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Επιπλέον, η αυξηµένη ζήτηση για βιώσιµες πρακτικές και η συµµόρφωση µε τους κανονισµούς προστασίας του περιβάλλοντος ενισχύουν την αξία των ακινήτων µακροπρόθεσµα. Η Hines έχει θέση ως στόχο την επίτευξη µηδενικού λειτουργικού καθαρού αποτυπώµατος άνθρακα (net zero) σε όλα της τα ακίνητα παγκοσµίως ως το 2040. Ως επενδυτής, developer και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, δεσµεύεται να ενσωµατώνει τις αρχές της βιωσιµότητας σε κάθε έργο που αναλαµβάνει, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση της αξίας των επενδύσεών της. Ειδικότερα, στην Ελλάδα στα περισσότερα projects έχουµε διατηρήσει τον βασικό σκελετό και τις προσόψεις του εκάστοτε ακινήτου κάτι που ελαχιστοποιεί το ανθρακικό αποτύπωµα. Επιπλέον, πρωταρχικός σκοπός σε όλα τα νέα έργα µας είναι η απόκτηση ενεργειακών και πράσινων πιστοποιητικών (π.χ. Breeam, Leed) αλλά και η εγκατάσταση και ενσωµάτωση συστηµάτων που χρησιµοποιούµε παγκοσµίως και βοηθούν στην αποτελεσµατική λειτουργία των ακινήτων. Η Hines έχει ως προτεραιότητα την ανάδειξη των κριτηρίων ESG παγκοσµίως, µε έµφαση στους ανθρώπους, τις κοινωνίες και τον πλανήτη, και αυτό είναι κάτι που υλοποιεί και στην Ελλάδα.

INFO

$93,2 δισ. παγκόσμιο επενδυτικό ενεργητικό.

66 χρόνια λειτουργίας.

30 χώρες με επενδυτική παρουσία.

4.950 στελέχη σε όλο τον κόσμο.

10 εκατ. τετραγωνικά μέτρα portfolio.

Δείτε το ειδικό online αφιέρωμα για τα 10 χρόνια Most Admired Companies

Δείτε τους νικητές της φετινής έρευνας Most Admired Companies 2024

*Φωτογραφίες: Νίκος Μαλιάκος

**H νέα έκδοση του Fortune Greece κυκλοφορεί Παρασκευή 12 Ιουλίου στα περίπτερα.