Σε ιστορικό υψηλό η διάθεση για επενδύσεις – Ρίσκο τα επιτόκια
- 18/07/2024, 08:59
- SHARE
Σε ένα περιβάλλον όπου οι επενδύσεις στην Ευρώπη επιβραδύνονται μετά από δύο χρόνια αναιμικής αύξησης η Ελλάδα προσελκύει περισσότερες επενδύσεις.
Ειδικότερα το 2023 σημειώθηκε κάμψη των επενδύσεων στην Ευρώπη, με τη σωρευτική μείωση από το 2017 να φθάνει το 14%. Η υποχώρηση του 2023 έρχεται τη στιγμή που, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μειώθηκε από 3,4% το 2022 σε μόλις 0,4%, αισθητά χαμηλότερα από τις ΗΠΑ (2,5%) και την Ασία (5,6%).
Σε αυτό το περιβάλλον οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία εξακολουθούν να διατηρούν κυρίαρχη θέση προσελκύοντας συνολικά πάνω από τα μισά έργα άμεσων ξένων επενδύσεων (51%).
Σύμφωνα με τα ευρήματα του EY European Investment Monitor (ΕΙΜ) η Ελλάδα καταγράφει 50 επενδυτικά έργα για το 2023, που αποτελεί την ισχυρότερη επίδοση της χώρας από την πρώτη χρονιά διεξαγωγής της έρευνας, το 2000, και την κατατάσσει στη 19η θέση μεταξύ των 45 χωρών της έρευνας. Δηλαδή, ενώ τα στοιχεία του ΕΙΜ παρουσιάζουν μία μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ευρώπη κατά 4%, στην Ελλάδα καταγράφεται αύξηση 6%, από 47 επενδύσεις το 2022, σε 50 το 2023. Οι επενδύσεις αυτές αντιπροσωπεύουν το 0,88% του συνολικού αριθμού των επενδύσεων στην Ευρώπη, από 0,79% πέρσι και 0,51% το 2021.
Οι ΗΠΑ παραμένουν στην πρώτη θέση, με το 28% του συνόλου των άμεσων ξένων επενδύσεων, έναντι 40% πέρσι, ενώ ψηλά στην κατάταξη βρίσκονται και το Ηνωμένο Βασίλειο (8%), η Ιταλία (8%), η Γερμανία (6%) και το Βέλγιο (6%).
Ένας στους δύο ερωτώμενους (51%) δήλωσε στην έρευνα ότι η επιχείρησή του σχεδιάζει να αναπτύξει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Ελλάδα, στη διάρκεια του επόμενου χρόνου. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση της χώρας στον κρίσιμο αυτόν δείκτη, ο οποίος την πρώτη χρονιά διεξαγωγής της έρευνας για την Ελλάδα, το 2019, βρισκόταν στο 30%. Μεταξύ των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων (έσοδα > 1,5 δισ. ευρώ) το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο (65%), ενώ μεταξύ των εγκατεστημένων στην Ελλάδα επιχειρήσεων φτάνει το 70%.
Οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες για την Ελλάδα
Ως βασικοί κίνδυνοι για την ελκυστικότητα της χώρας τα επόμενα τρία χρόνια αναδεικνύονται τα υψηλά επιτόκια και οι περιοριστικές χρηματοοικονομικές συνθήκες (44%), το ύψος του δημόσιου χρέους και οι επιπτώσεις του στη φορολογία (34%), καθώς και ο υψηλός πληθωρισμός (32%). Στην Ευρώπη συνολικά, ζητήματα όπως ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια υποβαθμίζονται και βρίσκονται, πλέον, στην τέταρτη και την έκτη θέση της κατάταξης των σημαντικών κινδύνων για την ελκυστικότητα της Ευρώπης. Σε κορυφαίο κίνδυνο (41%) αναδεικνύεται η αυξημένη επιβάρυνση από το ρυθμιστικό περιβάλλον.
Σημειώνεται τέλος ότι εξακολουθεί να βελτιώνεται η άποψη των επενδυτών για την Ελλάδα και εντείνεται η αισιοδοξία για τις προοπτικές την επόμενη τριετία. Το 62% των ερωτώμενων, από 60% πέρσι και 47% το 2019, δήλωσαν ότι η άποψή τους για την Ελλάδα, ως ένα μέρος όπου η επιχείρησή τους θα μπορούσε να αναπτύξει ή να επεκτείνει τις δραστηριότητές της έχει βελτιωθεί τον τελευταίο χρόνο. Ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (69%, από 67% πέρσι) εκτιμά ότι η ελκυστικότητα της χώρας θα βελτιωθεί περαιτέρω την επόμενη τριετία.