Επίσημα η δεύτερη θητεία για την φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν – 401 «υπέρ» και 284 «κατά»

Επίσημα η δεύτερη θητεία για την φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν – 401 «υπέρ» και 284 «κατά»
epaselect epa09780239 European Commission President Ursula von der Leyen looks on during a special EU commission meeting following Russia's aggression against Ukraine, in Brussels, Belgium, 24 February 2022. European Union leaders are set to meet in Brussels later in the day for an emergency summit on the Ukraine crisis. EPA/STEPHANIE LECOCQ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το 720μελές Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ενέκρινε με 401 ψήφους υπέρ, 284 κατά και 15 αποχές.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κέρδισε την Πέμπτη την υποστήριξη των νομοθετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια ακόμη πενταετή θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν.

Το 720μελές Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ενέκρινε με 401 ψήφους υπέρ, 284 κατά και 15 αποχές.

Χρειαζόταν 361 ψήφους για να ανανεώσει τη θητεία της στο κορυφαίο αξίωμα της ΕυρωπαΪκής Ένωσης.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

«Θερμά συγχαρητήρια στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για την επανεκλογή της ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Η εμπειρία και η ηγεσία της είναι ανεκτίμητες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη, πιο ανταγωνιστική και στρατηγικά αυτόνομη Ευρώπη». Αυτό δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της πλατφόρμας Χ, μετά την επανεκλογή της κυρίας Φον Ντερ Λάιεν.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στην Βρετανία για τη 4η Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Κατά την προσέλευση του νωρίς το πρωί μεταξύ άλλων είχε επισημάνει τη «σημαντική ψηφοφορία» , όπως χαρακτήρισε, της επανεκλογής της κας Φον Ντερ Λάιεν, τονίζοντας πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι πολύ σημαντικό να έχουμε συνέχεια, σταθερότητα και εμπειρία στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης«.

Τι αναμένουμε στη συνέχεια

Η φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε το σχέδιό της για μια δεύτερη θητεία το πρωί της Πέμπτης, πριν από την ψηφοφορία.

Μεταξύ των σημαντικότερων δεσμεύσεών της ήταν ένα σχέδιο για την έναρξη αμυντικών έργων της ΕΕ, ξεκινώντας με μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα, μια δέσμευση να μην αποδυναμώσει τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή και περισσότερη βοήθεια για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που αγωνίζονται να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ και την Κίνα, ενώ επενδύουν στον περιορισμό των εκπομπών.

Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει ένα νέο ταμείο ανταγωνιστικότητας στον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ για επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε η ίδια.

Περιέγραψε επίσης αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας προσέγγισης για την επιστροφή των μεταναστών, καθώς και σχέδια για τον τριπλασιασμό του αριθμού των Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων και ακτοφυλάκων.

Η σύνθεση της νέας Κομισιόν

Τώρα που πήρε τη θέση για άλλα πέντε χρόνια, η φον ντερ Λάιεν θα συγκεντρώσει την ομάδα της.

Γνωστή ως «κολέγιο», αυτή η ομάδα των 27 μελών περιλαμβάνει έναν Επίτροπο από κάθε χώρα της ΕΕ, που προτείνεται από την εθνική κυβέρνηση

.Οι εθνικές κυβερνήσεις αναμένεται να προτείνουν τους υποψηφίους τους έως τις αρχές Αυγούστου, αν και ορισμένοι έχουν προλάβει και έχουν ήδη προτείνει ονόματα.

Την πρώτη φορά, η φον ντερ Λάιεν -η οποία είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- επέμεινε ότι οι χώρες θα υποβάλουν έναν άνδρα και μια γυναίκα υποψήφιο για να βελτιωθεί η ισορροπία μεταξύ των φύλων στην κορυφή της ΕΕ.

Μόλις υποβληθούν τα ονόματα, η ΕΕ ξεκινά μια πολύμηνη διαδικασία ελέγχου των υποψηφίων για σύγκρουση συμφερόντων, προτού οι νομοθέτες της ΕΕ τους εξετάσουν σε πολύωρες ακροάσεις σχετικά με τα σχέδιά τους για τον ρόλο.

Το νωρίτερο, αυτό θα έχει ολοκληρωθεί και η νέα Επιτροπή της ΕΕ θα έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Οκτώβριο. Μόνο τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει να προτείνει νέους νόμους και να αλλάξει τους υφιστάμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com