«Καμπανάκι» στην G20 για τις χρηματοπιστωτικές απειλές από τις «μη τράπεζες»

«Καμπανάκι» στην G20 για τις χρηματοπιστωτικές απειλές από τις «μη τράπεζες»
Photo: pixabay.com
Οι ασφαλιστές, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τα hedge funds και άλλα επενδυτικά κεφάλαια.

Η αποσπασματική πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για να γίνουν ασφαλέστερα τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς και άλλα είδη «μη τραπεζών» έχει καταστήσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα ευάλωτο σε περισσότερους κλυδωνισμούς, δήλωσε τη Δευτέρα ο παρατηρητής κινδύνων της G20.

Το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) ανέφερε ότι πολλά από τα βασικά τρωτά σημεία που συνέβαλαν σε επεισόδια, όπως το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες έπρεπε να χορηγήσουν ρευστότητα για να σταθεροποιήσουν τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς κατά την έναρξη των lockdown λόγω της πανδημίαςCOVID-19, εξακολουθούν να ισχύουν σε μεγάλο βαθμό.

Η πρόοδος των χωρών της G20 όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της χρηματαγοράς και των αμοιβαίων κεφαλαίων ανοικτού τύπου, των περιθωρίων και της ρευστότητας που καθορίστηκαν από το FSB ήταν άνιση και «μπορεί ήδη να χάνουμε τη δυναμική μας», ανέφερε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Κλάας Κνοτ, σε επιστολή του προς τους κεντρικούς τραπεζίτες και τους υπουργούς Οικονομικών της G20 που συναντώνται αυτή την εβδομάδα στη Βραζιλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μη τράπεζες, στις οποίες περιλαμβάνονται οι ασφαλιστές, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, τα hedge funds και άλλα επενδυτικά κεφάλαια, αντιπροσωπεύουν πλέον σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

«Για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι ζωτικής σημασίας να ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις των ΝΧΙ (μη τραπεζική χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση) και να δεσμευτούμε σθεναρά για την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή τους» τόνισε ο Κνοτ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com