Χρηματικός «εκβιασμός» της Ουγγαρίας στην ΕΕ για το πετρέλαιο της ρωσικής Lukoil

Χρηματικός «εκβιασμός» της Ουγγαρίας στην ΕΕ για το πετρέλαιο της ρωσικής Lukoil
Photo: pixabay.com
Θα μπλοκάρει τις επιστροφές χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κράτη μέλη που έδωσαν πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει τις επιστροφές χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κράτη μέλη που έδωσαν πυρομαχικά στην Ουκρανία μέχρι το Κίεβο να επιτρέψει τη διέλευση πετρελαίου από τη ρωσική Lukoil μέσω ενός αγωγού μέσω του εδάφους της, δήλωσε την Τρίτη ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών.

Η Σλοβακία και η Ουγγαρία δήλωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σταμάτησαν να λαμβάνουν πετρέλαιο από τη Lukoil μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, αφού η Ουκρανία επέβαλε απαγόρευση τον περασμένο μήνα στη διέλευση πόρων από τη Lukoil.

«Όσο το ζήτημα αυτό δεν επιλύεται από την Ουκρανία, όλοι θα πρέπει να ξεχάσουν την καταβολή των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της αποζημίωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ειρήνης για τις μεταφορές όπλων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό. Το Κίεβο λέει ότι έχει μπλοκάρει το πετρέλαιο από τη Lukoil, αλλά οι συνολικές ροές δεν έχουν μειωθεί μέσω του αγωγού, ο οποίος εξυπηρετεί και άλλους προμηθευτές.

Ο πετρελαιαγωγός που συνδέει τη Ρωσία με τα κράτη του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ στην ανατολική Ευρώπη παρέμεινε σε λειτουργία κατά τη διάρκεια περισσότερων από δύο ετών πολέμου, ακόμη και όταν η ΕΕ απογαλακτίστηκε από τις περισσότερες άλλες πηγές ρωσικών ενεργειακών προμηθειών.

Η Ουγγαρία ειδικότερα παρέμεινε ιδιαίτερα εξαρτημένη από το ρωσικό πετρέλαιο και δηλώνει ότι δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τα διυλιστήριά της χωρίς αυτό.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία ζήτησαν τη Δευτέρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεσολαβήσει σε μια διαδικασία διαβούλευσης με την Ουκρανία. Η διαδικασία θα τους επιτρέψει να προσφύγουν στο δικαστήριο, εκτός εάν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ενεργήσει εντός τριών ημερών.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ειρήνης (ΕPF), που δημιουργήθηκε το 2021, λειτουργεί ως σύστημα επιστροφής χρημάτων που παρέχει στα μέλη της ΕΕ επιστροφές χρημάτων για την αποστολή πυρομαχικών σε άλλες χώρες.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, τα κράτη μέλη που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση από αυτό το ταμείο. Όμως η Ουγγαρία εμποδίζει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των χρημάτων του EPF επικαλούμενη διάφορα ζητήματα για περισσότερο από ένα χρόνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com