Handelsblatt: Οι μικροεπιχειρήσεις «φρενάρουν» την ελληνική οικονομία
- 24/07/2024, 16:15
- SHARE
Για τα νέα κίνητρα της ελληνικής κυβέρνησης για τη συγχώνευση μικρών επιχειρήσεων γράφει ο ανταποκριτής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ.
«Καμία οικονομία στην ΕΕ δεν είναι τόσο κατακερματισμένη όσο η ελληνική. Το 90% των επιχειρήσεων απασχολούν λιγότερους από πέντε υπαλλήλους, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις έξι εταιρείες με πάνω από 10.000 εργαζομένους. Οι μικρές επιχειρήσεις εμποδίζουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η παραγωγή είναι περιορισμένη, οι εταιρείες είναι συνήθως υποκεφαλαιοποιημένες και ως εκ τούτου αναπτύσσονται πολύ αργά», παρατηρεί ο Χέλερ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Eurobank, τους οποίους επικαλείται η Handelsblatt, «θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη έως ότου το ΑΕΠ της Ελλάδας – προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό – επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Και αυτό θα συμβεί μονάχα εάν η χώρα αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα, όπως είναι μεταξύ άλλων τα μικρά επιχειρηματικά μεγέθη.
Αυτός είναι ο λόγος που η συντηρητική κυβέρνηση προωθεί τώρα τις συγχωνεύσεις των εταιρειών. Βάσει ενός νομοσχεδίου που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης πρόκειται να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως και να απλοποιηθεί η διαδικασία έγκρισης για τις συγχωνεύσεις».
Πολλές οι μονοπρόσωπες επιχειρήσεις
Συνεχίζοντας την παράθεση στατιστικών στοιχείων γύρω από τις ελληνικές επιχειρήσεις η Handelsblatt αναφέρει ακόμα πως «539.403 επιχειρήσεις δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο – αποτελούνται μονάχα από τον ιδιοκτήτη και πιθανώς και κάποιον απασχολούμενο οικογενειακό συγγενή, ο οποίος όμως δεν εγγράφεται ως εργαζόμενος.
Κατά τους οικονομολόγους αυτός ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός μονοπρόσωπων επιχειρήσεων εξηγείται από την επιθυμία πολλών Ελλήνων για ανεξαρτησία. Το προηγούμενο έτος το 27,4% όλων των εργαζομένων στην Ελλάδα ήταν αυτοαπασχολούμενοι – πρόκειται για το υψηλότερο σχετικό ποσοστό σε ολόκληρη την ΕΕ, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να τοποθετείται στο 13,8%. Στη Γερμανία συγκριτικά το ποσοστό των αυτοαπασχολούμενων βρίσκεται μόλις στο 8,3%.
Όσο δελεαστικό και αν είναι όμως το να είσαι αφεντικό του εαυτού σου, παραμένει γεγονός και το ότι η παραγωγικότητα των μικρών επιχειρήσεων είναι πολύ περιορισμένη. Σύμφωνα με τη Eurostat η παραγωγή τους πέρυσι έφτασε μόλις στο 50% του κύκλου εργασιών των εταιρειών αντίστοιχου μεγέθους στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», επισημαίνει ο ανταποκριτής της HB.
Τα νέα κυβερνητικά μέτρα αποσκοπούν στην προώθηση της εξαγοράς μικρότερων επιχειρήσεων από μεγαλύτερες, ενώ μεσοπρόθεσμα θα υπάρχουν φορολογικά κίνητρα και για συγχωνεύσεις με εταιρείες από άλλες χώρες της ΕΕ.
«Ο Νίκος Βέττας, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) θεωρεί πως οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές θα διαδραματίσουν “καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και θα ενισχύσουν τις ανταγωνιστικές και εξαγωγικές δυνατότητές τους”. Ο Βέττας δηλώνει επιπλέον πως “τα φορολογικά κίνητρα είναι μέχρι στιγμής θετικά”. Όπως προσθέτει όμως, έως τώρα “δεν έχουν δείξει να έχουν κάποια ιδιαίτερη επίδραση”», καταλήγει η Handelsblatt.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- «Μικρές ΔΕΗ» – Υπερταμείο: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ – Όλα όσα προβλέπει
- Όμιλος ΟΤΕ: «Οδηγός» στην ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας
- Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ; Νέα δημοσκόπηση ανατρέπει τα δεδομένα
Πηγή: dw.com