Πάνος Ποδηματάς (HERCA): Πώς η Ελλάδα θα γίνει προορισμός για συναυλίες και μεγάλα events;
- 24/07/2024, 13:45
- SHARE
Στο κάδρο των μεγάλων διοργανώσεων μπαίνει ξανά η Ελλάδα, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει και την κουλτούρα, αλλά και την τεχνογνωσία για να στήσει events υψηλών προδιαγραφών που συναντάμε σε διεθνές επίπεδο. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 400.000 επισκέπτες από το εξωτερικό φτάνουν στη χώρα μας για να συμμετάσχουν σε συνέδρια, εμπορικές εκθέσεις, επιχειρηματικές συναντήσεις και ταξίδια κινήτρων. Το αποτύπωμα είναι σημαντικό, καθώς, εκτός του ότι ενισχύουν τον ελληνικό τουρισμό, προβάλλουν το brand Ελλάδα, αφήνοντας στην ελληνική οικονομία ποσά που ξεπερνούν τα 4,5 δις ευρώ!
Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Εταιριών Ενοικίασης Εξοπλισμού Εκδηλώσεων (HERCA), επωφελούνται τουλάχιστον 77 διαφορετικοί επαγγελματικοί κλάδοι, οι οποίοι αλληλοεπιδρούν με την εγχώρια τουριστική βιομηχανία. Μάλιστα όπως επισημαίνεται, το προφίλ των ταξιδιωτών που επιλέγουν να επισκεφθούν τη χώρα μας για αυτούς τους σκοπούς (MICE ή ακόμα και καλλιτεχνικές διοργανώσεις, συναυλίες, κ.ο.κ.) παραπέμπει σε ένα VIP κοινό, υψηλών απαιτήσεων που είναι διατεθειμένο να πραγματοποιήσει έως και πέντε φορές υψηλότερες δαπάνες, από ό,τι ο μέσος ξένος επισκέπτης της Ελλάδας το καλοκαίρι!
Επικαλούμενη δε τα επίσημα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, πρόκειται για άτομα υψηλού μορφωτικού επιπέδου (ανώτερα και ανώτατα στελέχη μιας εταιρείας), τα οποία επιλέγουν για τη διαμονή τους ξενοδοχεία 5*, πολυτελείς σουίτες και σύγχρονες εγκαταστάσεις, ενώ επενδύουν σε υψηλής ποιότητας φαγητό και χώρους εστίασης υψηλής αισθητικής και αναζητούν την τοπική παράδοση.
Ως προς την καταναλωτική συμπεριφορά τους, σε ποσοστό 39% ξοδεύουν έως και 1500€ την ημέρα και σε ποσοστό 6% πάνω από 2.500€!
Συναυλίες διεθνούς βεληνεκούς
Η οικονομική κρίση απέτρεψε για μια δεκαετία ξένους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν επί σκηνής το έργο τους, καθώς οι αμοιβές τους ήταν απλησίαστες για τους επιχειρηματίες που θα έπαιρναν το ρίσκο απευθυνόμενοι σε έναν λαό που με δυσκολία έβγαζε τα προς το ζην.
Σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και μάλιστα η φετινή σεζόν αποδεικνύει ότι η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των χωρών για τις περιοδείες σπουδαίων καλλιτεχνών από τον χώρο του θεάματος και της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας που λατρεύονται από εκατομμύρια fans σε όλο τον κόσμο.
Μην ξεχνάμε ότι η διοργάνωση συναυλιών διεθνούς βεληνεκούς, προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τα έσοδα από τουριστικές δαπάνες, διότι ο κόσμος που έρχεται μένει περισσότερες μέρες για να επισκεφτεί τις ομορφιές του εκάστοτε προορισμού και αφήνει χρήματα στις τοπικές οικονομίες. Τα έσοδα από εισιτήρια, διαμονή, εστίαση και άλλες υπηρεσίες, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για τις τοπικές επιχειρήσεις.
«Είμαστε ένα καινούριο συνδικαλιστικό όργανο που δημιουργήθηκε από επαγγελματίες του κλάδου με πολυετή εμπειρία, ακριβώς επειδή βλέπαμε ότι οι δουλειές στην Ελλάδα δεν γινόταν με τον επαγγελματικό τρόπο που θα έπρεπε και θέλουμε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στα projects, αλλά και η Ελλάδα να καταστεί προορισμός για MICE και συναυλίες. Να προσελκύει και να συνάπτει στρατηγικής σημασίας συμφωνίες με διοργανωτές μεγάλων events και shows, όχι μεμονωμένα, αλλά συστηματικά» δηλώνει στο Fortune ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Εταιριών Ενοικίασης Εξοπλισμού Εκδηλώσεων (HERCA) κ. Πάνος Ποδηματάς.
Μπορεί, όπως λέει, να ακούγονται παράπονα για την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν από διάφορα νησιά, ωστόσο, στον κλάδο της διοργάνωσης εκδηλώσεων παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 10% – 15% ως προς τον όγκο των events που διεξάγονται συγκριτικά με πέρυσι.
Παράλληλα, αποκαλύπτει πως το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει συνεργασία με τον ΣΕΤΕ για την ανταλλαγή στατιστικών δεδομένων, έτσι ώστε να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα της πορείας του κλάδου. Η HERCA, με μια σειρά μελετών και προτάσεων για την αναβάθμιση του κλάδου και την επιπλέον βελτίωση της εμπειρίας για τους επισκέπτες της χώρας μας, εξελίσσεται σταδιακά σε έναν συνομιλητή της Πολιτείας, με επιπλέον στόχο την προάσπιση των κοινών οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της.
«Ομολογώ ότι γίνονται σοβαρές και ενδιαφέρουσες δουλειές και σίγουρα, αν κινηθούμε σωστά, μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα. Η HERCA συστάθηκε ως φορέας πριν από 2 χρόνια, όμως η επίσημη λειτουργία της ξεκίνησε πριν από ένα εξάμηνο. Έχουμε δρόμο μπροστά μας».
Rafale σε dog fight για πρώτη φορά στα χρονικά
Ο κ. Ποδηματάς, ο οποίος είναι παράλληλα Managing Director στην Podimatas Audiaviasual SA, έχει συνδέσει το όνομά του με πολύ μεγάλες διοργανώσεις, μεταξύ άλλων και με το Athens Flying Week που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 14 και 15 Σεπτεμβρίου στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.
«Περιμένουμε πάνω από 100.000 κόσμο! Φέτος θα είναι η χρονιά των ομάδων και όχι μεμονωμένων αεροπλάνων. Θα έρθουν Rafale από τη Γαλλία τα οποία θα μπουν για πρώτη φορά σε “dog fight”, που σημαίνει ότι θα τα δούμε πώς αντιδρούν σε συνθήκες πολέμου, κάνοντας επίθεση το ένα στο άλλο. Θα είναι ένα θέαμα πολύ εντυπωσιακό!».
Κατέληξε λέγοντας πως ενώ μιλάμε διαρκώς για την ενίσχυση του θεματικού τουρισμού, ο αεροπορικός τουρισμός δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ο ίδιος το αποδίδει στην γραφειοκρατία, αλλά και στα πολλά συναρμόδια Υπουργεία που εμπλέκονται (Τουρισμού, Μεταφορών, Πολιτισμού), τα οποία κωλυσιεργούν ως προς τη λήψη αποφάσεων.