ΟΗΕ: Πάνω από 2,4 εκατ. Έλληνες είναι υπέρβαροι – 1,9 εκατ. άτομα δεν μπορούν να πληρώσουν υγιεινή διατροφή

ΟΗΕ: Πάνω από 2,4 εκατ. Έλληνες είναι υπέρβαροι – 1,9 εκατ. άτομα δεν μπορούν να πληρώσουν υγιεινή διατροφή
Προϊόντα διατροφής εκτίθενται προς πώληση στο πρώτο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μασούτης στην Αθήνα, Παλαιό Φάληρο Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Το ποσοστό των παχύσαρκων Ελλήνων στον ενήλικο πληθυσμό έφτασε το 28% το 2022 έναντι 24,6% το 2012.

Αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων στην Ελλάδα που θεωρούνται υπέρβαροι κατέγραψε -μεταξύ άλλων- ο ΟΗΕ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Με βάση τα στοιχεία για τη χώρα μας (για το 2022), προκύπτουν τα εξής:

  • Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών (ηλικίας 5 ετών και κάτω) διαμορφώθηκε στο 14,6% έναντι 15,8% το 2012.
  • Το ποσοστό των παχύσαρκων στον ενήλικο πληθυσμό έφτασε το 28% το 2022 έναντι 24,6% το 2012.
  • Ο αριθμός των παχύσαρκων ενηλίκων έφτασε το 2022 τα 2,4 εκατ. άτομα από 2,2 εκατ. άτομα το 2012.
  • Το κόστος της υγιεινής διατροφής αυξήθηκε σημαντικά από το 2017, καθώς έφτασε από τα 2,93 δολάρια ανά άτομο καθημερινά στα 3,74 δολάρια το 2022.
  • Το ποσοστό των Ελλήνων που δεν μπορούσαν να πληρώσουν μια υγιεινή διατροφή για το 2022 διαμορφώθηκε στο 18,3% από 21% το 2021 και 30,8% το 2017.
  • Ο αριθμός των Ελλήνων που δεν μπορούσαν πληρώσουν μια υγιεινή διατροφή για το 2022 διαμορφώθηκε σε 1,9 εκατ. άτομα από 2,2 εκατ. άτομα το 2021 και 3,3 εκατ. άτομα το 2017.

Η παγκόσμια εικόνα

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) εκτιμά πως περίπου 733 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν πείνα το 2023 -ένας στους 11 ανθρώπους παγκοσμίως και ένας στους πέντε στην Αφρική- καθώς οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και οι οικονομικές κρίσεις επηρεάζουν τη διατροφή.

Εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, περίπου 582 εκατομμύρια άνθρωποι θα υποσιτίζονται για χρόνια στο τέλος της δεκαετίας, οι μισοί από αυτούς στην Αφρική, προειδοποίησε η έκθεση.

Ο ευρύτερος στόχος για την εξασφάλιση τακτικής πρόσβασης σε επαρκή τρόφιμα έχει επίσης καθυστερήσει τα τελευταία τρία χρόνια, με το 29% του παγκόσμιου πληθυσμού, ή 2,33 δισεκατομμύρια άνθρωποι, να βιώνει μέτρια ή σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια το 2023.

Υπογραμμίζοντας τις έντονες ανισότητες, περίπου το 71,5% των ανθρώπων σε χώρες με χαμηλό εισόδημα δεν μπορούσαν πέρυσι να πληρώσουν μια υγιεινή διατροφή, έναντι 6,3% σε χώρες με υψηλό εισόδημα.

Ενώ οι λιμοί είναι εύκολο να εντοπιστούν, η κακή διατροφή είναι πιο ύπουλη, αλλά παρόλα αυτά μπορεί να σημαδέψει τους ανθρώπους για όλη τους τη ζωή, καθυστερώντας τόσο τη σωματική όσο και τη διανοητική ανάπτυξη των βρεφών και των παιδιών και αφήνοντας τους ενήλικες πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις και ασθένειες.

Η διεθνής βοήθεια που συνδέεται με την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή ανέρχεται σε 76 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ή το 0,07% της συνολικής ετήσιας οικονομικής παραγωγής του κόσμου.

Οι περιφερειακές τάσεις διέφεραν σημαντικά, με την πείνα να συνεχίζει να αυξάνεται στην Αφρική, όπου ο αυξανόμενος πληθυσμός, οι μυριάδες πόλεμοι και οι κλιματικές αναταραχές βάρυναν σημαντικά. Αντίθετα, στην Ασία παρατηρήθηκε μικρή αλλαγή και στη Λατινική Αμερική υπήρξε βελτίωση.

«Η Νότια Αμερική έχει πολύ ανεπτυγμένα προγράμματα κοινωνικής προστασίας που της επιτρέπουν να στοχεύει τις παρεμβάσεις, ώστε να μπορεί να απομακρυνθεί αποτελεσματικά από την πείνα με πολύ γρήγορο τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Μάξιμο Τορέρο.

«Στην περίπτωση της Αφρικής, δεν έχουμε παρατηρήσει κάτι τέτοιο».

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι ο τρόπος χρηματοδότησης της εκστρατείας κατά της πείνας πρέπει να αλλάξει, με μεγαλύτερη ευελιξία που απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη θα λάβουν βοήθεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: