Πράσινη ενέργεια και αφαλάτωση: Η λύση του ΥΠΕΝ για τη λειψυδρία στα νησιά

Πράσινη ενέργεια και αφαλάτωση: Η λύση του ΥΠΕΝ για τη λειψυδρία στα νησιά
Photo: pixabay.com
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προωθεί την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ενέργειας και αφαλάτωσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στα νησιά, συνδυάζοντας αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα με αντλησιοταμίευση.

Το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλά νησιά αναμένεται να λυθεί μέσω της χρήσης αφαλάτωσης σε συνδυασμό με παραγωγή πράσινης ενέργειας, όπως προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Θόδωρο Σκυλακάκη, το σχέδιο του υπουργείου περιλαμβάνει την κατασκευή υβριδικών μονάδων παραγωγής ρεύματος με αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα, αντλησιοταμίευση και μονάδες αφαλάτωσης. Αυτές οι μονάδες θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ρεύματος και γλυκού νερού για ύδρευση και άρδευση.

Η αντλησιοταμίευση θα χρησιμοποιείται τόσο για παραγωγή ενέργειας με υδροηλεκτρικούς στροβίλους όσο και ως αποθήκη ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν η ζήτηση ενέργειας είναι χαμηλή και η παραγωγή από αιολικά και φωτοβολταϊκά υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την επιστροφή του νερού στον ανάντη ταμιευτήρα, ώστε να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ρεύματος.

Η προκήρυξη των έργων αναμένεται το φθινόπωρο και έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των έργων θα κατευθυνθεί στην κατασκευή των πράσινων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, δικαιολογώντας έτσι την ένταξη των έργων στο εν λόγω ταμείο.

Μέσω της προκήρυξης, οι ενδιαφερόμενοι νησιωτικοί Δήμοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας θα κληθούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: