Celyphos: Ενισχύοντας την εκπαίδευση προσωπικού με βίντεο

Celyphos: Ενισχύοντας την εκπαίδευση προσωπικού με βίντεο
H διαφημιστική εταιρεία που χρησιμοποιεί το βίντεο ως εκπαιδευτικό εργαλείο για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να πρωταγωνιστήσουν στη νέα ψηφιακή εποχή.

Το ελληνικό επιχειρείν βρίσκεται σε ένα πολύ κοµβικό σηµείο για το µέλλον και την τοποθέτησή του στο παγκόσµια στερέωµα. Από τη µία πλευρά, η φιλοδοξία είναι µεγάλη: να «δαµάσει» το κύµα της τεχνητής νοηµοσύνης και να καταφέρει να προχωρήσει στην πολυπόθητη, και υποχρεωτική πλέον, πράσινη µετάβαση. Από την άλλη, οι προκλήσεις είναι εξίσου µεγάλες και απαιτούν δραστικές λύσεις.

Σύµφωνα µε έρευνα του Οργανισµού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου, το 35% των Ελλήνων έχει εγκαταλείψει το διάβασµα, η Ελλάδα κατατάσσεται 25η από τις 27 της ΕΕ στον δείκτη DESI, ο οποίος µετρά την ψηφιακή ωριµότητα των χωρών, ενώ το attention span των ανθρώπων έχει µειωθεί σε µόλις 8,5 δευτερόλεπτα. Σε αυτό το πλαίσιο, πώς θα καταφέρουν οι επιχειρήσεις να επιτύχουν το upskilling και το reskilling του ανθρώπινου δυναµικού τους γρήγορα και αποτελεσµατικά ώστε να ψηφιοποιήσουν τις διαδικασίες τους, να εκσυγχρονίσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και τελικά να επιτύχουν τους στόχους τους και να αναπτυχθούν;

Η Celyphos, µε τη δύναµη της αφήγησης και µε ακλόνητη πίστη στις µετασχηµατιστικές δυνατότητες της επικοινωνίας, έχει αναλάβει µια σηµαντική αποστολή: να ανακαλύψει την ουσία κάθε brand που θα την εµπιστευτεί και να το βοηθήσει να δηµιουργήσει ισχυρούς δεσµούς µε το κοινό και τους συνεργάτες του. Προσφέροντας µια 360° διαφηµιστική εµπειρία, από επικοινωνιακή στρατηγική έως αφήγηση, ανάπτυξη ιδεών και παραγωγή, η Celyphos έχει ως στόχο να γίνει ο στρατηγικός συνεργάτης των επιχειρήσεων στον δρόµο για ανάπτυξη.

«Δηµιουργώντας εκπαιδευτικά βίντεο και explainer videos, µπορούµε να ενισχύσουµε τις επιχειρήσεις µε τέτοιο τρόπο, ώστε να κερδίσουν ένα από τα κρισιµότερα στοιχήµατα της εποχής. Με τη δηµιουργική µας υπεροχή και τη στρατηγική µας οξυδέρκεια µπορούµε να συµβάλλουµε σηµαντικά στην αναπτυξιακή τους πορεία και να ενισχύσουµε τη θέση τους στο οικοσύστηµά τους, κάτι που θα έχει µόνιµο αντίκτυπο στους συνεργάτες µας» αναφέρει ο founder της Celyphos, Αντώνης Καλούδης.

«Mε καλοφτιαγμένο storytelling αποκωδικοποιούμε σύνθετες έννοιες για να διανέμεται η πληροφορία σε όλους».

Η εκπαιδευτική δύναμη των videos

Ένα από τα θέµατα που κυριαρχούν στον δηµόσιο διάλογο είναι φυσικά η ταχύτατη ανάπτυξη της τεχνητής νοηµοσύνης και οι δυνατότητές της σε σχέση µε την εργασία. Από τη µία οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι θα αναβαθµίσει τη δουλειά τους και θα αυξήσει την παραγωγικότητά τους, ενώ από την άλλη οι σκεπτικιστές εκφράζουν ανησυχίες σχετικά µε την απώλεις θέσεων εργασίας.

Σύµφωνα µε τον Αντώνη τα πράγµατα δεν είναι τόσο απόλυτα. Η τεχνητή νοηµοσύνη θα «γεννήσει» την ανάγκη για εκπαίδευση και για την απόκτηση νέων γνώσεων. Αυτό το κενό µεταξύ των νέων skillsets που απαιτεί η αγορά, και της εξοικείωσης των εργαζοµένων µε αυτά έρχεται να καλύψει η Celyphos.

«Η Celyphos ξεκίνησε ως διαφηµιστική εταιρεία µε “δυνατό χαρτί” της την παραγωγή βίντεο. Γρήγορα καταλάβαµε ότι αν µια εταιρεία στον κλάδο της διαφήµισης θέλει να είναι χρήσιµη στις απαιτήσεις που έχει το ελληνικό επιχειρείν σήµερα πρέπει να εστιάσει σε αυτό. Δηλαδή, να ενισχύσει την εθνική προσπάθεια για upskilling και reskilling του ανθρώπινου δυναµικού. Με αυτή τη στρατηγική κερδίσαµε γρήγορα την εµπιστοσύνη ενός πελατολογίου πολύ µεγαλύτερου από όσο είχαµε ονειρευτεί, όπως είναι οι θεσµικές τράπεζες, οι µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ, τα ξενοδοχεία, η φαρµακοβιοµηχανία και άλλες µεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Και όλα αυτά µέσα σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα, καθώς η Celyphos µετρά λιγότερο από ένα χρόνο ζωής», λέει ο Αντώνης.

Σχετικά µε την εκπαιδευτική δύναµη του video, όπως υπογραµµίζει ο ίδιος, «τα καλά νέα είναι ότι το video είναι το οικονοµικότερο και πιο αποδοτικό µέσο εκπαίδευσης. Φανταστείτε µια πολυεθνική εταιρεία που θέλει να περάσει από το excel σε ένα νέο εξελιγµένο λογισµικό. Χωρίς την άµεση και διαδραστική φύση του βίντεο, η µετάβαση θα απαιτούσε ατελείωτες ώρες κατάρτισης, οι οποίες έχουν σηµαντικό οικονοµικό κόστος. Αντίθετα το video προσφέρει γρήγορη, στοχευµένη και ευέλικτη εκαπίδευση, µετατρέποντας έτσι το κόστος σε επένδυση µε άµεσα και ορατά αποτελέσµατα».

Ψηφιακή ωριμότητα και εργατικό δυναμικό

Στην εποχή της ψηφιακής µετάβασης, η Ελλάδα πρέπει να ξεπεράσει µεγάλα εµπόδια για να πλησιάσει τον ευρωπαϊκό µέσο όρο. Παρά την αυξηµένη ανάγκη για ψηφιακές δεξιότητες, πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ενσωµατώσουν νέες τεχνολογίες λόγω της «ψηφιακής ανωριµότητας», όπως φαίνεται από την κατάταξη της χώρας στον δείκτη DESI. Αυτό το ψηφιακό χάσµα έχει ήδη δηµιουργήσει ένα κενό στην αγορά, µε υποψήφιους που δεν µπορούν να βρουν δουλειά και µε θέσεις εργασίας που δεν µπορούν να καλυφθούν λόγω έλλειψης ταλέντου. «Μέσα από τα εκπαιδευτικά video και το απλό και κατανοητό περιεχόµενο που προσφέρουν, η Celyphos υποστηρίζει τις επιχειρήσεις, ώστε να µετατρέψουν τις ψηφιακές προκλήσεις σε ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτοµία», σηµειώνει για αυτό το ζήτηµα ο Αντώνης.

Ναυαρχίδα της Celyphos είναι τα explainer videos, τα οποία αποτελούν µια εκδοχή επεξηγηµατικής δηµοσιογραφίας. Έχοντας ως βάση την έρευνα, τα συγκεκριµένα video διευκολύνουν την κατανόηση σύνθετων, και µερικές φορές δυσνόητων θεµάτων, όπως είναι οι εταιρικές δράσεις και η στρατηγική για την περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση (ESG). «Πολλές φορές αποτελεί πρόκληση για µια εταιρεία η διαδικασία του να εξηγήσει σε ευρύ κοινό ή ακόµη και στους ίδιους τους εργαζόµενούς της θέµατα όπως το ESG και η σηµαντικότητά του. Οι εκθέσεις είναι χρήσιµες µεν αλλά πολύ µακροσκελείς δε. Τα explainer videos απλοποιούν την πληροφορία, εστιάζοντας στην αφήγηση της κάθε δράσης. Με αυτόν τον τρόπο µεταδίδουν αποτελεσµατικά την εταιρική ευθύνη στο ευρύ κοινό σε πολύ σύντοµο χρόνο.

Τα explainer videos αποτέλεσαν και την έµπνευση πίσω από το όνοµα της Celyphos. Η έρευνα που κάνουµε για κάθε project είναι η “βουτιά” στον βυθό µιας εταιρείας. Αναζητούµε τις αξίες, τη φιλοσοφία, τους στόχους και της προτεραιότητές της, ώστε να οπτικοποιήσουµε την ταυτότητά της. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκουµε την ουσία του αφηγήµατός της και την φέρνουµε στην επιφάνεια. Αυτός είναι και ο τρόπος που γεννήθηκε στην Ελληνική Μυθολογία η θεά του έρωτα Αφροδίτη. Αναδύθηκε από το βυθό της θάλασσας στην επιφάνεια επάνω σε ένα κέλυφος».

Οι αξίες της Celyphos και το όραμα για το μέλλον

Μπορεί η Celyphos να µετρά κάτι λιγότερο από έναν χρόνο ζωής, όµως έχει ήδη αποκτήσει ένα ισχυρό πελατολόγιο και έχει χαράξει ένα πολύ συγκεκριµένο επιχειρηµατικό µοντέλο. Για µια τόσο νέα εταιρεία για την οποία «the sky is the limit» τι οραµατίζεται ο ιδρυτής της;

«Προσπαθούµε κάθε στιγµή να είµαστε χρήσιµοι στους πελάτες µας. Λειτουργούµε πάντα proactively και προτείνοντας νέα προϊόντα και λύσεις, ώστε να προλάβουµε θέµατα που µπορεί να προκύψουν στο µέλλον. Φιλοδοξούµε στο να αποτελέσουµε έναν από τους στρατηγικούς συνεργάτες των ελληνικών επιχειρήσεων, ανταποκρινόµενοι στις καινούργιες ανάγκες που δηµιουργεί η 4η βιοµηχανική επανάσταση, συµβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην προσαρµογή τους στον ψηφιακό µετασχηµατισµό».

Όσον αφορά το όραµα για το µέλλον, Ο Αντώνης έχει πολύ συγκεκριµένη εικόνα: «αυτό που οραµατιζόµαστε για τις σύγχρονες διαφηµιστικές εταιρείες είναι να ενδυναµώνουν, να εκπαιδεύουν και να συνδέουν τα brands µε τις κοινότητές τους. Για την Celyphos συγκεκριµένα, φιλοδοξούµε να συνεχίζουµε να “πιέζουµε” τα όριά µας επαναπροσδιορίζοντας τη χρήση του video και µετατρέποντάς το από ένα παραδοσιακό διαφηµιστικό µέσο σε ένα ισχυρό εργαλείο γνώσης για τους ανθρώπους της αγοράς».

 

Δείτε το ειδικό online αφιέρωμα για τα 10 χρόνια Most Admired Companies

Δείτε τους νικητές της φετινής έρευνας Most Admired Companies 2024

*Φωτογραφία: Προσωπικό Αρχείο

**H νέα έκδοση του Fortune Greece κυκλοφορεί Παρασκευή 12 Ιουλίου στα περίπτερα.