Εσωτερικές αιχμές στην Meta για πορνογραφικό υλικό με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Εσωτερικές αιχμές στην Meta για πορνογραφικό υλικό με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης
ANKARA, TURKEY - OCTOBER 28: In this photo illustration logos of Facebook and Meta are displayed on computer and mobile phone screens in Ankara, Turkey on October 28, 2021. Muhammed Selim Korkutata / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Selim Korkutata / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Μετά την εξέταση δύο πορνογραφικών απομιμήσεων διάσημων γυναικών που δημιουργήθηκαν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Το Συμβούλιο Εποπτείας της Meta δήλωσε την Πέμπτη ότι οι κανόνες της εταιρείας δεν ήταν «επαρκώς σαφείς» όσον αφορά την απαγόρευση σεξουαλικά ρητών απεικονίσεων πραγματικών ανθρώπων που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και ζήτησε αλλαγές για να σταματήσει η κυκλοφορία τέτοιων εικόνων στις πλατφόρμες της.

Το συμβούλιο, το οποίο χρηματοδοτείται από τον γίγαντα των social media αλλά λειτουργεί ανεξάρτητα, εξέδωσε την απόφασή του μετά την εξέταση δύο πορνογραφικών απομιμήσεων διάσημων γυναικών που δημιουργήθηκαν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και δημοσιεύτηκαν στο Facebook και το Instagram.

Η Meta δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τις συστάσεις του συμβουλίου και θα ενημερώσει για τυχόν αλλαγές που θα υιοθετήσει.

Στην έκθεσή του, το συμβούλιο προσδιόρισε τις δύο γυναίκες μόνο ως δημόσιες προσωπικότητες από την Ινδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενο ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Το συμβούλιο διαπίστωσε ότι και οι δύο εικόνες παραβίαζαν τον κανόνα της Meta που απαγορεύει το «υποτιμητικό σεξουαλικό photoshop», το οποίο η εταιρεία κατατάσσει ως μορφή εκφοβισμού και παρενόχλησης και τόνισε ότι η Meta θα έπρεπε να τις είχε αφαιρέσει αμέσως.

Στην περίπτωση που αφορούσε την Ινδή γυναίκα, η Meta απέτυχε να εξετάσει μια αναφορά χρήστη για την εικόνα εντός 48 ωρών, με αποτέλεσμα το εισιτήριο να κλείσει αυτόματα χωρίς να ληφθεί καμία ενέργεια.

Ο χρήστης άσκησε έφεση, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε και πάλι να ενεργήσει και άλλαξε πορεία μόνο αφού το διοικητικό συμβούλιο ανέλαβε την υπόθεση.

Στην περίπτωση της Αμερικανίδας διάσημης, τα συστήματα της Meta αφαίρεσαν αυτόματα την εικόνα.

«Οι περιορισμοί σε αυτό το περιεχόμενο είναι νόμιμοι. εδομένης της σοβαρότητας των βλαβών, η αφαίρεση του περιεχομένου είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία των ατόμων που επηρεάζονται» ανέφερε το συμβούλιο.

Η επιτροπή συνέστησε στη Meta να επικαιροποιήσει τον κανόνα της για να αποσαφηνίσει το πεδίο εφαρμογής του, λέγοντας, για παράδειγμα, ότι η χρήση της λέξης «photoshop είναι πολύ στενή» και ότι η απαγόρευση θα πρέπει να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών επεξεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

Το συμβούλιο επέπληξε επίσης τη Meta επειδή αρνήθηκε να προσθέσει την εικόνα της Ινδής γυναίκας σε μια βάση δεδομένων που επιτρέπει αυτόματες αφαιρέσεις όπως αυτή που συνέβη στην περίπτωση της Αμερικανίδας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Meta είπε στο συμβούλιο ότι βασίζεται στην κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για να καθορίσει πότε θα προσθέσει εικόνες στη βάση δεδομένων, μια πρακτική που το συμβούλιο χαρακτήρισε «ανησυχητική».

«Πολλά θύματα των deepfake προσωπικών εικόνων δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας και αναγκάζονται είτε να αποδεχτούν τη διάδοση των μη συναινετικών απεικονίσεών τους είτε να αναζητήσουν και να αναφέρουν κάθε περίπτωση», ανέφερε το συμβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com