Σίσσυ Λιγνού (HAPCO & DES): «Ετησίως η Ελλάδα χάνει περισσότερες από 20 διεθνείς διοργανώσεις και 100 corporate events»
- 25/07/2024, 17:45
- SHARE
Η βιομηχανία συνεδρίων παρουσίασε μία σημαντική ανάκαμψη μετά την πανδημία, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Υπ. Τουρισμού, του ΕΟΤ, αλλά και των επαγγελματιών του κλάδου να αναδείξουν τη δυναμική του εγχώριου τουριστικού προϊόντος σε μία δύσκολη συγκυρία.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο Fortune η Σίσσυ Λιγνού, Πρόεδρος του HAPCO & DES, CEO και Αντιπρόεδρος της AFEA S.A Travel & Congress Services, που επί 40 χρόνια δραστηριοποιείται στον Συνεδριακό & Επαγγελματικό Τουρισμό διεθνώς, η χώρα μας, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, ακόμα και σήμερα, δεν διαθέτει εθνικό σχέδιο προβολής και εθνική καμπάνια, ενώ υπογραμμίζει πως τα 3 χρόνια της πανδημίας, που αποτέλεσαν εμπόδιο για δυναμικές πωλήσεις και εξωστρέφεια στον κλάδο, σίγουρα θα έχουν αρνητική επίδραση για αρκετό διάστημα ακόμα.
Κα Λυγνού, ο συνεδριακός τουρισμός έχει καταφέρει να κάνει rebound μετά την πανδημία;
Τα έτη 2022 και 2023 ο κλάδος επανήλθε σε μία κανονικότητα, η χώρα μας κατέγραψε αυξημένη δραστηριότητα στον κλάδο του MICE, των επαγγελματικών συναντήσεων, εκδηλώσεων και επιστημονικών συνεδρίων.
Παρατηρήθηκε μία δυναμική στον αριθμό των διεθνών διοργανώσεων, που όμως προήλθαν από διεκδικήσεις – σε ιδιωτικό επίπεδο – που είχαν ενεργοποιηθεί προ πανδημίας (όπως γνωρίζουμε ένα διεθνές συνέδριο διεκδικείται τουλάχιστον 3-5 χρόνια πριν την έναρξή του), ενώ αντίστοιχα μία αύξηση στη ζήτηση των εταιρικών events, με το χαρακτηριστικό όμως του “last minute”. Κατεγράφη επίσης μία αύξηση στη ζήτηση για εγχώριο Συνεδριακό & Επαγγελματικό Τουρισμό. Οι συνεδριακές εκθέσεις, στις οποίες εμείς οι επαγγελματίες έχουμε παρευρεθεί εντός του έτους ανά τον κόσμο, δίνουν δείγμα αυξημένης ζήτησης για διοργάνωση εκδηλώσεων, επαγγελματικών συναντήσεων και συνεδρίων για τη χώρα μας σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας, σε πολλές περιπτώσεις όμως δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί λόγω έλλειψης υποδομών, διαθεσιμότητας και σε κάποιες περιπτώσεις αυξημένων τιμών.
Έχετε προτείνει τη δημιουργία μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για τον συνεδριακό τουρισμό με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή του. Πώς θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να είναι δομημένη ώστε να φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα;
Η εθνική στρατηγική απαιτεί συνένωση δυνάμεων, εμπλοκή των Υπουργείων Τουρισμού, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Παιδείας και ΕΟΤ στη στοχευμένη εξέλιξη του κλάδου, συνέργειες μεταξύ των κορυφαίων οργανισμών που εμπλέκονται στον τομέα, σχεδιασμό και δημιουργία ειδικής καμπάνιας και πλάνου προβολής για το προϊόν MICE που παράγει ή μπορεί ακόμα πολύ πιο δυναμικά να προσφέρει η χώρα, αλλά και δράσεις εξωστρέφειας ακολουθώντας καλές πρακτικές ανταγωνιστικών προορισμών. Ο HAPCO & DES, είναι συνεχώς σε στενή συνεργασία με τον ΣΕΤΕ και όλους τους κορυφαίους οργανισμούς, ώστε το πλάνο που έχει υποβληθεί, να ενισχυθεί και να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Ακόμα βέβαια έχουμε δρόμο…
Το εθνικό σχέδιο που έχουμε υποβάλλει, θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δημιουργία στρατηγικής για ανάπτυξη και εξέλιξη των υποδομών, εισαγωγή του κλάδου στην ανώτατη πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημιουργία Εθνικού Convention Bureau που θα εμπλακεί στην οργανωμένη προβολή και lobby σε διεθνές επίπεδο, δημιουργία μητρώου συνεδρίων, κατάρτιση ειδικής μελέτης και πολλά άλλα.
Θεωρείτε ότι η δημιουργία μεγάλων συνεδριακών κέντρων, ικανών να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις με περισσότερα από 5.000 άτομα, θα μπορούσαν να βάλουν την Ελλάδα στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού συνεδριακού χάρτη;
Γίνεται μία προσπάθεια τώρα, τόσο για την Αθήνα, όσο και για τη Θεσσαλονίκη και ελπίζουμε να οδηγήσει κάπου. Βέβαια κάθε τέτοια προσπάθεια απαιτεί και την εις βάθος μελέτη αλλά και συζήτηση με τους επαγγελματίες και ειδικούς στον κλάδο, ώστε η όποια απόφαση για τέτοιου είδους επένδυση να έχει μελετηθεί βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία και πραγματικές ελλείψεις του εθνικού Επαγγελματικού και Συνεδριακού Τουρισμού.
Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν διαθέτει συνεδριακό κέντρο με χωρητικότητα άνω των 4.000-5.000 συνέδρων και δυνατότητα να στεγάσει διοργάνωση σε πάνω από 20 παράλληλες αίθουσες, με μεγάλο εκθεσιακό χώρο αντίστοιχα. Σημαντική έλλειψη, που όλο και πιο συχνά οδηγεί στο να αποκλείεται η χώρα μας από τη λίστα διεθνών οργανισμών για τη φιλοξενία των συνεδρίων τους.
Μία τόσο σημαντική επένδυση και υποδομή, ενός μεγαλύτερου συνεδριακού κέντρου, δίπλα στις ήδη υπάρχουσες αξιόλογες, θα ανεβάσει τη χώρα μας στη διεθνή κατάταξη, αλλά και τον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη (όπως έγινε στην περίπτωση του Δουβλίνου, Βαρκελώνης, Ρώμης, Βιέννης, Παρισιού, Λονδίνου, Βερολίνου κλπ), θα προσφέρει σημαντικό επιπλέον εισόδημα στη χώρα, θα διευρύνει την εποχικότητα, θα συμβάλλει στην απασχόληση, θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν.
Ετησίως η Ελλάδα χάνει περισσότερες από 20 διεθνείς διοργανώσεις και περισσότερα από 100 εταιρικά/corporate events, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν κοινό άνω των 4.000-5.000 συνέδρων/συμμετεχόντων ανά διοργάνωση, κοινό υψηλού επιπέδου και εισοδήματος, οι οποίες αντίστοιχα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έμμεσο τζίρο στη χώρα, έως και 1δισ€ ετησίως, αλλά και πολλαπλάσια άλλα οφέλη.
Εκτός από τα ιατρικά συνέδρια, στα οποία είμαστε δυνατοί, σε ποιους άλλους τομείς θα μπορούσαν να επενδύσουν οι επαγγελματίες του κλάδου;
Η χώρα μας φιλοξενεί πολυάριθμα διεθνή και εθνικά επιστημονικά ιατρικά συνέδρια, τα οποία συμβάλλουν στη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και την εξέλιξη της ιατρικής κοινότητας. Είναι πολύ μεγάλη η λίστα των ιατρικών συνεδρίων βέβαια που δεν χωρούν στην Ελλάδα.
Αποτελούν μεν ένα σημαντικό κομμάτι της πίτας, στη χώρα μας όμως διοργανώνονται με μεγάλη επιτυχία, αλλά και διεκδικούνται πολυάριθμα εταιρικά/corporate events, incentives, επιχειρηματικά, κυβερνητικά, ακαδημαϊκά, επιστημονικά, ερευνητικά και άλλα συνέδρια, ενώ έχουν τεράστια δυναμική και περιθώριο εξέλιξης οι κλάδοι της τεχνολογίας, της μηχανικής, της βιώσιμης ανάπτυξης, των μεταφορών και άλλου είδους διοργανώσεις όπως αθλητικές και άλλες. Η δυναμική είναι μεγάλη, λείπουν όμως υποδομές, πλάνο προβολής, στρατηγική για την οργανωμένη προώθηση του ελληνικού MICE.
Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο συγκεκριμένο κλάδο, που μπορεί να συμβάλλει έως και 7 φορές περισσότερο από τον μαζικό Τουρισμό στην εθνική οικονομία και ανάπτυξη, στην εποχικότητα και την απασχόληση, προσελκύει επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων και επιπέδου και προβάλλει τη χώρα διεθνώς σε ένα σημαντικό κοινό. Πρόκειται για το «δυνατό χαρτί» στη διάθεση των κρατών που θα έχουν την ωριμότητα να αξιοποιήσουν.
Πού σκοράρει η Ελλάδα στην κατάταξη, από πλευράς απόδοσης, συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές αγορές που διαθέτουν και την απαιτούμενη κουλτούρα, αλλά και τις κατάλληλες υποδομές;
Δυστυχώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη με στοιχεία που απεικονίζουν την κατάταξη της χώρας μας, παρά τα συνεχή αιτήματά μας για δημιουργία μητρώου συνεδρίων. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, του οργανισμού Events Industry Council σε συνεργασία με την Oxford Economics, βρισκόμαστε στη 47η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο σε άμεση συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία, με συνολικό τζίρο 2.5 δις, όταν την ίδια ώρα η Ισπανία βρίσκεται στη 12η και η Πορτογαλία στη 32η, σύμφωνα με διεθνή μελέτη του 2019.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ICCA (International Congress and Convention Association) η Αθήνα διατηρεί τη δυναμική της μεταξύ των σημαντικότερων συνεδριακών πόλεων, ενώ η Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε εντυπωσιακή άνοδο. Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται για το 2023 στη 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης από τη 13η το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023 από τη 10η το 2022. Η Αθήνα κατέχει την 15η θέση για το 2023 από την 8η θέση το 2022 και αντίστοιχα στην 11η θέση στην Ευρώπη το 2023 από 8η το 2022. Τέλος, η Θεσσαλονίκη ανέβηκε στην 42η θέση στον κόσμο το 2023 από 78η το 2022 και αντίστοιχα στην 26η στην Ευρώπη το 2023, από 51η το 2022.
Να αναφερθούμε εδώ σε μία σημαντική πρωτοβουλία των 3 κορυφαίων Οργανισμών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και προώθηση του εθνικού Επαγγελματικού και Συνεδριακού Τουρισμού, που μάλιστα έλαβε χώρα εν μέσω πανδημίας, με στόχο να συμβάλλει στο να «σκοράρει» η Ελλάδα στην κατάταξη αλλά και με αφορμή την έλλειψη εθνικού Convention Bureau (γραφείο προώθησης συνεδριακού τουρισμού). Ιδέα που γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας και οδήγησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ 3 Φορέων και τη δημιουργία της πρωτοβουλίας the Greek Meetings Alliance.
Η συνέργεια έχει στόχο να προχωρήσει σε θεσμικές και στρατηγικές κινήσεις για την ανάδειξη της Ελλάδας ως κορυφαίο συνεδριακό προορισμό και να προβάλει το αίσθημα συνεργασίας που μας διέπει. Είναι άκρως σημαντικό και επείγον να έχουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με τον ΕΟΤ, ώστε από κοινού να σχεδιάσουμε την υψηλού επιπέδου προβολή μας ως προορισμό MICE, άμεσα. Ήδη κερδίζουν σημαντικό έδαφος σε αυτό ανταγωνιστικές χώρες
Ποιο το αποτύπωμα του συνεδριακού τουρισμού στην Ελληνική οικονομία σήμερα; Πόσος κόσμος απασχολείται;
Ο Επαγγελματικός και Συνεδριακός Τουρισμός, αποτελεί το αναξιοποίητο «διαμάντι» το Ελληνικού Τουρισμού, που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην εθνική οικονομία και ανάπτυξη.
Δίνει τη λύση στην εποχικότητα, συμβάλλει στον 12μηνο τουρισμό, που τόσο έντονα έχει συζητηθεί αυτή την περίοδο και την απασχόληση, ευνοεί πάνω από 50 επαγγέλματα και μπορεί να αποτελέσει κομβικό κλάδο εξέλιξης της νέας γενιάς. Τα συνέδρια δημιουργούν και αυξάνουν την ζήτηση ταξιδιωτικών και τουριστικών υπηρεσιών (διαμονές, διακινήσεις, ξεναγήσεις, εκδρομές, δείπνα, γεύματα κλπ.) ενισχύοντας την εθνική οικονομία.
Ταυτόχρονα συμβάλλει και στην εξέλιξη της επιστήμης, την προάσπιση της υγείας, αλλά και τη μετάδοση της επιστημονικής γνώσης, μέσω της φιλοξενίας συνεδρίων στη χώρα μας, προβάλλοντας την Ελλάδα με αυτό τον τρόπο ως «hub» μάθησης υψηλού επιπέδου. Προβάλλει τον πολιτισμό και την ιστορία της χώρας, αλλά και την ελληνική γαστρονομία σε ένα σημαντικό κοινό, ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο «συνεδριακός» τουρίστας επενδύει στη χώρα έως και 7 φορές πάνω από τον απλό τουρίστα, είναι επισκέπτης υψηλού εισοδήματος και επιπέδου, ενισχύει την τοπική οικονομία, συνδυάζοντας την επαγγελματική δραστηριότητα με τη διασκέδαση, και μπορεί αντίστοιχα να αποτελέσει και ιδανικό πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό.
Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, ποιες άλλες πόλεις θα μπορούσαν να αναδειχθούν ως συνεδριακοί προορισμοί;
Συνεδριακούς προορισμούς έχουμε την ευλογία και τύχη να έχουμε σε όλη την περιφέρεια και στα νησιά μας, αλλά και τη χαρά σημαντικά συνεδριακά κέντρα και ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα να είναι μέλη μας στο HAPCO & DES και να συμβάλλουν σημαντικά στο έργο του Συνδέσμου, εκπροσωπώντας τον επάξια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.