Stellantis: Η πτώση των κερδών στη Βόρεια Αμερική φέρνει ριζική αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου της

Stellantis: Η πτώση των κερδών στη Βόρεια Αμερική φέρνει ριζική αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου της
HANGZHOU, CHINA - OCTOBER 26, 2023 - A logo for a LEAPMOTOR New Energy Vehicle is seen in Hangzhou, Zhejiang province, China, Oct 26, 2023. Today, LEAPMOTOR New Energy Vehicle announced that Stellantis Group plans to invest approximately 1.5 billion to acquire approximately 20% of LEAPMOTOR New Energy Vehicle shares. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Ο CEO Κάρλος Ταβάρες, ανακοίνωσε την αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου της εταιρείας για την αύξηση των κερδών, εν μέσω σημαντικής μείωσης των περιθωρίων κέρδους στη Βόρεια Αμερική.

Η Stellantis, υπό την ηγεσία του Κάρλος Ταβάρες, προχωρά σε αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου της για να αυξήσει τα κέρδη της, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος. Τα περιθώρια κέρδους της εταιρείας μειώθηκαν σημαντικά στη Βόρεια Αμερική, την κύρια πηγή κερδών της Stellantis, σύμφωνα με το Automotive News Europe.

Η Stellantis N.V., ένας πολυεθνικός ευρωπαϊκός-αμερικανικός όμιλος κατασκευής αυτοκινήτων, ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 μέσω διασυνοριακής συγχώνευσης μεταξύ του ιταλο-αμερικανικού ομίλου Fiat Chrysler Automobiles και του γαλλικού ομίλου PSA. Με έδρα το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, η Stellantis είναι η έκτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως.

Η κύρια δραστηριότητα της Stellantis περιλαμβάνει το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή και την πώληση αυτοκινήτων με εμπορικά σήματα όπως Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Fiat Professional, Jeep, Lancia, Maserati, Mopar, Opel, Peugeot, Ram και Vauxhall. Ο όμιλος απασχολεί 300.000 υπαλλήλους και έχει παρουσία σε περισσότερες από 130 χώρες, με εγκαταστάσεις παραγωγής σε 30 χώρες.

Η Maserati, η πολυτελής μάρκα της Stellantis, βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση μετά από απογοητευτικές επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του 2024, με σημαντική πτώση πωλήσεων και αρνητικό λειτουργικό περιθώριο. Η CFO του ομίλου, Natalie Knight, δήλωσε ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια για τη Maserati, συμπεριλαμβανομένου ενός «καλύτερου σπιτιού» για την μάρκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Stellantis είναι έτοιμη να πουλήσει ή να μειώσει τις δραστηριότητες των εμπορικών σημάτων με χαμηλή απόδοση μετά την απότομη πτώση των κερδών το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπως αναφέρει το Reuters. Ο Κάρλος Ταβάρες δήλωσε ότι όλα τα εμπορικά σήματα είναι σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, αλλά εάν η απόδοσή τους επιδεινωθεί, θα ληφθούν αποφάσεις για την αξιοποίησή τους.

Η Stellantis ανακοίνωσε επίσης την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ρομποτικής μονάδας Comau και στρατηγική αναθεώρηση των δραστηριοτήτων της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι αποστολές στη Βόρεια Αμερική μειώθηκαν κατά 18%, και η εταιρεία αποφάσισε να αναβιώσει ορισμένα μοντέλα, όπως το Dodge Charger, για να επαναφέρει πελάτες.

Η Stellantis εξετάζει επίσης μείωση των τιμών, ειδικά με την εισαγωγή νέων προϊόντων. Η Chief Financial Officer Natalie Knight ανέφερε ότι η Βόρεια Αμερική, όπου η Stellantis μείωσε την παραγωγή το τρίτο τρίμηνο, είναι η αγορά που χρειάζεται τη μεγαλύτερη δουλειά και είναι η κύρια εστίαση της εταιρείας.

Με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αντιμετωπίζουν αποδυνάμωση της ζήτησης, ειδικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, και εντεινόμενο ανταγωνισμό από Κινέζους κατασκευαστές, η Stellantis προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της αγοράς για να βελτιώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: