Τουρκία: Δεν προβλέπεται άμεσα μείωση των επιτοκίων, ξεκαθαρίζει η κεντρική τράπεζα

Τουρκία: Δεν προβλέπεται άμεσα μείωση των επιτοκίων, ξεκαθαρίζει η κεντρική τράπεζα
This photograph taken on June 9, 2023, shows the Central Bank of Turkey, in Ankara. Turkish President Recep Tayyip Erdogan appointed former Wall Street executive Hafize Gaye Erkan as central bank governor on June 9, signalling a possible shift from his unconventional policies to fight soaring inflation. (Photo by Adem ALTAN / AFP) Photo: AFP
Η πολύ πρόωρη χαλάρωση θα μπορούσε να παρατείνει τον πόνο για μια οικονομία στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων αυτή τη στιγμή, διότι η πολύ πρόωρη χαλάρωση θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό και να παρατείνει τον πόνο για μια οικονομία στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υποδιοικητής Τσεβντέτ Ακτσάι.

Προς το παρόν, δήλωσε στο Reuters, η τράπεζα παλεύει να πείσει τις δύσπιστες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ότι θα διατηρήσει τη σφιχτή πολιτική της για όσο διάστημα χρειαστεί για να εξασφαλίσει μια διαρκή περίοδο αποπληθωρισμού.

«Ένας κύκλος μείωσης των επιτοκίων δεν εξετάζεται καν σε αυτό το σημείο» ανέφερε ο Ακτσάι στην πρώτη του συνέντευξη στα μέσα ενημέρωσης από τότε που ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τον διόρισε στη θέση αυτή πριν από ένα χρόνο.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην Τουρκία -όπου ο πληθωρισμός είναι το κύριο πρόβλημα της οικονομίας- ο κίνδυνος πρόωρης χαλάρωσης της πολιτικής και «αναζωογονημένης δυναμικής του πληθωρισμού» είναι υψηλότερος από τον κίνδυνο να περιμένουμε πολύ καιρό, είπε.

«Επομένως, η μείωση των επιτοκίων δεν αποτελεί θέμα της ημερήσιας διάταξης αυτή τη στιγμή και δεν θα είναι πριν παρατηρηθεί μια κοσμική μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού, η οποία θα συνοδεύεται από άλλους δείκτες που παρακολουθούμε στενά. Η φυσική τάση μιας κεντρικής τράπεζας είναι να σφάλλει πάντα στην πλευρά της προσοχής» πρόσθεσε ο Ακτσάι.

Το μήνυμα θα μπορούσε να μετριάσει τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική το τέταρτο τρίμηνο, με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν μείωση των επιτοκίων ήδη από τον Σεπτέμβριο. Άλλοι προβλέπουν ότι θα περιμένει μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Ο 63χρονος Ακτσάι είναι βασικός αρχιτέκτονας της δραματικής στροφής της Τουρκίας προς μια πιο ορθόδοξη πολιτική υψηλών επιτοκίων, η οποία είχε ως στόχο να εξουδετερώσει την πολυετή άνοδο των τιμών που προέκυψε στο πλαίσιο της προηγούμενης πολιτικής του Ερντογάν για εύκολο χρήμα με στόχο την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η κεντρική τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια στο 50% και, από την τελευταία της σύσφιξη τον Μάρτιο, έχει δεσμευτεί να παραμείνει σε επαγρύπνηση για τους κινδύνους του πληθωρισμού. Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το 72% τον περασμένο μήνα, σηματοδοτώντας την αρχή μιας παρατεταμένης πτώσης που αναμένεται να είναι παρατεταμένη.

Ωστόσο, ακόμη και όταν οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 30% σε ένα χρόνο, μια έρευνα της κεντρικής τράπεζας δείχνει ότι τα τουρκικά νοικοκυριά -που έχουν πληγεί από τον πολυετή πληθωρισμό και τη μεταβλητότητα του ξένου συναλλάγματος- τον βλέπουν μάλλον στο 71%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο.

Οι Τούρκοι δικαιολογημένα εξακολουθούν να έχουν μια «απαισιόδοξη τάση» δεδομένης της εμπειρίας τους στο παρελθόν και πρέπει να δουν «μια κοσμική πτωτική τάση στον πραγματικό πληθωρισμό» για να πειστούν, ανέφερε ο Ακτσάι.

Είπε ότι η τράπεζα θα διατηρήσει μια αυστηρή πολιτική έως ότου ο ρυθμός βελτίωσης των προσδοκιών των νοικοκυριών, η συγκράτηση της εγχώριας ζήτησης και τα υποκείμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό επιβεβαιώσουν μια «μόνιμη και σημαντική» μείωση του μηνιαίου πληθωρισμού, ο οποίος αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 1,5% μετά από αυτόν τον μήνα.

Όταν αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων, αυτές «θα διαχειριστούν με τρόπο που να σηματοδοτούν μια σφιχτή στάση με σαφή τρόπο» είπε ο Ακτσάι.

Οι εταιρείες παραμένουν επίσης επιφυλακτικές απέναντι στον αποπληθωρισμό, είπε, γεγονός που «έχει συντριπτικό αντίκτυπο στην έκταση της επιβράδυνσης που απαιτείται για τον αποπληθωρισμό».

Όσο περισσότερο τα νοικοκυριά και οι εταιρείες παραμένουν «μη ανταποκρινόμενα» στη σφιχτή στάση της τράπεζας, «τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος σε όρους παραγωγής και απασχόλησης» δήλωσε ο Ακτσάι.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός του Ιουνίου ήταν 1,64%, αλλά τον Ιούλιο αναμένεται να αυξηθεί προσωρινά λόγω έκτακτων παραγόντων.

«Προβλέπουμε μια επιβάρυνση 1,5 μονάδας στον μηνιαίο πληθωρισμό του Ιουλίου λόγω προσαρμογής των τιμών στις διοικητικές τιμές και τους φόρους» σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πληθωρισμό υψηλότερο του αναμενόμενου τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com