Ρωσία: Συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις» του Πούτιν στον στρατό – Συνελήφθη πρώην υπουργός Άμυνας

Ρωσία: Συνεχίζονται οι «εκκαθαρίσεις» του Πούτιν στον στρατό – Συνελήφθη πρώην υπουργός Άμυνας
epa11187972 Russian President Vladimir Putin enters a hall for his annual address to the Federal Assembly at the Gostiny Dvor conference center in Moscow, Russia, 29 February 2024. About 1,200 people, including lawmakers of Russia’s two-chamber parliament, Government members, heads of the Constitutional and Supreme court, and regional governors, were invited to attend the event. EPA/SERGEI ILNITSKY Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Έρευνα για να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά των φερόμενων «παράνομων δραστηριοτήτων» του Μπουλγκάκοφ.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Ντμίτρι Μπουλγκάκοφ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, συνελήφθη και κατηγορείται για διαφθορά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε την FSB λέγοντας ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά των φερόμενων «παράνομων δραστηριοτήτων» του Μπουλγκάκοφ. Είπε ότι εστάλη σε κέντρο προφυλάκισης στη Μόσχα.

Ο Μπουλγκάκοφ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη στρατιωτική διοικητική μέριμνα μέχρι την απόλυσή του τον Σεπτέμβριο του 2022, είναι ο τελευταίος σε μια σειρά από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Άμυνας που κατηγορούνται για διαφθορά.

Οι συλλήψεις είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που πλήττει τον ρωσικό στρατό εδώ και χρόνια και έρχονται σε μια εποχή που ο νέος υπουργός Άμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ, οικονομολόγος χωρίς στρατιωτική εμπειρία, έχει αναλάβει να καθαρίσει τον στρατό από τη διαφθορά και να εξορθολογήσει τα οικονομικά του για να χρηματοδοτήσει αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Η πάταξη της διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο ξεκίνησε στις 23 Απριλίου με τη σύλληψη του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ, στενού συμμάχου του πρώην υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

Έκτοτε, έχουν συλληφθεί τουλάχιστον πέντε στρατιωτικοί και αμυντικοί αξιωματούχοι.

Το Κρεμλίνο υποβάθμισε τις προηγούμενες συλλήψεις και δήλωσε ότι και άλλες ρωσικές κρατικές υπηρεσίες συμμετείχαν σε παρόμοιες προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο Μπουλγκάκοφ, 69 ετών, είναι απόφοιτος ρωσικών στρατιωτικών ακαδημιών και έχει καταλάβει διάφορες θέσεις διοικητικής μέριμνας στον στρατό, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του.

Διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Άμυνας μέχρι την αντικατάστασή του το 2022 και έχει λάβει πολλά κορυφαία στρατιωτικά και πολιτικά βραβεία, μεταξύ των οποίων το βραβείο του Ήρωα της Ρωσίας, την υψηλότερη τιμή της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com