Η LinkedIn έδωσε 6,6 εκατ. δολάρια σε υπόθεση για χρεώσεις διαφημίσεων

Η LinkedIn έδωσε 6,6 εκατ. δολάρια σε υπόθεση για χρεώσεις διαφημίσεων
Linkedin logo displayed on a mobile phone. Yokohama, April 16, 2023. - 20230422_PD5596 (Photo by Stanislav Kogiku / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP) Photo: AFP
Για διαφημιζόμενους στις ΗΠΑ που αγόρασαν διαφημίσεις στο LinkedIn μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Μαΐου 2023.

Η LinkedIn συμφώνησε να καταβάλει 6,62 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια προτεινόμενη ομαδική αγωγή στις ΗΠΑ που κατηγορεί τη μονάδα της Microsoft ότι χρέωσε υπερβολικά τους διαφημιστές διογκώνοντας τον αριθμό των ατόμων που παρακολούθησαν διαφημίσεις βίντεο στην πλατφόρμα της.

Ο προκαταρκτικός διακανονισμός κατατέθηκε αργά την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Χοσέ, στην Καλιφόρνια, και απαιτεί έγκριση από την Αμερικανίδα δικαστή Σούζαν βαν Κούλεν στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας.

Η LinkedIn αρνήθηκε την ύπαρξη αδικημάτων. Συμφώνησε επίσης να καταβάλει εύλογες προσπάθειες για δύο χρόνια για να προσλάβει εξωτερικό ελεγκτή για να επανεξετάσει τις μετρήσεις των διαφημίσεών της.

Οι διαφημιζόμενοι με επικεφαλής την TopDevz από το Σακραμέντο της Καλιφόρνια και την Noirefy από το Σικάγο κατηγόρησαν την LinkedIn για διόγκωση των μετρήσεων διαφημίσεων μετρώντας τις «προβολές» διαφημίσεων βίντεο από τις εφαρμογές LinkedIn των χρηστών, ακόμη και όταν τα βίντεο έπαιζαν μόνο εκτός οθόνης επειδή οι χρήστες τα προσπέρασαν με κύλιση.

Η αγωγή ξεκίνησε δύο εβδομάδες αφότου η LinkedIn αποκάλυψε τον Νοέμβριο του 2020 ότι οι μηχανικοί της διόρθωσαν σφάλματα λογισμικού στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης με επίκεντρο τις επιχειρήσεις, τα οποία ενδέχεται να οδήγησαν σε περισσότερες από 418.000 υπερτιμολογήσεις, οι περισσότερες κάτω των 25 δολαρίων.

Το LinkedIn παρείχε πιστώσεις σε όλους σχεδόν τους επηρεαζόμενους διαφημιστές.

Ο διακανονισμός της Πέμπτης καλύπτει τους διαφημιζόμενους στις ΗΠΑ που αγόρασαν διαφημίσεις στο LinkedIn μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Μαΐου 2023.

Η LinkedIn εδρεύει στο Sunnyvale της Καλιφόρνια και η Microsoft στο Redmond της Ουάσινγκτον.

Τα κέρδη της Microsoft ανήλθαν σε 66,1 δισεκατομμύρια δολάρια το εννεάμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Η δικαστής είχε απορρίψει την αγωγή τον Δεκέμβριο του 2021. Οι διαφημιστές άσκησαν έφεση, αλλά ανέστειλαν την έφεση ώστε οι δύο πλευρές να μπορέσουν να μεσολαβήσουν στη διαφορά.

Οι δικηγόροι των διαφημιζόμενων μπορούν να ζητήσουν έως και 1.656.250 δολάρια, ή το 25% του ποσού του διακανονισμού, για νομικά έξοδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com