Επιτόκια: Οι τελικές μετρήσεις που θα κρίνουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Επιτόκια: Οι τελικές μετρήσεις που θα κρίνουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ
President of the European Central Bank (ECB) Christine Lagarde addresses a press conference following the meeting of the governing council of the ECB in Frankfurt am Main, western Germany, on January 25, 2024. The European Central Bank left its key interest rates unchanged again and said they would stay "at sufficiently restrictive levels for as long as necessary" to return inflation to target. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Photo: AFP
Ο γρίφος του πληθωρισμού και τι περιμένουν οι αναλυτές.

Μια σειρά από επικείμενες ανακοινώσεις θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Σεπτέμβριο, καθορίζοντας αν θα υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων ή αν θα παραμείνουν σταθερά. Η προσοχή επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα στοιχεία πληθωρισμού και οικονομικής ανάπτυξης που θα δημοσιευτούν αυτή την εβδομάδα.

Ο πληθωρισμός στο μικροσκόπιο

Οι ανακοινώσεις της Τετάρτης αναμένεται να δείξουν πληθωρισμό στο 2,5% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με τις προβλέψεις 36 οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg. Ο βασικός δείκτης πληθωρισμού, που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα, αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,8%, προσφέροντας μια ανάσα στην ΕΚΤ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει τονίσει τη σημασία αυτών των στοιχείων για την επόμενη απόφαση, δηλώνοντας ότι “όλα είναι ανοικτά”. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, υπογράμμισε ότι ο Σεπτέμβριος είναι ιδανικός μήνας για τη λήψη αποφάσεων, ενώ ο Πέτερ Καζιμίρ πρότεινε να περιμένουμε το “πολυαναμενόμενο τσεκ απ του Σεπτεμβρίου”.

Ο ρόλος των οικονομικών δεδομένων

Εκτός από τα στοιχεία πληθωρισμού, η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη της και τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου, τα οποία αναμένεται να δείξουν μια επιβράδυνση της ανάκαμψης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση και το BE Nowcast, η παραγωγή πιθανότατα αυξήθηκε κατά 0,2% στο μπλοκ των 20 χωρών, από 0,3% το πρώτο τρίμηνο. Η δυναμική στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία αναμένεται να έχει επιβραδυνθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σημασία των υπηρεσιών και των μισθών

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει βασικό κριτήριο για την ΕΚΤ, καθώς το κόστος εργασίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε ότι η επιμονή του δείκτη αυτού είναι ένας λόγος για να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά. Ο δείκτης των υπηρεσιών παρέμεινε στο 4,1% τον Ιούνιο, υπερδιπλάσιος του συνολικού στόχου.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει τον στόχο του 2% το τελευταίο τρίμηνο του 2025. Ο οικονομολόγος της ING, Κάρστεν Μπρζέσκι, σημείωσε ότι η επικαιροποίηση των προβλέψεων μετά το καλοκαίρι είναι κρίσιμη για τη διατήρηση αυτής της πρόβλεψης.

Τι περιμένουν οι αναλυτές

Ο οικονομολόγος Τομας Βιελάντεκ της T. Rowe Price τόνισε ότι οι πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών μπορεί να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Αν υπάρξουν δύο ακόμη θετικές μετρήσεις, αυτό θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα αποπληθωρισμού και θα υποστηρίξει μια μείωση τον Σεπτέμβριο. Αν τα στοιχεία ανάπτυξης παραμείνουν αδύναμα, θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη και συζήτηση για ταχύτερο ρυθμό περικοπών ή μεγαλύτερη μείωση τον Σεπτέμβριο.

Οι επενδυτές ήδη στοιχηματίζουν στο 90% την πιθανότητα μιας μείωσης, και οι τελικές μετρήσεις του πληθωρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι καθοριστικές για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: