Ακίνητα: Η Αθήνα ανάμεσα στις πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στη Νότια Ευρώπη

Ακίνητα: Η Αθήνα ανάμεσα στις πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών στη Νότια Ευρώπη
Panoramic view of metropolitan Athens, Greece with Lycabettus hill and Pedion tou Areos park seen from Areopagus rock
Σύμφωνα με τη μελέτη της Savills, οι αυξήσεις οφείλονται στη στενότητα προσφοράς και την εισροή πλούσιων ξένων αγοραστών.

Οι πόλεις της Νότιας Ευρώπης όπως η Λισαβόνα, η Μαδρίτη και η Αθήνα παρουσιάζουν έντονη αύξηση στις τιμές των ακινήτων υψηλών προδιαγραφών το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Savills Plc. Η ζήτηση παραμένει ισχυρή, κυρίως λόγω της περιορισμένης προσφοράς, που οδηγεί τις τιμές ανοδικά.

Συγκεκριμένα, η Λισαβόνα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση με 4,2%, ενώ το Άμστερνταμ, η Μαδρίτη και η Αθήνα ακολούθησαν με αυξήσεις άνω του 3%. Αυτή η άνοδος ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο αύξησης 0,8% που καταγράφηκε σε όλες τις πόλεις που παρακολουθεί η Savills, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η στενότητα προσφοράς, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος κατασκευής και τις αναπτυξιακές προκλήσεις, καθιστά τις πόλεις της Νότιας Ευρώπης ελκυστικές για πλούσιους ξένους αγοραστές, ιδίως από τις ΗΠΑ. Το ισχυρό δολάριο και η προτίμηση για τον μεσογειακό τρόπο ζωής προσελκύουν αυτούς τους αγοραστές, σύμφωνα με την έκθεση της Savills.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αύξηση των ενοικίων ξεπερνά την άνοδο στις τιμές πώλησης, με τη Λισαβόνα, το Ντουμπάι και την Μπανγκόκ να ηγούνται της κούρσας. Στην Λισαβόνα, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 7,5% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η Αθήνα κατέγραψε αύξηση 4,6%.

Στις ΗΠΑ, οι τιμές των ακινήτων παρουσίασαν πτώση σε τρεις από τις τέσσερις πόλεις που παρακολουθήθηκαν, εξαιτίας των επίμονα υψηλών επιτοκίων που κρατούν την αγορά σε στασιμότητα. Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν είναι διατεθειμένοι να ξαναμπούν στην αγορά και να αντιμετωπίσουν αυξημένες μηνιαίες πληρωμές.

Η συνεχής στενότητα προσφοράς ακινήτων υψηλών προδιαγραφών, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια, ωθούν περισσότερους επίδοξους αγοραστές προς την ενοικίαση, όπως αναφέρει η Savills. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί για το υπόλοιπο του 2024, καθώς η προσφορά ακινήτων παραμένει περιορισμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: