Πάνω από 260.000 οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Πάνω από 260.000 οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα
ILLUSTRATION - 24 March 2023, Berlin: Can be a career killer, and not just in jobs where you often have to give presentations: Speech anxiety. Photo: Zacharie Scheurer/dpa-tmn (Photo by Zacharie Scheurer / dpa-tmn / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Τα στοιχεία έρευνας που εκπόνησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος προβληματίζουν.

Μόνο στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας η έλλειψη εργατικού δυναμικού αγγίζει τα 60.000 άτομα, όταν σε άλλους κλάδους που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση τα νούμερα είναι εξίσου υψηλά. Την ίδια ώρα η ανεργία έχει χτυπήσει χαμηλό 15ετίας διαμορφούμενη λίγο πάνω από το 10%, με τον αριθμό των ανέργων να είναι κάτω από τις 900.000, στοιχείο που υπογραμμίζει ότι τα δεδομένα στην αγορά εργασίας έχουν αλλάξει και ο εργαζόμενος, μετά από πολύ καιρό, κρατάει στα χέρια του και το μαχαίρι και το καρπούζι!

Έρευνα που δημοσιοποίησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, δείχνει την ψαλίδα που υπάρχει μεταξύ των επιχειρήσεων που αναζητούν και δεν βρίσκουν ταλέντα, και των εργαζόμενων που προτιμούν να συντηρηθούν με επιδόματα, παρά να πάνε σε μια επιχείρηση/οργανισμό που ο μισθός και οι παροχές δεν τους ικανοποιούν.

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οποία διεξήχθη από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο 2024, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 5.076 επιχειρήσεων από την Palmos Analysis, περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις (37%) δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται φθάνοντας στα επίπεδα του 60% σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 25 εργαζόμενους, ενώ κινείται σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο, στις νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας, αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού εντοπίζονται οι κενές θέσεις εργασίας

Πρωταθλητής στην κατάταξη που αφορά τους κλάδους με τα υψηλότερα ποσοστά επιχειρήσεων που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας είναι η Μεταποίηση (50%), τα Καταλύματα & η Εστίαση (48%) και οι Κατασκευές (55%), ενώ υψηλό ποσοστό (48%) καταγράφεται και μεταξύ των επιχειρήσεων με εξαγωγικό χαρακτήρα. Με το μέσο όρο των κενών θέσεων εργασίας που αναφέρουν οι επιχειρήσεις που δηλώνουν κενές θέσεις εργασίας να υπολογίζεται σε δύο, εκτιμάται ότι στο σύνολο της χώρας υφίστανται περίπου 260.000 κενές θέσεις εργασίας. Μεταξύ των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας, το 28% αναζητούν απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές, το 27% ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες  και μικροπωλητές και το 23% ειδικευμένους τεχνίτες και ασκούντες συναφή επαγγέλματα.

Οι βασικοί λόγοι που η εγχώρια αγορά εργασίας παρουσιάζει την παραπάνω εικόνα είναι αφενός, η έλλειψη ατόμων που ενδιαφέρονται να κάνουν αυτό το είδος εργασίας (45%) και η έλλειψη ατόμων με τα απαιτούμενα προσόντα – δεξιότητες – εμπειρία (36%).

Στη λίστα με τις βασικότερες δεξιότητες και ικανότητες, τις οποίες πρέπει να διαθέτουν οι εργαζόμενοι, οι απαντήσεις των επιχειρήσεων στην έρευνα αναδεικνύουν ως κορυφαία επιλογή τη γνώση/χρήση Αγγλικών (39%) και ακολουθούν οι βασικές ψηφιακές δεξιότητες/ διαδικτυακή συνεργασία/ τηλεργασία (33%), οι επικοινωνιακές/ κοινωνικές δεξιότητες (30%), η ικανότητα συνεργασίας σε ομάδα (24%) και η οργανωτικότητα (20%).

Για να μπορέσει να γεφυρωθεί το χάσμα, καθίσταται σαφές ότι θα πρέπει να χαραχθούν πολιτικές που να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη, τόσο τις ανάγκες των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζόμενων που θέτουν ως προτεραιότητα το worklife balance και την ψυχική τους υγεία, δίνοντας κίνητρα, οικονομικά και μη, και στις δύο πλευρές. Καθοριστικής σημασίας είναι δε η κατάρτιση  κατάλληλων προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: