Πώς Temu και Shein «αναστατώνουν» την αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου και… αγχώνουν την Amazon

Πώς Temu και Shein «αναστατώνουν» την αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου και… αγχώνουν την Amazon
E-commerce mobile apps from ultra fast fashion clothing companies Temu and Shein. Photo: Jessica Gow / TT / code 10070 (Photo by JESSICA GOW / TT NEWS AGENCY / TT News Agency via AFP) Photo: AFP
Οι δύο εφαρμογές κατόρθωσαν να εδραιώσουν τη θέση τους στις Ηνωμένες Πολιτείες...

Οι Temu και Shein έχουν καταφέρει να εδραιώσουν τη θέση τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσφέροντας μέσω διαδικτυακού μάρκετινγκ προσιτά προϊόντα απευθείας από την Κίνα. Είτε πρόκειται για ένα ζευγάρι παπούτσια των 3 δολαρίων είτε για ένα έξυπνο ρολόι των 15 δολαρίων, η δυναμική τους παρουσία δημιουργεί σημαντική πίεση στους αμερικανικούς κολοσσούς του ηλεκτρονικού εμπορίου, όπως η Amazon, η eBay και το Etsy.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη των Temu και Shein τροφοδοτείται από την δυνατότητα εισαγωγής προϊόντων αξίας κάτω των 800 δολαρίων στις ΗΠΑ χωρίς επιβολή δασμών. Ο Ντέιβιντ Ζαπόλσκι, επικεφαλής δημόσιας πολιτικής της Amazon, χαρακτηρίζει αυτή την τάση ως «ανησυχητική», προτείνοντας ότι οι παγκόσμιες ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εξετάσουν περαιτέρω το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με το CNBC.

Καθώς η Amazon ετοιμάζεται να ανακοινώσει αύξηση εσόδων κατά 11% και καθαρά κέρδη αυξημένα κατά 63% για το τελευταίο τρίμηνο, οι προκλήσεις από τις κινεζικές εφαρμογές γίνονται πιο έντονες. Παρότι η Temu και η Shein πωλούν απευθείας από τα εργοστάσια στην Κίνα, προσφέροντας έτσι ανταγωνιστικές τιμές, η Amazon προσπαθεί να εστιάσει στην ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της παράδοσης, ενισχύοντας παράλληλα την γκάμα των οικονομικών προϊόντων της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Shein, που λειτουργεί στις ΗΠΑ από το 2017, έχει επενδύσει σημαντικά στη διαφήμιση μέσω Google και Facebook για να επεκταθεί περαιτέρω, ενώ η αξία της εκτιμάται στα 66 δισεκατομμύρια δολάρια. Από την άλλη πλευρά, η Temu, θυγατρική της PDD Holdings, λανσαρίστηκε στην αμερικανική αγορά το 2022, με αξιοσημείωτες επενδύσεις στο μάρκετινγκ, όπως η διαφημιστική καμπάνια «Shop like a billionaire» που παρουσιάστηκε στο φετινό Super Bowl.

Οι αρμόδιοι στις ΗΠΑ και την ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν τους δασμούς στα εισαγόμενα φθηνά προϊόντα, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη των κινεζικών αυτών πλατφορμών. Η Amazon, αντιλαμβανόμενη τη σημασία της ανταγωνιστικότητας, σχεδιάζει να ανοίξει ένα εκπτωτικό κατάστημα με προϊόντα χαμηλού κόστους, ακολουθώντας τα βήματα των Temu και Shein.

Η αμερικανική πλατφόρμα παραμένει ο κορυφαίος διαδικτυακός λιανοπωλητής στις ΗΠΑ, κατέχοντας το 40% των πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με την eMarketer. Παρά την ισχυρή θέση της, η Amazon γνωρίζει ότι η συνεχής καινοτομία και οι ανταγωνιστικές τιμές είναι κλειδιά για τη διατήρηση της κυριαρχίας της στην αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: