Μειώνει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας για πρώτη φορά από το 2021

Μειώνει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας για πρώτη φορά από το 2021
epa10444133 The Bank of England in London, Britain, 02 February 2023. The Bank of England is expected to announce another rise in interest rates. The base rate is at a 14-year high of 3.5 percent. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κατά 25 μονάδες βάσης στο 5%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχωράει σε μια μείωση των επιτοκίων δανεισμού, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021, αναγνωρίζοντας τα σημάδια αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στη χώρα. Σε μια στενή απόφαση, με ψήφους 5 υπέρ και 4 κατά, αποφασίστηκε η μείωση του επιτοκίου αναφοράς κατά 0,25%, φτάνοντας στο 5%.

Τα τελευταία χρόνια, η Τράπεζα της Αγγλίας ακολούθησε μια έντονη πολιτική αύξησης των επιτοκίων, ίσως πιο επιθετική από πολλές άλλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον πληθωρισμό. Από τον Δεκέμβριο του 2021, το επιτόκιο είχε αυξηθεί 14 φορές συνεχόμενα, φτάνοντας το κόστος δανεισμού σε ένα ρεκόρ 16 ετών, όπου παραμένει για πάνω από ένα χρόνο.

Αυτή η στρατηγική έχει αφήσει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από την ήπια ύφεση που βίωσε πέρυσι.

«Είναι κρίσιμο να διατηρήσουμε τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην μειώσουμε τα επιτόκια πολύ απότομα ή σε μεγάλο βαθμό», σημείωσε ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας, Andrew Bailey, υποστηρίζοντας την απόφαση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβλέψεις για πληθωρισμό και οικονομική ανάπτυξη

Παρά τη μείωση των επιτοκίων, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει μια προσωρινή αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων μέχρι το τέλος του 2024. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2,75% το τελευταίο τρίμηνο του 2024, πριν επιστρέψει στον στόχο του 2% στις αρχές του 2026 και συνεχίσει να μειώνεται.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες ήταν υψηλότερος από τις προβλέψεις της τράπεζας τον Ιούνιο, λόγω παλαιότερων υψηλών τιμών, ωστόσο, θεωρείται προσωρινό φαινόμενο.

Όσον αφορά την οικονομία, η Τράπεζα της Αγγλίας αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη του τρέχοντος έτους στο 1,25%, από 0,5% που ήταν προηγουμένως. Αυτή η αύξηση οφείλεται στους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρώς καθώς τα υψηλά επιτόκια συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στην οικονομική ανάπτυξη και να περιορίζουν τον πληθωρισμό.

Η Τράπεζα της Αγγλίας παραδέχεται ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να παραμείνουν πιο έντονες και να διατηρήσουν τον δείκτη υψηλότερα από τον στόχο για περισσότερο χρόνο από ό,τι υπολογίζεται στη βασική τους εκτίμηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: