Η στρατιωτική χρήση όπλων με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται και η βιομηχανία που τα παρέχει… ανθεί

Η στρατιωτική χρήση όπλων με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται και η βιομηχανία που τα παρέχει… ανθεί
A THOR vertical takeoff and landing (VTOL) micro-unmanned aerial system (UAS), developed as military tactical mule platform and part of the "Legion-X" line of robotic and autonomous combat solutions produced by the Israel-based international defence electronics company Elbit Systems, is pictured during a press demonstration at their headquarters in Ramat HaSharon in central Israel on July 10, 2023. The Legion-X line allows for the control and coordination of a networked group of heterogeneous autonomous systems that can act as a cohesive unit and individually, as part of an overall combat network system. (Photo by JACK GUEZ / AFP) Photo: AFP
Οι εθνικοί στρατοί έχουν τεράστια όρεξη για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ανεξάρτητα από το πόσο απρόβλεπτη και ηθικά αμφιλεγόμενη μπορεί να είναι...

Μια ομάδα στρατιωτών δέχεται επίθεση και καθηλώνεται από ρουκέτες στην αστική μάχη. Ένας από αυτούς επικοινωνεί μέσω του ασυρμάτου του και μέσα σε λίγα λεπτά ένας στόλος μικρών αυτόνομων drones εξοπλισμένων με εκρηκτικά πετούν πάνω από την πλατεία της πόλης, εισέρχονται σε κτίρια και αναζητούν εχθρούς πριν εκραγούν κατόπιν εντολής. Ένα-ένα τα drones αυτοκτονίας αναζητούν και σκοτώνουν τους στόχους τους. Μια φωνή στο βίντεο – μια διαφήμιση για την ισραηλινή εταιρεία όπλων Elbit Systems – προβάλλει την ικανότητα των drones με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) να «μεγιστοποιούν τη θνησιμότητα και τον ρυθμό μάχης».

Όπως σημειώνει ο Guardian, ενώ εταιρείες όπλων όπως η Elbit προωθούν τις νέες προόδους τους στην ΤΝ με τη χρήση δραματοποίησης και φανταστικών σεναρίων, η τεχνολογία που αναπτύσσουν εισέρχεται όλο και περισσότερο στον πραγματικό κόσμο.

Ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε drones εξοπλισμένα με ΤΝ και εκρηκτικά για να πετάξουν στα πεδία των μαχών και να χτυπήσουν ρωσικά διυλιστήρια πετρελαίου. Τα αμερικανικά συστήματα ΤΝ εντόπισαν στόχους στη Συρία και την Υεμένη για αεροπορικές επιδρομές νωρίτερα αυτό το έτος. Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, εντωμεταξύ, χρησιμοποίησαν ένα άλλο είδος συστήματος στόχευσης με δυνατότητα ΤΝ για να στοχοποιήσουν έως και 37.000 Παλαιστίνιους ως ύποπτους μαχητές κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στη Γάζα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αυξανόμενες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο έχουν λειτουργήσει ως καταλύτης και ως πεδίο δοκιμής για την κούρσα της ΤΝ, λένε οι ειδικοί, ενώ καθιστούν ακόμη πιο εμφανές πόσο άναρχο είναι το εκκολαπτόμενο πεδίο. Η χρήση της ΤΝ σε συγκρούσεις έδειξε ότι οι εθνικοί στρατοί έχουν τεράστια όρεξη για τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ανεξάρτητα από το πόσο απρόβλεπτη και ηθικά αμφιλεγόμενη μπορεί να είναι. Το αποτέλεσμα είναι ένας αγώνας εξοπλισμών ΤΝ πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που προσελκύει γίγαντες της Silicon Valley και κράτη σε όλο τον κόσμο.

Μια συνηθισμένη ατάκα μεταξύ διπλωματών και κατασκευαστών όπλων είναι ότι ο πόλεμος με δυνατότητα ΤΝ και τα αυτόνομα οπλικά συστήματα έχουν φτάσει στη «στιγμή του Oppenheimer», μια αναφορά στην ανάπτυξη της ατομικής βόμβας από τον Robert Oppenheimer κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάλογα με τις πεποιθήσεις αυτού που την λέει, η φράση είναι είτε μια θριαμβευτική πρόβλεψη μιας νέας, ειρηνικής εποχής αμερικανικής ηγεμονίας είτε μια ζοφερή προειδοποίηση για μια τρομακτικά καταστροφική δύναμη.

Συνολικά, ο αμερικανικός στρατός έχει περισσότερα από 800 ενεργά πρότζεκτ που σχετίζονται με την ΤΝ και ζήτησε χρηματοδότηση ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ΤΝ μόνο στον προϋπολογισμό του 2024. Η μαζική ροή των επενδύσεων έχει επίσης εντείνει τις συζητήσεις για το μέλλον των συγκρούσεων. Καθώς ο ρυθμός της καινοτομίας επιταχύνεται, ειδικοί στα αυτόνομα όπλα προειδοποιούν ότι αυτά τα συστήματα εδραιώνονται σε στρατούς και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο με τρόπους που μπορεί να αλλάξουν ριζικά τη σχέση της κοινωνίας με την τεχνολογία και τον πόλεμο.

«Υπάρχει κίνδυνος με την πάροδο του χρόνου να δούμε τους ανθρώπους να εκχωρούν περισσότερη ευχέρεια λήψης αποφάσεων στις μηχανές», δήλωσε στον Guardian ο Paul Scharre, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθυντής μελετών στη δεξαμενή σκέψης Center for New American Security. «Μπορεί, κοιτώντας πίσω σε 15 ή 20 χρόνια από τώρα, να συνειδητοποιήσουμε ότι περάσαμε ένα πολύ σημαντικό κατώφλι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: theguardian.com