Η Σιγκαπούρη δείχνει ότι οι μικρές χώρες μπορούν να επιβιώσουν στην παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης
- 04/08/2024, 11:35
- SHARE
Από τον Nicholas Gordon
Δύο χώρες προηγούνται σαφώς στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). Οι ΗΠΑ φιλοξενούν νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η OpenAI και εταιρείες του Big Tech όπως η Microsoft, η Alphabet και η Meta. Η Κίνα, αν και εξακολουθεί ίσως να υπολείπεται του γεωπολιτικού της αντιπάλου, έχει τις δικές της νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογικούς γίγαντες που συμμετέχουν σε μια σκληρή μάχη για το μερίδιο αγοράς.
Υπάρχει όμως μία χώρα στο μέγεθος της Νέας Υόρκης, με πληθυσμό όσο η Μινεσότα, που μπορεί να συμβαδίσει με τους μεγάλους παίκτες της τεχνητής νοημοσύνης: η Σιγκαπούρη.
Το 2019, η χώρα ήταν από τις πρώτες στον κόσμο που υιοθέτησαν μια εθνική στρατηγική για την ΤΝ. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η κυβέρνηση δέσμευσε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια για την επόμενη πενταετία για επενδύσεις στην ΤΝ. Οι ιδρυτές προσελκύονται από τις καλές διεθνείς διασυνδέσεις, τους απλούς κανονισμούς και την άκρως συνεργάσιμη κυβέρνηση της Σιγκαπούρης. Σύμφωνα με αξιωματούχους, η χώρα είχε 1.100 startup στον κλάδο της ΤΝ στα τέλη του 2023.
«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι μια χώρα όπως η Σιγκαπούρη δεν θα μπορούσε ποτέ να ανταγωνιστεί την Κίνα και τις ΗΠΑ, όσον αφορά την κλίμακα», είπε επί σκηνής την Τρίτη ο Simon Chesterman, αντιπρύτανης του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης. Αντίθετα, μικρότερες χώρες όπως η Σιγκαπούρη πρέπει να «ανταγωνίζονται στην ποιότητα».
Η θέση της χώρας ως κόμβου για αγαθά, υπηρεσίες και ιδέες αποτελεί πλεονέκτημα. Εάν λάβετε υπόψη όλη την οικονομική δραστηριότητα της Σιγκαπούρης, «τότε ίσως τα διαθέσιμα δεδομένα να μην είναι τόσο αμελητέα όσο νομίζουμε», δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Ψηφιακής Ανάπτυξης και Πληροφοριών της Σιγκαπούρης, Josephine Teo.
Η Σιγκαπούρη λειτουργεί επίσης ως ουδέτερο έδαφος στον άκρως πολιτικοποιημένο παγκόσμιο τεχνολογικό τομέα. Οι κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις μεταφέρουν ορισμένα από τα γραφεία τους στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με πληροφορίες, για να πάρουν κάποια απόσταση από τη χώρα καταγωγής τους πριν ξεκινήσουν την παγκόσμια επέκταση.
Αυτό επιτρέπει στις τοπικές εταιρείες της Σιγκαπούρης να αξιοποιούν πολλαπλές πηγές ταλέντου και τεχνογνωσίας. Η Σιγκαπούρη «έχει τον καλύτερο συνδυασμό κουλτούρας από την Κίνα και τις ΗΠΑ μαζί», λέει ο Kisson Lin, συνιδρυτής της startup Mindverse AI, με έδρα τη Σιγκαπούρη. «Έχει πολύ ταλέντο από τις ΗΠΑ και την Κίνα, και από παντού στον κόσμο».
Ωστόσο, οι ελπίδες της Σιγκαπούρης στην ΤΝ αντιμετωπίζουν ορισμένες προκλήσεις. Η γη, η ενέργεια και η εργασία στη χώρα είναι ακριβές, ειδικά σε σύγκριση με τους γείτονές της. Όταν η Σιγκαπούρη επέβαλε ένα σύντομο μορατόριουμ στην κατασκευή κέντρων δεδομένων το 2019, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με τη χρήση γης, οι φορείς εκμετάλλευσης δημιούργησαν κέντρα πέρα από τα σύνορα, στη Μαλαισία. Ο γείτονας της Σιγκαπούρης έχει τώρα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά για κέντρα δεδομένων της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Η Σιγκαπούρη πρέπει επίσης να συνεχίσει να διαχειρίζεται το χάσμα ΗΠΑ-Κίνας, καθώς η Ουάσιγκτον πιέζει τον τεχνολογικό τομέα της Κίνας και διατηρεί το πλεονέκτημά της στην ΤΝ. Και υπάρχει και μια πιο υπαρξιακή ανησυχία που τροφοδοτεί τις επενδύσεις της Σιγκαπούρης στην ΤΝ: ότι οι τεχνολογικοί τομείς υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Κίνας θα επιλέξουν εν τέλει να αγνοήσουν αυτό που συμβαίνει στη Νοτιοανατολική Ασία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- «Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή: Εν αναμονή των αντιποίνων κατά του Ισραήλ
- Μειώσεις στις τιμές ρεύματος: Πώς αντιδρούν οι προμηθευτές στην ενεργειακή πρόκληση του Αυγούστου
- Τεκμήρια διαβίωσης: Νέα κατεύθυνση για μείωση και επιδιόρθωση στρεβλώσεων
Πηγή: fortune.com