Γιατί ο Γούορεν Μπάφετ «ξεφορτώνεται» μετοχές της Apple;

Γιατί ο Γούορεν Μπάφετ «ξεφορτώνεται» μετοχές της Apple;
Warren Buffett, CEO of Berkshire Hathaway, speaks to the press as he arrives at the 2019 annual shareholders meeting in Omaha, Nebraska, May 4, 2019. (Photo by Johannes EISELE / AFP) Photo: AFP
Τα αποθεματικά μετρητών της Berkshire Hathaway εκτοξεύθηκαν στα σχεδόν 277 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Warren Buffett φαίνεται να έχει αλλάξει στρατηγική, καθώς τα αποθεματικά μετρητών της Berkshire Hathaway εκτοξεύθηκαν στα σχεδόν 277 δισεκατομμύρια δολάρια, τροφοδοτούμενα από μεγάλες πωλήσεις μετοχών, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού μέρους της συμμετοχής της στην Apple. Αυτή η στρατηγική κίνηση έρχεται παρά το γεγονός ότι ο όμιλος ανέφερε ιστορικό ρεκόρ τριμηνιαίων λειτουργικών κερδών.

Κατά το δεύτερο τρίμηνο, η Berkshire πούλησε περίπου 390 εκατομμύρια μετοχές της Apple, επιπλέον των 115 εκατομμυρίων μετοχών που πούλησε από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, ενώ η τιμή της μετοχής της Apple αυξήθηκε κατά 23%. Μέχρι τις 30 Ιουνίου, η Berkshire διατηρούσε περίπου 400 εκατομμύρια μετοχές, αξίας 84,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα αποθεματικά μετρητών της Berkshire αυξήθηκαν στα 276,9 δισεκατομμύρια δολάρια από 189 δισεκατομμύρια δολάρια τρεις μήνες νωρίτερα, κυρίως λόγω των καθαρών πωλήσεων μετοχών, αξίας 75,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό είναι το έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο που η Berkshire πούλησε περισσότερες μετοχές από όσες αγόρασε.

Τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου από τις διάφορες επιχειρήσεις της Berkshire αυξήθηκαν κατά 15%, φτάνοντας τα 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου 8.073 δολάρια ανά μετοχή κατηγορίας Α, από 10,04 δισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο. Σχεδόν τα μισά από αυτά τα κέρδη προήλθαν από την ανάληψη κινδύνων και τις επενδύσεις στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις της Berkshire.

Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 15%, φτάνοντας τα 30,34 δισεκατομμύρια δολάρια από 35,91 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, καθώς η άνοδος των τιμών των μετοχών και στις δύο περιόδους ενίσχυσε την αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Berkshire, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών της Apple.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Buffett εδώ και καιρό προτρέπει τους μετόχους να αγνοούν τα τριμηνιαία επενδυτικά κέρδη και ζημίες της Berkshire, τα οποία συχνά οδηγούν σε υπερβολικά καθαρά κέρδη ή ζημίες.

Η Berkshire συνήθως αφήνει τα μετρητά να συσσωρευτούν όταν δυσκολεύεται να βρει επιχειρήσεις ή μετοχές να αγοράσει σε λογικές τιμές. Αυτή η στρατηγική ρευστοποίησης μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει ευρύτερες ανησυχίες για την οικονομία των ΗΠΑ.

Τα στοιχεία της Παρασκευής που έδειξαν επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης και το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον Οκτώβριο του 2021 ώθησαν ορισμένους αναλυτές να προβλέψουν πολλαπλές μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από τον Σεπτέμβριο.

Όμως οι αποδόσεις της Berkshire από τα βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα αναμένεται να μειωθούν μόλις αρχίσουν οι μειώσεις των επιτοκίων.

Η Berkshire χρησιμοποιεί επίσης λιγότερα μετρητά για να αγοράσει τις δικές της μετοχές, επαναγοράζοντας μόλις 345 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο και καθόλου τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου.

«Θα θέλαμε πολύ να τα ξοδέψουμε, αλλά δεν θα τα ξοδέψουμε εκτός αν πιστεύουμε ότι κάνουμε κάτι που έχει πολύ μικρό κίνδυνο και μπορεί να μας αποφέρει πολλά χρήματα», δήλωσε ο Buffett στην ετήσια συνέλευση της Berkshire στις 4 Μαΐου, αναφερόμενος στα μετρητά της Berkshire.

Από τα μέσα Ιουλίου, η Berkshire έχει επίσης πουλήσει μετοχές της Bank of America, της δεύτερης μεγαλύτερης μετοχής της, αξίας άνω των 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Buffett παραμένει μεγάλος υποστηρικτής της Apple, λόγω της ισχυρής τιμολογιακής δύναμης και της δεσμευμένης πελατειακής βάσης της εταιρείας κατασκευής iPhone.

Περιμένει ότι η Apple θα συνεχίσει να είναι η μεγαλύτερη επένδυση σε μετοχές της Berkshire, αλλά η πώληση ήταν λογική κίνηση καθώς ο ομοσπονδιακός φορολογικός συντελεστής 21% επί των κερδών πιθανώς θα αυξηθεί.

Ο 93χρονος Buffett ηγείται της Berkshire από το 1965, μετατρέποντάς την σε έναν όμιλο με δεκάδες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων η Geico για ασφάλιση αυτοκινήτων, ο σιδηρόδρομος BNSF, η Berkshire Hathaway Energy, η ομώνυμη μεσιτική εταιρεία ακινήτων και η Dairy Queen.

Ο αντιπρόεδρος Greg Abel, 62 ετών, αναμένεται να διαδεχθεί τον Buffett στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Berkshire.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: