Μήπως ήρθε η ώρα να επιλεγεί ένας μόνιμος οικοδεσπότης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες;
- 04/08/2024, 15:15
- SHARE
Της Alex Ledsom
Το Παρίσι εξασφάλισε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 με την υπόσχεση να φιλοξενήσει τους πιο οικονομικούς και βιώσιμους Αγώνες στην πρόσφατη ιστορία.
Χρησιμοποιώντας υπάρχουσες υποδομές για το 95% των εκδηλώσεων, ευθυγραμμιζόμενο με τη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή και αναζωογονώντας τη φήμη των Αγώνων, το Παρίσι έθεσε ψηλά τον πήχη για τους μελλοντικούς οικοδεσπότες.
Παρά την καινοτόμο προσέγγιση του Παρισιού, το ζήτημα του υπέρογκου κόστους σε έναν κόσμο ανισότητας πλούτου, πόλωσης και κλιματικής κρίσης παραμένει. Αυτό εγείρει το ερώτημα: θα μπορούσε ένας μόνιμος οικοδεσπότης των Αγώνων να είναι μια πιο βιώσιμη λύση, τόσο από οικονομική όσο και από περιβαλλοντική άποψη;
Κάθε Αγώνας υποσχέθηκε μια διαρκή κληρονομιά. Η Αθήνα επέκτεινε το σύστημα του μετρό της, το Λονδίνο καθάρισε ένα τεράστιο κομμάτι του East End, η Βαρκελώνη εξέλιξε μια αχρησιμοποίητη παραλία, αλλά η κάθε απόπειρα είχε ανάμεικτα αποτελέσματα. Το Λονδίνο το 2012 έχτισε μόνο 13.000 από τις 40.000 προσιτές κατοικίες που είχε υποσχεθεί, αφήνοντας μια αποσπασματική κληρονομιά και ένα κοινωνικό χάσμα που το Παρίσι θέλει να αποφύγει.
Το Παρίσι δεν έχει κατασκευάσει φαραωνικά έργα και τα μόνο δύο νέα έργα που κατασκευάστηκαν για τους Αγώνες θα στεγάσουν μια ομάδα μπάσκετ του Παρισιού και θα αφήσουν μια σημαντική ξύλινη πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων σε μια γειτονιά όπου το 78% των παιδιών δεν μπορούν ακόμη να κολυμπήσουν. Πρωτίστως, οι Αγώνες έχουν σκοπό να συνδέσουν αυτό το προάστιο του Seine-Saint-Denis, το φτωχότερο μέρος της Γαλλίας, με το κέντρο του Παρισιού.
Από την άλλη μεριά, το Παρίσι έχει ξοδέψει πολλά χρήματα για να καθαρίσει τον ποταμό Σηκουάνα, όπου απαγορεύεται η κολύμβηση από το 1923 λόγω των υψηλών επιπέδων βακτηρίων, και σκοπεύει να ανοίξει τρεις μόνιμες εγκαταστάσεις κολύμβησης στο κοινό αφότου οι Αγώνες φιλοξενήσουν τα αθλήματα κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Η πόλη έχει προσθέσει επίσης πάνω από 50 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων ενώ 25 πισίνες σε όλη την πόλη έχουν ανακαινιστεί.
Πέρα από αυτή την κληρονομιά, παραμένει ασαφές το κατά πόσο η φιλοξενία των Ολυμπιακών Αγώνων οδηγεί σε τουριστικά έσοδα βραχυπρόθεσμα. Το κόστος για τους Αγώνες του Παρισιού ήταν πολύ χαμηλότερο από άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες – 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια – αλλά η έρευνα δείχνει ότι τα οικονομικά οφέλη είναι ασαφή. Οι θέσεις εργασίας είναι προσωρινές και στην περίπτωση του Παρισιού δεν ήρθαν τόσοι πολλοί τουρίστες όσο αναμενόταν. Το Bloomberg αναφέρει ότι εν τέλει, το 87% των θεατών θα είναι Γάλλοι, τα ξενοδοχεία του Παρισιού μείωσαν τις τιμές κατά 40% δύο ημέρες πριν από την τελετή έναρξης για να προσελκύσουν επισκέπτες και η AirFrance-KLM εκτιμά ότι θα έχει ζημιά 200 εκατομμυρίων ευρώ αυτό το καλοκαίρι λόγω λιγότερων κρατήσεων από το αναμενόμενο.
Κάποιοι κάνουν έκκληση η Ελλάδα να πάρει πίσω τους θερινούς Αγώνες για πάντα, με χρηματοδότηση από τη ΔΟΕ, επαναχρησιμοποιώντας στάδια και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για όλους. Το επιχείρημα είναι ότι έτσι οι Αγώνες θα ήταν πολύ πιο εύκολο να οργανωθούν, με λιγότερη ροπή προς τη διαφθορά και την υπερβολή. Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υποστηρίζει τη μόνιμη επανεγκατάσταση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, μια κίνηση που θα μπορούσε να φέρει σταθερότητα, βιωσιμότητα και μια ανανεωμένη αίσθηση σκοπού στους Αγώνες.
Άλλοι πιστεύουν ότι το Λος Άντζελες θα ήταν ένας τέλειος μόνιμος οικοδεσπότης. Ως οικοδεσπότες το 1984, είναι η μόνη πόλη μέχρι σήμερα που αποκόμισε κέρδη επειδή χρησιμοποίησε υπάρχουσες εγκαταστάσεις και εξασφάλισε υψηλά έσοδα από την τηλεοπτική κάλυψη. Επίσης, είναι μια πόλη που μπορεί να διαχειριστεί ζητήματα φιλοξενίας και ασφάλειας.
Υπάρχουν μόνο δύο ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση των Αγώνων στην ίδια χώρα. Πρώτον, είναι άραγε δυνατόν οι κάτοικοι μιας πόλης υποδοχής να το δεχτούν μόνιμα, ιδιαίτερα όταν αυτό συνεπάγεται χρήματα των φορολογουμένων και τεράστια ταλαιπωρία; Δεύτερον, και πιο σημαντικό για τους αγωνιζόμενους, θα ήθελε κάποιος να εγκαταλείψει την υποστήριξη που λαμβάνουν οι αθλητές όταν αγωνίζονται στις χώρες τους; Ο χρόνος θα δείξει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:
- Οι χώρες που λατρεύουν να παρακολουθούν αθλήματα και αυτές που -κυριολεκτικά- αδιαφορούν
- Βαμμένα νύχια στην ενόργανη γυμναστική; Ξεχάστε το: 15 περίεργοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων
Πηγή: Fortune.com