Χαμηλό 5 μηνών για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης – «Ανάπτυξη με ρυθμό σαλιγκαριού»

Χαμηλό 5 μηνών για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης – «Ανάπτυξη με ρυθμό σαλιγκαριού»
Photo: AFP
Ενδεχομένως δίνει στην ΕΚΤ περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 μηνών υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης για τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον δείκη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global και της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου (HCOB).

Όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ο σύνθετος PMI για την οικονομία της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες έναντι 50,9 μονάδων τον Ιούνιου, συσσωρεύοντας δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης και φθάνοντας σε χαμηλό 5 μηνών.

Ο PMΙ για τον κλάδο των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στις 51,9 μονάδες έναντι 52,8 μονάδων τον Ιούνιο, φτάνοντας σε χαμηλό 4 μηνών.

«Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται με ρυθμό σαλιγκαριού τον Ιούλιο. Τομεακά, οι υπηρεσίες δεν ανεβάζουν ταχύτητα όπως νωρίτερα μέσα στο έτος, ενώ η βιομηχανική ύφεση συνεχίζεται αμείωτη» δήλωσε ο Σάιρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Εμπορικής Τράπεζας του Αμβούργου.

Το Reuters σημειώνει πως ο μεταποιητικός δείκτης PMI που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα παρέμεινε βυθισμένη σε συρρίκνωση εν μέσω μιας ευρείας δυσφορίας, με την παραγωγή να μειώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της φέτος.

Και υποδηλώνοντας ότι δεν υπάρχει επικείμενη ανάκαμψη, η συνολική ζήτηση σε ολόκληρη την περιοχή μειώθηκε για δεύτερο μήνα και με εντονότερο ρυθμό από ό,τι τον Ιούνιο.

Η πτώση σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αύξησαν τις τιμές με βραδύτερο ρυθμό τον Ιούλιο από ό,τι τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών -που παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα– μετριάστηκε και ο δείκτης τιμών παραγωγού του κλάδου υποχώρησε στο 52,9 από 53,5.

Αυτό ήταν ένα χαμηλό που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Μάιο του 2021 και ενδεχομένως δίνει στην ΕΚΤ περιθώριο για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: