Τα γεωπολιτικά και ο «κανόνας Σαμ» πολιορκούν τις διεθνείς αγορές – Στο «κόκκινο» και το Χρηματιστήριο

Τα γεωπολιτικά και ο «κανόνας Σαμ» πολιορκούν τις διεθνείς αγορές – Στο «κόκκινο» και το Χρηματιστήριο
Traders work on the floor of the New York Stock Exchange on March 3, 2023. - Wall Street stocks rose early Friday, extending a market upswing despite lingering worries about the likelihood of more central bank interest rate hikes. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP) Photo: AFP
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 προς το χαμηλότερο επίπεδο εντός του 2024.

Με ένα κοκτέιλ ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, οι διεθνείς αγορές κλυδωνίζονται τη Δευτέρα προσπαθώντας να «χωνέψουν» τους φόβους για μια ενδεχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ καθώς και τον κίνδυνο για περαιτέρω και μεγαλύτερη γεωπολιτική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Το sell-off πιάνει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει στις 15:00 της Δευτέρας 6,25% στις 1.341 μονάδες, έχοντας ανοίξει την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στις 1.427 μονάδες.

Ο «κανόνας Σαμ»

Η ανησυχία μεταξύ των επενδυτών «φούντωνει» μετά από τις απειλές του Ιράν για επίθεση κατά του Ισραήλ, στον απόηχο της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Χανίγια, στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα, τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που έδειξαν επιβράδυνση των προσλήψεων στις ΗΠΑ την Παρασκευή έχουν ενισχύσει τις απόψεις μεταξύ των επενδυτών για το ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) μπορεί να προχωρήσει σε περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων της εντός του 2024, ώστε να χαμηλώσει το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Προς επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας «έδειξαν» και τα οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων εισηγμένων για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Τα απογοητευτικά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας προκάλεσαν επίσης αυτό που είναι γνωστό ως «κανόνας Σαμ», ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ένας ιστορικά ακριβής δείκτης ύφεσης.

Ο κανόνας ποδεικνύει ότι η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση όταν ο κινητός μέσος όρος τριών μηνών του εθνικού ποσοστού ανεργίας υπερβαίνει το χαμηλότερο κινητό μέσο ποσοστό ανεργίας τριών μηνών του προηγούμενου διαστήματος 12 μηνών κατά μισή ή περισσότερες ποσοστιαίες μονάδες.

Οι έμποροι βλέπουν τώρα μια πιθανότητα 98,5% ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με μια πιθανότητα 11% που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME.

Η Ευρώπη

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Stoxx 600 υποχωρούσε κοντά στο 3%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο εντός του 2024.

Τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Γερμανία και Γαλλία πέφτουν κοντά στο 3%, ενώ απώλειες κοντά στο 4% καταγράφεται σε Ιταλία και Ισπανία.

Στην Ασία

Στις ασιατικές αγορές, ο Nikkei στην Ιαπωνία έχασε 12,4%, στις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Οκτώβριο του 1987.

Με πτώση 8,77% έκλεισε ο Kospi στη Νότια Κορέα, με κάθοδο 3,7% έκλεισε ο ASX/200 στην Αυστραλία ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έπεσε 1,46%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εμπορεύματα

Στις αγορές εμπορευμάτων, ο χρυσός έχασε μέρος της ελκυστικότητάς του ως ασφαλές καταφύγιο, σημειώνοντας πτώση περίπου 2,3% στα 2.387 δολάρια ανά ουγγιά .

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στην προσφορά από τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Το brent υποχώρησε κατά 123 σεντς στα 75,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό έχασε 135 σεντς στα 72,15 δολάρια το βαρέλι.

Το ασφαλές γιεν και το ελβετικό φράγκο σημείωσαν άνοδο πυροδοτώντας εικασίες ότι ορισμένοι επενδυτές ξεφορτώθηκαν κερδοφόρες συναλλαγές για να πάρουν χρήματα για να καλύψουν τις απώλειες αλλού.

Τα κρατικά ομόλογα είχαν ζήτηση, με τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ να υποχωρούν τελευταία στο 3,721%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: