Αυστραλία: Σε υψηλό 12 ετών τα επιτόκια – Όλα ανοιχτά για τον περιορισμό του πληθωρισμού

Reserve Bank of Australia
epa09626566 A pedestrian walks past the Reserve Bank of Australia head office in Sydney, Australia, 07 December 2021. The Reserve Bank of Australia has kept the nation's official interest rate on hold at the historic low level of 0.10 percent. EPA/MICK TSIKAS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τρίτη, όπως αναμενόταν.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Τρίτη, όπως αναμενόταν, ενώ επανέλαβε ότι δεν αποκλείει τίποτα στις επόμενες κινήσεις της για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση πολιτικής του Αυγούστου, η RBA διατήρησε τα επιτόκια σε υψηλό 12 ετών, στο 4,35% και δήλωσε ότι η πολιτική θα πρέπει να είναι επαρκώς περιοριστική για να διασφαλίσει την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο.

Οι αγορές είχαν ποντάρει πολλά σε ένα σταθερό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού είχε ψυχθεί όπως ελπίζαμε το δεύτερο τρίμηνο, ενώ οι πρόσφατες άγριες διακυμάνσεις στις παγκόσμιες αγορές συνηγορούσαν υπέρ μιας προσεκτικής στάσης πολιτικής.

«Ο πληθωρισμός σε υποκείμενους όρους παραμένει υπερβολικά υψηλός και οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι θα περάσει αρκετός καιρός ακόμη μέχρι ο πληθωρισμός να βρεθεί σταθερά στο εύρος στόχου», ανέφερε το Διοικητικό Συμβούλιο της RBA σε ανακοίνωσή του.

«Η πολιτική θα πρέπει να είναι επαρκώς περιοριστική έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο είναι βέβαιον ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το εύρος στόχου» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Η RBA έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 425 μονάδες βάσης από τον Μάιο του 2022, αλλά με τον πληθωρισμό -ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3,8% το περασμένο τρίμηνο- να εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τη ζώνη-στόχο της κεντρικής τράπεζας, που είναι 2-3%, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβληματίστηκαν για το αν η τρέχουσα πολιτική ήταν αρκετά περιοριστική.

Ο υποκείμενος πληθωρισμός παρέμεινε υψηλός στο 3,9% το περασμένο τρίμηνο και τώρα αναμένεται να επιβραδυνθεί σταδιακά περισσότερο από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως, δήλωσε την Τρίτη η κεντρική τράπεζα. Ωστόσο, ο γενικός πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει και πάλι στη ζώνη στόχου στις αρχές του επόμενου έτους.

Η RBA ακολουθεί ήδη άλλες κεντρικές τράπεζες στη μείωση των επιτοκίων. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν ήδη χαλαρώσει την πολιτική τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com