Βρετανία: Η BoE δεν ανησυχεί για ενδεχόμενο «κανόνι» των 12 μεγάλων τραπεζών

Βρετανία: Η BoE δεν ανησυχεί για ενδεχόμενο «κανόνι» των 12 μεγάλων τραπεζών
epa10444133 The Bank of England in London, Britain, 02 February 2023. The Bank of England is expected to announce another rise in interest rates. The base rate is at a 14-year high of 3.5 percent. EPA/NEIL HALL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η HSBC, η Barclays, η Lloyds, η Natwest και οι άλλες οκτώ κορυφαίες τράπεζες της Βρετανίας θα μπορούσαν να εκκαθαριστούν σε περίπτωση κρίσης.

Η HSBC, η Barclays, η Lloyds, η Natwest και οι άλλες οκτώ κορυφαίες τράπεζες της Βρετανίας θα μπορούσαν να εκκαθαριστούν σε περίπτωση κρίσης χωρίς την άμεση ανάγκη ρευστότητας από τους φορολογούμενους, ανακοίνωσε την Τρίτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) μετά τον δεύτερο έλεγχο «δυνατότητας εξυγίανσης» των δανειστών.

Η δυνατότητα «εξυγίανσης» ή κλεισίματος μιας προβληματικής μεγάλης τράπεζας χωρίς να αποσταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα ή να κληθούν οι φορολογούμενοι ήταν ένα βασικό μάθημα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-09, όταν πολλοί δανειστές χρειάστηκε να διασωθούν με δημόσιο χρήμα.

«Η αξιολόγησή μας παρέχει περαιτέρω διαβεβαίωση ότι αν μια μεγάλη βρετανική τράπεζα χρεοκοπούσε σήμερα, θα μπορούσε να εισέλθει σε διαδικασία εξυγίανσης με ασφάλεια: θα παρέμενε ανοικτή και θα συνέχιζε να παρέχει ζωτικές τραπεζικές υπηρεσίες, με τους μετόχους και τους επενδυτές – και όχι τα δημόσια ταμεία – να αναλαμβάνουν πρώτοι το κόστος της χρεοκοπίας», ανέφερε η BoE σε ανακοίνωσή της.

Οι κανόνες εξυγίανσης μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση τέθηκαν υπό αμφισβήτηση πέρυσι, όταν ο παγκόσμιος τραπεζικός τομέας κλονίστηκε από την Ελβετία που ανάγκασε την UBS να εξαγοράσει την προβληματική Credit Suisse, η συμφωνία στηρίχθηκε σε δάνειο κεντρικής τράπεζας ύψους 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (117,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων), αντί να κλείσει την τράπεζα.

Η BoE δήλωσε ότι η αξιολόγησή της διαπίστωσε ορισμένες «ελλείψεις» ή τομείς για «περαιτέρω βελτίωση», αλλά δεν αποκαλύφθηκαν σοβαρά ζητήματα που να είναι αρκετά σοβαρά ώστε να παρεμποδίσουν την επίλυση ενός δανειστή σε περίπτωση κρίσης.

Στην πρώτη δοκιμή της «δυνατότητας εξυγίανσης» οκτώ μεγάλων τραπεζών τον Ιούνιο του 2022, ανοίγει νέα καρτέλα, η BoE κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχαν δανειστές που ήταν πολύ μεγάλοι για να τους επιτραπεί να χρεοκοπήσουν, αν και η HSBC, η Lloyds και η Standard Chartered διαπιστώθηκαν κάποιες ελλείψεις στον σχεδιασμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com