Η τεχνητή νοημοσύνη θα διευρύνει την οικονομική ανισότητα; – Προειδοποιήσεις ILO για το «χάσμα AI»

Η τεχνητή νοημοσύνη θα διευρύνει την οικονομική ανισότητα; – Προειδοποιήσεις ILO για το «χάσμα AI»
Photo: pixabay.com
Οι γυναίκες, είναι πιο ευάλωτες στις αυτοματοποιητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως σε ρόλους γραφείου.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα διευρύνει το χάσμα μεταξύ των χωρών με υψηλό και χαμηλό εισόδημα, αν δεν αναληφθεί συνεργατική διεθνής δράση, προειδοποιεί νέα έκθεση του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας (ILO) και του Γραφείου του Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την τεχνολογία.

Η έκθεση, με τίτλο Mind the AI Divide: Shaping a Global Perspective on the Future of Work, διαπίστωσε ότι η τεχνητήνοημοσύνη φέρνει επανάσταση στους κλάδους παγκοσμίως, προσφέροντας τεράστιες ευκαιρίες για καινοτομία και παραγωγικότητα. Ωστόσο, επιδεινώνει επίσης τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες λόγω των άνισων ρυθμών επενδύσεων, υιοθέτησης και χρήσης. Αυτό το αναδυόμενο «χάσμα AI» σημαίνει ότι τα έθνη με υψηλό εισόδημα επωφελούνται δυσανάλογα από τις εξελίξεις της AI, ενώ οι χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ιδίως στην Αφρική, υστερούν.

Στον χώρο εργασίας η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Ωστόσο, η άνιση πρόσβαση σε υποδομές, τεχνολογία, ποιοτική εκπαίδευση και κατάρτιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνιση υιοθέτηση της AI, η οποία με τη σειρά της θα εμβαθύνει τις ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι χώρες υψηλού εισοδήματος είναι σε καλή θέση να αξιοποιήσουν την AI για αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσχέρεια λόγω έλλειψης ψηφιακών υποδομών. Αυτή η ανισότητα θα μπορούσε να μετατρέψει ένα προσωρινό μαξιλάρι έναντι των αλλαγών που προκαλούνται από την AI σε μακροπρόθεσμο εμπόδιο για την οικονομική ευημερία.

Οι παγκόσμιες συμπράξεις και οι προληπτικές στρατηγικές για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε ψηφιακές υποδομές, της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και του κοινωνικού διαλόγου, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κλείσει το τεχνολογικό χάσμα και να διασφαλιστεί ότι η επανάσταση της AI δεν θα αφήσει πίσω σημαντικά τμήματα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ετησίως, περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται παγκοσμίως σε τεχνολογία για την ενίσχυση της υπολογιστικής ικανότητας, αλλά οι επενδύσεις αυτές επικεντρώνονται κυρίως σε έθνη με υψηλότερο εισόδημα, δημιουργώντας μια ανισότητα στην πρόσβαση σε υποδομές και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων που θέτει τις αναπτυσσόμενες χώρες και τις εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις τους σε σοβαρό μειονέκτημα.

Επιπλέον, χωρίς εθνικές βιομηχανίες τεχνολογίας, οι εργαζόμενοι στις αναπτυσσόμενες χώρες που διαθέτουν τις δεξιότητες θα προσφέρουν τις δεξιότητές τους μέσω πλατφορμών ελεύθερου επαγγελματία, δημιουργώντας ουσιαστικά εταιρείες σε άλλες χώρες, δημιουργώντας μια εικονική διαρροή εγκεφάλων.

Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι οι γυναίκες, είναι πιο ευάλωτες στις αυτοματοποιητικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως σε ρόλους γραφείου και εξωτερικής ανάθεσης επιχειρηματικών διαδικασιών, όπως τα τηλεφωνικά κέντρα, που είναι διαδεδομένα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Ωστόσο, η έρευνα υποδεικνύει ότι, ενώ η αυτοματοποίηση ενέχει τον κίνδυνο εκτόπισης θέσεων εργασίας, προσφέρει επίσης δυνατότητες αύξησης των θέσεων εργασίας, βελτιώνοντας την ποιότητα και την παραγωγικότητα της εργασίας.

Στην έκθεση προτείνονται τρεις πυλώνες πολιτικής: ενισχυμένη διεθνής συνεργασία, ανάπτυξη εθνικών ικανοτήτων και αντιμετώπιση της τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο της εργασίας.

  • Ενίσχυση της ψηφιακής υποδομής: Οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται ισχυρές ψηφιακές υποδομές για να υποστηρίξουν την υιοθέτηση της AI. Αυτό περιλαμβάνει την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, την ευρυζωνικότητα και τις σύγχρονες τεχνολογίες επικοινωνίας.
  • Προώθηση της μεταφοράς τεχνολογίας: Οι χώρες υψηλού εισοδήματος θα πρέπει να βοηθήσουν στη μεταφορά τεχνολογιών και γνώσεων AI στις αναπτυσσόμενες χώρες, προωθώντας ένα περιβάλλον συνεργασίας για την τεχνολογική πρόοδο.
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης: Οι επενδύσεις στην εκπαίδευση και την κατάρτιση είναι ζωτικής σημασίας για τον εξοπλισμό του εργατικού δυναμικού με τις απαραίτητες δεξιότητες AI. Αυτό θα επιτρέψει στους εργαζόμενους να προσαρμοστούν στις αλλαγές που οδηγούνται από την AI και να επωφεληθούν από αυτές.
  • Ενθάρρυνση του κοινωνικού διαλόγου: Η αποτελεσματική ενσωμάτωση της AI στους χώρους εργασίας απαιτεί κοινωνικό διάλογο για να διασφαλιστεί ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και βελτιώνουν την ποιότητα της εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: