Ρωσία: Ελεύθερος ένας επικριτής του Πούτιν για να πολεμήσει στην Ουκρανία

Ρωσία: Ελεύθερος ένας επικριτής του Πούτιν για να πολεμήσει στην Ουκρανία
Russian President Vladimir Putin toasts with attendees after a ceremony to bestow state awards on military personnel who fought in Syria, at the Kremlin in Moscow on December 28, 2017. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / POOL / AFP) Photo: AFP
Καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ.

Ένας άνδρας που καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Μπόρις Νεμτσόφ αποφυλακίστηκε αφού υπέγραψε συμβόλαιο για να συμμετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, μετέδωσαν το Σάββατο τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA Novosti.

Ο Νεμτσόφ, επικριτής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός υπό τον πρόεδρο Μπόρις Γέλτσιν, πυροβολήθηκε το 2015 καθώς περπατούσε σε μια γέφυρα κοντά στο Κρεμλίνο στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το 2017, ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε πέντε άνδρες σε ποινές φυλάκισης από 11 έως 20 χρόνια για τη δολοφονία του. Ανάμεσά τους ήταν και ο Ταμερλάν Εσκερκάνοφ, ο οποίος καταδικάστηκε ως συνεργός και φυλακίστηκε για 14 χρόνια.

«Ο Εσκερκάνοφ υπέγραψε συμβόλαιο με το υπουργείο Άμυνας τον Μάρτιο του 2024, του δόθηκε χάρη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος από τη σωφρονιστική του αποικία», ανέφερε το TASS επικαλούμενο πηγή στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

«Πήγε σε μία από τις μονάδες εφόδου και τώρα εκτελεί αποστολές μάχης στη ζώνη ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Πρόσθεσε ότι οι άλλοι καταδικασθέντες που φυλακίστηκαν για τη δολοφονία του Νεμτσόφ βρίσκονται ακόμη στη φυλακή επειδή αρνήθηκαν να υπογράψουν συμβόλαια με τον στρατό.

Ο Ίλια Γιάσιν, ο άλλοτε εκπρόσωπος του Νεμτσόφ, ο οποίος απελευθερώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε μια υψηλού προφίλ ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας, της Λευκορωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, χαρακτήρισε την απελευθέρωση του Εσκερκάνοφ “περιφρόνηση της μνήμης του νεκρού φίλου μου”.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι κρατούμενοι έχουν προσφερθεί εθελοντικά να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό που πολεμά στην Ουκρανία, εκμεταλλευόμενοι την προσφορά χάριτος για όσους επιβιώσουν από τη θητεία τους στο μέτωπο.

Η στρατολόγηση κρατουμένων έγινε αρχικά από την ομάδα μισθοφόρων Wagner, ο αρχηγός της οποίας, ο Γ. Πριγκόζιν, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο του 2023 μετά από μια αποτυχημένη ανταρσία κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υιοθέτησε έκτοτε την τακτική αυτή, σχηματίζοντας τις μονάδες Storm-Z εν μέρει από εθελοντές κατάδικους που στρατολογήθηκαν απευθείας από τις φυλακές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com