Πυρκαγιά στην Αττική: Πάνω από 20 χλμ το μέτωπο της φωτιάς – 6 άτομα στο νοσοκομείο, μπαράζ εκκενώσεων

πυρκαγια
Το μέτωπο της φωτιάς πάνω από την Πεντέλη, Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024. Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε αγροτοδασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής. Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έδωσαν ολονύχτια σκληρή μάχη, όμως παρά τις προσπάθειες η πυρκαγιά εξελίχθηκε με ταχύτητα και αυτή τη στιγμή κινείται προς την κατεύθυνση της Πεντέλης, έχει εξαπλωθεί στο Πεντελικό όρος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 510 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 152 οχήματα, και με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν 29 εναέρια μέσα. Διαδοχικά μηνύματα εκκένωσης περιοχών στάλθηκαν από το 112, για ενημέρωση των κατοίκων και εκκένωση στους οικισμούς Παλιά και Νέα Πεντέλη, Μελίσσια, Πολιτεία Εκάλη, Ντράφι και Νέα Ερυθραία. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Tα 3 τρία κύρια μέτωπα είναι στις περιοχές του Γραμματικού, της Πεντέλης και στον οικισμό της Ανατολής στη Νέα Μάκρη.

Το φως του πρωϊνού της Δευτέρας αποκάλυψε το μέγεθος των ζημιών και της καταστροφής που έχει σημειωθεί στη βορειοανατολική Αττική από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή στο Βαρνάβα, με το μέτωπο της φωτιάς να εκτείνεται σε απόσταση άνω των 20 χλμ, με τουλάχιστον 6 άτομα (5 πολίτες και 1 πυροσβέστης) να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, την ώρα που συνεχίζονται οι προσπάθειες περιοσισμού της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, το έργο της κατάσβεσης είναι πάρα πολύ δύσκολο, καθώς οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς φορά, ενώ τα τρία κύρια μέτωπα που απασχολούν είναι στις περιοχές του Γραμματικού, της Πεντέλης και στον οικισμό της Ανατολής στη Νέα Μάκρη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν αυτή την ώρα 560 πυροσβέστες και 16 ομάδες δασοκομάντος με 177 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού 32 εναέρια μέσα, και συγκεκριμένα 17 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα.

Λίγο πριν τις 9:30 το πρωί στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους των οικισμών, Καλλιτεχνούπολη, Ντράφι, Διώνη και Δαμάρασι Ραφήνας με την οδηγία να απομακρυνθούν μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος προς Παλλήνη.

Νωρίτερεα είχε σταλεί μήνυμα από το 112 και στις 05:13 το πρωί για να απομακρυνθούν προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε δεκάδες απομακρύνσεις ατόμων που κινδύνευαν λόγω των πυρκαγιών, ενώ εξέδωσε ανακοίνωση σήμερα το πρωί με την οποία απευθύνει έκκληση στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδονται για την εκκένωση περιοχών και να μην πλησιάζουν τις πυρόπληκτες περιοχές με τα οχήματά τους.

Χθες ένας πυροσβέστης που επιχειρούσε στον Μαραθώνα τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο Νέας Μάκρης και στη συνέχεια στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, με εγκαύματα 2ου βαθμού στα χέρια και στα πόδια.

Άλλοι πέντε άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το πρωί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ενημερώθηκε για τη εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Αττική και τις επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Γιώργος Ηλίας, τόνισε ότι η φωτιά έχει κάψει πολλά σπίτια και έχει καταστραφεί όλο το χωριό.

Τα Κέντρα Υγείας στη Νέα Μάκρη και το Καπανδρίτι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, όπως επίσης τα νοσοκομεία «ΣΩΤΗΡΙΑ» και «Γεώργιος Γεννηματάς». Εννέα άτομα έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας λόγω εισπνοής καπνού. Ανοιχτοί είναι και οι χώροι του ΟΑΚΑ για τους πυρόπληκτους. Στον Δήμο Κηφισιάς, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στο Ζηρίνειο είναι ανοιχτό για τους πληγέντες από την πυρκαγιά.

Περίπου 400 παιδιά μεταφέρθηκαν στο κωπηλατοδρόμιο Μαραθώνα μετά την εκκένωση της κατασκήνωσης Athitaki στο Γραμματικό.

Ο Περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς επισκέφθηκε τα ξημερωματα το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής «Όλυμπος», στο Καπανδρίτι. Δήλωσε ότι «είναι πολύ μεγάλο το μέτωπο, τα δεδομένα είναι δύσκολα. Είμαστε στο πεδίο, το δουλεύουμε, η δουλειά που γίνεται τη νύχτα, θα φανεί το πρωί».

Αγωνιώδεις προσπάθειες γίνονται για να σωθούν και τα ζώα. Στον Δήμο Μαραθώνα και στον Δήμο Διονύσου λειτουργούν χώροι υποδοχής. Ανοιχτό είναι και το κλειστό του Γαλατσίου. Στο υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί συντονιστικό κέντρο για τα ζώα που βρίσκονται σε κίνδυνο στην ευρύτερη περιοχή του Βαρνάβα. Οι πολίτες, όπως αναφέρει το υπουργείο, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 213 1361085 και 213 1361033.

Ειδική πλατφόρμα για την προσωρινή διαμονή πληγέντων από την πυρκαγιά στην Αττική λειτουργεί στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά και τηλεφωνικά στο 213 2047893.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: