Η Μαλάλα, ο Κάιλας και η διεθνής ειρήνη
- 10/10/2014, 19:25
- SHARE
Το «Who is who» των φετινών βραβευθέντων με το Νόμπελ Ειρήνης.
Οι υποψηφιότητες για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης έσπασαν όλα τα ρεκόρ. Έφθασαν τις 278, συμπεριλαμβάνοντας στη λίστα τα «βαθιά λαρύγγια» της NSA Έντουαρντ Σνόουντεν και του WikiLeaks Τσέλσι Μάνινγκ, τον Πάπα Φραγκίσκο και… τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν!
Τελικά, η αρμόδια νορβηγική Επιτροπή επέλεξε να τιμήσει με το Νόμπελ Ειρήνης έναν ινδουιστή και μια μουσουλμάνα, έναν Ινδό και μια Πακιστανή, που μάχονται παράλληλα κατά του εξτρεμισμού και υπέρ των δικαιωμάτων των πλέον αδυνάτων.
Πρόκειται για τον 60χρονο Κάιλας Σατιάρτι που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη μάχη κατά της παιδικής εργασίας και την μόλις 17 ετών Μαλάλα Γιουσαφζάι, που έχει συνδέσει το όνομά της με την εκστρατεία υπέρ του δικαιώματος όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτως φύλου και θρησκείας.
Ποια είναι η Μαλάλα Γιουσαφζάι
Προ διετίας, έγινε διάσημη στα πέρατα της γης με τον χειρότερο ίσως τρόπο. Καθώς επέτρεφε από το σχολείο της στην κοιλάδα Σουάτ του βορειοδυτικού Πακιστάν, μία ομάδα Ταλιμπάν αποπειράθηκαν να τη σκοτώσουν, απλά και μόνον επειδή από τα 12 της δεν δίσταζε να υψώνει τη φωνή της, μέσω blog, υπέρ του δικαιώματος στην εκπαίδευση όλων των κοριτσιών στις μουσουλμανικές κοινωνίες.
Γλύτωσε τον θάνατο παρατρίχα. Κι αφότου ανέκτησε τις δυνάμεις της, έπειτα από μακρά νοσηλεία στη Βρετανία -που έγινε η δεύτερη πατρίδα της μιας και οι Ταλιμπάν απειλούν ότι εάν τολμήσει να ξαναπατήσει ποτέ στο Πακιστάν θα την σκοτώσουν- η Μαλάλα συνεχίζει καθημερινά τον αγώνα της με ακόμη πιο μεγάλο ζήλο, μεταφέροντας το μήνυμά της σε ολόκληρο τον πλανήτη.
«Οι τρομοκράτες νόμιζαν ότι μπορούσαν να με σταματήσουν, όμως τίποτε δεν άλλαξε στη ζωή μου, εκτός από το γεγονός ότι “σκότωσαν” μέσα μου κάθε ανασφάλεια, φόβο και αδυναμία», διακήρυξε πέρυσι στα 16 της, στη βαρυσήμαντη ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη.
Έκτοτε, το περιοδικό Time την κατέταξε στις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, τιμήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Βραβείο Ζαχάροφ και από σήμερα περνά στα χρονικά ως η πρώτη Πακιστανή και η πιο νεαρή σε ηλικία κάτοχος Νόμπελ Ειρήνης!
Η ίδια ενημερώθηκε για τη βράβευσή της, ενώ βρισκόταν στο σχολείο της, στο Μπέρμιγχαμ. «Τελικά», σχολιάζει επαινετικά το BBC, «η Μαλάλα παραμένει μία μαθήτρια που είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τις σπουδές της»…
Ποιός είναι ο Κάιλας Σατιάρτι
Σε αντίθεση με την ανήλικη Μαλάλα, ο 60χρονος Ινδός παρέμενε μέχρι και σήμερα άγνωστος στο ευρύ κοινό, μέχρι που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Γεννήθηκε το 1954 στο κρατίδιο Μαντία Πραντές της κεντρικής Ινδίας. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός. Και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα δίδαξε στο πανεπιστήμιο του Μποπάλ, μέχρι που το 1980 αποφάσισε να κάνει στροφή στη ζωή του, ακολουθώντας κατά μία έννοια τα «χνάρια» του Μαχάτμα Γκάντι.
Ίδρυσε το 1980 το «Bachpan Bachao Andolan» -ελληνιστί «Κίνημα Σώστε την Παιδική Ηλικία»- ξεκινώντας έναν αδιάκοπο, αλλά πάντα ειρηνικό αγώνα κατά της οικονομικής εκμετάλλευσης των παιδιών. Το έργο του βασίζεται σε τρεις άξονες στρατηγικής.
Μαζί με στρατιές ακτιβιστών ο Κάιλας Σατιάρτι οργανώνει εφόδους σε σημεία που θεωρούνται ύποπτα για παιδική δουλεία. Όσα καταφέρνει να σώσει -κι αυτά ξεπερνούν τα 80.000 έως σήμερα (!)- αναλαμβάνει την εκπαίδευση και την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία. Ενώ σε συνεργασία με διεθνή ΜΜΕ και συναφή κινήματα, οργανώνει εκστρατείες ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.
Στόχος του είναι ένα παγκόσμιο μποϊκοτάζ των προϊόντων παιδικής εργασίας, η οποία -όπως καταγγέλλει όπου βρεθεί κι όπου σταθεί- διαιωνίζει τη φτώχεια, την ανεργία, τον αναλφαβητισμό και την πληθυσμιακή αύξηση στον πλανήτη.
Έχει συμβάλει επίσης ενεργά σε σημαντικές Διεθνείς Συνθήκες για τα δικαιώματα των παιδιών. Είναι μέλος του Centre on Child Labor and Education (ICCLE), της Global Campaign for Education και πρόεδρος της «Παγκόσμιας Πορείας Εναντίον της Παιδικής Εργασίας»: ενός κινήματος που αποτελείται από περίπου 2.000 ενώσεις και συνδικαλιστικά κινήματα, σε περισσότερες από 140 χώρες.
Λίγο μετά την ανακοίνωση της βράβευσης με το Νόμπελ Ειρήνης, το πρώτο πράγμα που έκανε ο Σατιάρτι ήταν να στείλει ένα συγχαρητήριο sms στη φίλη του Μαλάλα, καλώντας την «να ενώσουμε τα χέρια στον νέο αγώνα για την ειρήνη στην ινδική υποήπειρο», αρχίζοντας με τις δικές τους χώρες, που έχουν ήδη αντιπαρατεθεί μέχρι και σήμερα σε τρεις αιματηρούς πολέμους.