Ρεκόρ αμοιβών για τους CEOs της Βρετανίας – 120 φορές μεγαλύτερες από τον μέσο εργαζόμενο

Ρεκόρ αμοιβών για τους CEOs της Βρετανίας – 120 φορές μεγαλύτερες από τον μέσο εργαζόμενο
Ascending stacks of pound coins with bar graph growth shadow. (Photo by CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / NEW / Science Photo Library via AFP) Photo: AFP
Με εννέα επιχειρήσεις να τους προσφέρουν πακέτα άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών (12,75 εκατ. δολαρίων).

Τα αφεντικά των μεγαλύτερων εταιρειών της Βρετανίας έλαβαν αμοιβές ρεκόρ το 2023, με εννέα επιχειρήσεις να τους προσφέρουν πακέτα άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών (12,75 εκατ. δολαρίων), όπως έδειξε έρευνα τη Δευτέρα, καθώς οι Βρετανοί εργαζόμενοι υποστηρίζουν υψηλότερους μισθούς.

Ο μέσος μισθός ενός διευθύνοντος συμβούλου μιας εταιρείας του FTSE-100 αυξήθηκε κατά 2,2% σε 4,19 εκατομμύρια λίρες πέρυσι, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης High Pay Centre, αν και πρόσθεσε ότι η αύξηση των αμοιβών των διευθύνοντων συμβούλων είχε επιβραδυνθεί σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η διάμεση αμοιβή των CEO των εταιρειών FTSE-100 ήταν 120 φορές μεγαλύτερη από τη διάμεση αμοιβή του μέσου Βρετανού εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης, έδειξε η έρευνα.Οι μηχανοδηγοί τρένων και οι οικογενειακοί γιατροί είναι μεταξύ των εργαζομένων στη Βρετανία που προχώρησαν φέτος σε απεργιακές κινητοποιήσεις για τους μισθούς ή τις συνθήκες εργασίας.

«Η αύξηση του μέσου όρου των αμοιβών των CEO αντανακλά έναν μικρό αριθμό εταιρειών που έκαναν πραγματικά μεγάλες αμοιβές και όχι μεγάλες αυξήσεις σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο Λουκ Χίλντγιαρντ, διευθυντής του Κέντρου Υψηλών Αμοιβών.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία έχει «μια επιχειρηματική κουλτούρα που βάζει τα συμφέροντα των επενδυτών πάνω από τους εργαζόμενους, τους πελάτες, τους προμηθευτές και άλλους ενδιαφερόμενους».

Οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών στις κορυφαίες εταιρείες της Βρετανίας έχουν προκαλέσει την οργή των μετόχων τα τελευταία χρόνια, με τους περισσότερους να επικρίνουν το χάσμα μεταξύ των μέσων αποδοχών των εργαζομένων και των αμοιβών των διευθύνοντων συμβούλων.

Ωστόσο, ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων του Ηνωμένου Βασιλείου υποστηρίζουν τις εκκλήσεις να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στα διοικητικά συμβούλια όσον αφορά την πληρωμή των κορυφαίων ταλέντων, ώστε να σταματήσει η διαρροή εγκεφάλων σε χώρες όπου οι αμοιβές είναι λιγότερο καυτό θέμα.

Ο υψηλότερα αμειβόμενος βρετανός διευθύνων σύμβουλος ήταν ο Πασκάλ Σοριό της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca, ο οποίος κέρδισε 16,85 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με το High Pay Centre.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com