Η Hindenburg «χτύπησε» και πάλι τον όμιλο Adani, κοστίζοντας 2,43 δισ. δολάρια

Η Hindenburg «χτύπησε» και πάλι τον όμιλο Adani, κοστίζοντας 2,43 δισ. δολάρια
Adani Logo seen on Mobile with Indian Rupee and US Dollars with Adani logo seen on screen with stock graph, on 2 February 2023 in Brussels, Belgium. (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η Hindenburg κατηγόρησε τον επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της ινδικής αγοράς ότι έχει διασυνδέσεις με υπεράκτια κεφάλαια που χρησιμοποιεί επίσης ο όμιλος.

Ο όμιλος Adani Group, ο ινδικός κολοσσός που συγκλονίστηκε πέρυσι από έκθεση της Hindenburg Research, αντιμετώπισε άλλο ένα ισχυρό ξεπούλημα μετοχών τη Δευτέρα, αφού η Hindenburg κατηγόρησε τον επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής της ινδικής αγοράς ότι έχει διασυνδέσεις με υπεράκτια κεφάλαια που χρησιμοποιεί επίσης ο όμιλος.

2,43 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 1%, είχαν αφαιρεθεί από την αγοραία αξία των εταιρειών Adani μέχρι το τέλος της ημέρας διαπραγμάτευσης, αν και αυτό ήταν μια σημαντική ανάκαμψη από προηγούμενες απώλειες άνω των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η μάχη μεταξύ της Hindenburg Research και του ομίλου Adani ξεκίνησε πριν από 18 μήνες, όταν ο αμερικανικός shortseller ισχυρίστηκε ότι η Adani χρησιμοποιούσε αθέμιτα φορολογικούς παραδείσους, κατηγορίες που ο όμιλος αρνήθηκε εκ νέου την Κυριακή, λέγοντας ότι η δομή των συμμετοχών του στο εξωτερικό ήταν πλήρως διαφανής.

Επικαλούμενη έγγραφα πληροφοριοδότη, η Hindenburg δήλωσε το Σάββατο ότι η Μαντάμπι Πουρί Μπουχ, πρόεδρος του Συμβουλίου Κεφαλαιαγοράς της Ινδίας (SEBI) από το 2022, έχει σύγκρουση συμφερόντων στο θέμα της Adani λόγω προηγούμενων επενδύσεων.

Η ίδια είπε ότι οι ισχυρισμοί της έκθεσης ήταν αβάσιμοι και σε ξεχωριστή δήλωση η ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της Hindenburg Research κατά του ομίλου Adani έχουν διερευνηθεί δεόντως.

«Οι ισχυρισμοί έρχονται για δεύτερη φορά. Πολλές έρευνες έχουν γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Πρόκειται για μια προσωρινή, σπασμωδική αντίδραση. Τα πράγματα θα επανέλθουν στην κανονικότητα» δήλωσε ο Σάνι Αγκραουάλ, επικεφαλής της θεμελιώδους έρευνας μετοχών της SBICAPS Securities.

Επενδύσεις από την International Holding με έδρα το Άμπου Ντάμπι και την αμερικανική επενδυτική εταιρεία μπουτίκ GQG Partners βοήθησαν στην αποκατάσταση κάποιας εμπιστοσύνης των επενδυτών μετά την πρώτη έκθεση της Hindenburg τον Ιανουάριο του 2023, με τις απώλειες της αξίας της μετοχής της Adani Group να περιορίζονται σε περίπου 32,5 δισεκατομμύρια δολάρια από 150 δισεκατομμύρια δολάρια αμέσως μετά.

Ο Μπουχ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Hindenburg απόπειρα «δολοφονίας χαρακτήρα» μετά την επιβολή της νομοθεσίας και την ειδοποίηση «show cause» της ρυθμιστικής αρχής προς τον shortseller για παραβίαση των ινδικών κανόνων. Η ειδοποίηση «show cause» σηματοδοτεί την πρόθεση λήψης πειθαρχικών μέτρων εάν δεν δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις.

Η Adani Enterprises επιδιώκει να ξεκινήσει μια πώληση μετοχών ύψους 1 δισ. δολαρίων μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, έχοντας βάλει στο ράφι μια προσφορά ρεκόρ ύψους 2,5 δισ. δολαρίων στον απόηχο των πρώτων ισχυρισμών της Hindenburg. Η Adani Energy συγκέντρωσε 1 δισ. δολάρια από Αμερικανούς επενδυτές και κρατικά επενδυτικά κεφάλαια νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Πιθανότατα θα δούμε βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις στο κλίμα στις μετοχές της Adani, ιδίως καθώς οι μικροεπενδυτές πιέζονται από τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της SEBI», δήλωσε ο Κρανθί Μπαθίνι, διευθυντής μετοχικής στρατηγικής της WealthMills Securities.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com