Ρωσία: Συνεχίζονται οι ουκρανικές επιθέσεις στον Κουρσκ, εν μέσω της οργής του Πούτιν

Ρωσία: Συνεχίζονται οι ουκρανικές επιθέσεις στον Κουρσκ, εν μέσω της οργής του Πούτιν
Ukrainian and German soldiers are seen during the visit of Ukrainian President and German Defence Minister to a military training area in Mecklenburg-Vorpommern, north-eastern Germany, on June 11, 2024, where Ukrainian soldiers are trained on the ‘Patriot’ air defence missile system. (Photo by Jens Büttner / POOL / AFP) Photo: AFP
121.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει ή έχουν απομακρυνθεί και άλλοι 59.000 βρίσκονται σε διαδικασία εκκένωσης.

Η Ουκρανία εξαπέλυσε νέες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη συνοριακή με τη Ρωσία περιοχή του Κουρσκ την Τρίτη, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης για την υποστήριξη της αιφνιδιαστικής εισβολής του Κιέβου στο ρωσικό έδαφος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι μονάδες αεράμυνάς του κατέστρεψαν 12 μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την περιοχή του Κουρσκ, στην οποία η Ουκρανία επιτέθηκε πριν από μία εβδομάδα και ισχυρίζεται ότι κατέλαβε 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα μέχρι τη Δευτέρα.

Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η εισβολή της Ουκρανίας -η μεγαλύτερη από τότε που ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022- είχε στόχο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου ενόψει πιθανών ειρηνευτικών συνομιλιών.

Στις πιο λεπτομερείς δημόσιες δηλώσεις του για τις επιθέσεις μέχρι σήμερα, είπε επίσης ότι το Κίεβο «με τη βοήθεια των δυτικών αφεντικών του» προσπαθεί να επιβραδύνει την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων σε αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη του Κουρσκ, Αλεξέι Σμιρνόφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία ελέγχει 28 οικισμούς στην περιοχή και ότι η εισβολή είχε βάθος περίπου 12 χιλιόμετρα και πλάτος 40 χιλιόμετρα.

Στο Κουρσκ, 121.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει ή έχουν απομακρυνθεί και άλλοι 59.000 βρίσκονται σε διαδικασία εκκένωσης, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, η οποία συνορεύει με το Κουρσκ, εκκενώθηκαν επίσης 11.000 πολίτες, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Οι ουκρανικές δυνάμεις στο Κουρσκ προσπαθούσαν να περικυκλώσουν τη Σούντζα, όπου ρέει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ουκρανία, ενώ μεγάλες μάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη κοντά στο Κορένεβο, περίπου 22 χιλιόμετρα από τα σύνορα, και στη Μαρτινόβκα, σύμφωνα με ορισμένους στρατιωτικούς μπλόγκερ.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία εκτόξευσε 38 επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και δύο βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ολόκληρη η χώρα βρισκόταν για λίγο σε συναγερμό αεροπορικής επιδρομής νωρίς την Τρίτη, αλλά έκτοτε αυτός ανακλήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com