Η Τουρκία διέταξε σύλληψη γυναίκας για αναρτήσεις στο Instagram εις βάρος του Ερντογάν

Η Τουρκία διέταξε σύλληψη γυναίκας για αναρτήσεις στο Instagram εις βάρος του Ερντογάν
epa10661321 Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses supporters after winning re-election in Turkey's run-off vote, at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, 28 May 2023. Erdogan won Turkey's presidential run-off and has been re-elected President, according to Turkey's Supreme Election Council. EPA/NECATI SAVAS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Ο πρόεδρος δεν μπορεί να απαγορεύσει το Instagram όπως επιθυμεί», δήλωσε η γυναίκα.

Τουρκικό δικαστήριο διέταξε τη Δευτέρα τη σύλληψη μιας γυναίκας με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους και της προσβολής του προέδρου, αφού επέκρινε την απαγόρευση της πλατφόρμας Instagram, ανέφεραν το Haberturk και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η Τουρκία μπλόκαρε την πρόσβαση στο Instagram στις 2 Αυγούστου επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους «νόμους και τους κανόνες» της και τις δημόσιες ευαισθησίες.

Αίρεσε την απαγόρευση το Σάββατο, αφού δήλωσε ότι η εφαρμογή που ανήκει στην Meta Platforms συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της κυβέρνησης.

Σε μια συνέντευξη που αναρτήθηκε στο κανάλι YouTube την περασμένη εβδομάδα, όταν η εφαρμογή ήταν ακόμη αποκλεισμένη, η γυναίκα ήταν μία από τους πολλούς περαστικούς που ρωτήθηκαν τι σκέφτονται για την απαγόρευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτό είναι λάθος. Ο πρόεδρος δεν μπορεί να απαγορεύσει το Instagram όπως επιθυμεί», δήλωσε η γυναίκα.

Επέκρινε επίσης τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και όσους υποστήριξαν την απαγόρευση.

Η σύλληψη της Δευτέρας, την οποία διέταξε τοπικό δικαστήριο στη δυτική πόλη της Σμύρνης, ήρθε μετά την κριτική που άσκησε ο επικεφαλής της τουρκικής ραδιοτηλεοπτικής υπηρεσίας RTUK για τις συνεντεύξεις δρόμου που μεταδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι «χειραγωγούν την κοινή γνώμη».

Η απαγόρευση της πρόσβασης στο Instagram ήρθε μετά την κατηγορία ενός κορυφαίου Τούρκου αξιωματούχου ότι η πλατφόρμα μπλόκαρε αναρτήσεις που εξέφραζαν συλλυπητήρια για τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com