«Ράλι» 21% στις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Η Κίνα «σέρνει» την Ευρώπη

«Ράλι» 21% στις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Η Κίνα «σέρνει» την Ευρώπη
(211028) -- RISHON LEZION, Oct. 28, 2021 (Xinhua) -- An Israeli car company worker shows an electric car made by Chinese automaker Skyworth Auto in Rishon Lezion, Israel, Oct. 27, 2021. Chinese automaker Skyworth Auto, the electric car division of tech giant Skyworth Group, has begun selling electric cars in Israel through the Israeli dealership Caduri Group, both companies said on Monday. (Photo by Gil Cohen Magen/Xinhua) (Photo by GIL COHEN MAGEN / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Η BYD, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής EV στην Κίνα και στον κόσμο, ανέφερε την ίδια περίοδο αυξήσεις 13% και 44% στις παγκόσμιες πωλήσεις.

Οι παγκόσμιες πωλήσεις πλήρως ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 21% ετησίως τον Ιούλιο, χάρη στην ισχυρότερη ανάπτυξη της Κίνας φέτος και παρά την πτώση της ζήτησης στην Ευρώπη, ανέφερε τη Δευτέρα η εταιρεία ερευνών αγοράς Rho Motion.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η MG Motor, που ανήκει στην κινεζική SAIC Motor Corp, αναμένει να πληγεί περισσότερο από τους προσωρινούς δασμούς που επιβλήθηκαν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής δεδομένων της Rho Motion, Τσαρλς Λέστερ.

Ο αντίκτυπος των δασμών θα πρέπει να είναι μικρότερος για την Tesla, η οποία μπορεί να παράγει στο εργοστάσιό της στο Βερολίνο, και τον κινεζικό γίγαντα EV BYD, του οποίου η παρουσία στην Ευρώπη παραμένει μικρή, πρόσθεσε ο Λέστερ.

Οι αριθμοί

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα – είτε πρόκειται για πλήρως ηλεκτρικά (BEV) είτε για υβριδικά με σύνδεση (PHEV) – που πωλήθηκαν παγκοσμίως τον Ιούλιο ανήλθαν σε 1,35 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 0,88 εκατομμύρια ήταν στην Κίνα, όπου αυξήθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα PHEV που πωλήθηκαν στην Κίνα κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2024 αυξήθηκαν κατά 70% σε σχέση με πέρυσι. Η BYD, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής EV στην Κίνα και στον κόσμο, ανέφερε την ίδια περίοδο αυξήσεις 13% και 44% στις παγκόσμιες πωλήσεις BEV και PHEV, αντίστοιχα.

Στην Ευρώπη, οι μηνιαίες πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 7,8% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023. Στο επτάμηνο έως τον Ιούλιο, μειώθηκαν κατά 12% στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά EV της ΕΕ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, οι πωλήσεις EV αυξήθηκαν κατά 7,1% τον Ιούλιο.

«Η BYD συνέχισε να έχει ρεκόρ πωλήσεων plug-in υβριδικών οχημάτων και αυτό το μήνα, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα, καθώς έχει μεγάλο όγκο οχημάτων που πουλάει» είπε ο Λέστερ.

Τα οχήματα επέκτασης της εμβέλειας, υβριδικά αυτοκίνητα με μπαταρία που επαναφορτίζονται με μια ενσωματωμένη γεννήτρια, πωλούνται επίσης σε μεγάλους αριθμούς, συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com