Πώς κάθε Νορβηγός κατέχει τώρα έμμεσα Bitcoin αξίας 27 δολαρίων

Πώς κάθε Νορβηγός κατέχει τώρα έμμεσα Bitcoin αξίας 27 δολαρίων
Photo: pixabay.com
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο αυξάνει το μερίδιο των κρυπτονομισμάτων.

Από τον Ryan Hogg

Το αξίας 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας κινείται τολμηρά φέτος, έχοντας διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, μειώνοντας την έκθεσή του σε τεχνολογικούς γίγαντες και βουτώντας βαθύτερα στον χώρο των κρυπτονομισμάτων.

Το ταμείο Norges Bank Investment Management, το οποίο επανεπενδύει έσοδα από τα αποθέματα πετρελαίου της χώρας, φαίνεται να έχει αυξήσει σημαντικά την έμμεση έκθεσή του στο Bitcoin φέτος.

Ο Vetle Lunde, ανώτερος αναλυτής στην K33Research, επεξεργάστηκε τους αριθμούς στο X για να αναλύσει τη μεταβαλλόμενη έκθεση του Norges Bank Investment Management στα κρυπτονομίσματα το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Αυξάνοντας τις συμμετοχές της σε ανταλλακτήρια crypto όπως τα Coinbase, MarathonStrategy, Block Inc. και Marathon Digital, η επενδυτική τράπεζα αύξησε το έμμεσο μερίδιό της στο Bitcoin κατά 62% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ο Lunde είπε ότι οι αυξημένες συμμετοχές πιθανότατα αντανακλούν «τη στάθμιση του κλάδου και τη διαχείριση κινδύνου βάσει αλγορίθμου».

Συνολικά, η επενδυτική τράπεζα της Νορβηγίας κατέχει τώρα 2.446 BTC, αξίας περίπου 142,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε κατά κεφαλήν βάση, ο Lunde λέει ότι αυτό είναι το ισοδύναμο των 27 δολαρίων για κάθε έναν από τους 5,5 εκατομμύρια κατοίκους της Νορβηγίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είναι απίθανο να προέρχεται από μια σκόπιμη επιλογή για τη μεγέθυνση της έκθεσης – εάν ο στόχος ήταν η αυξημένη έκθεση BTC, θα βλέπαμε περισσότερα στοιχεία για πρωτοβουλίες άμεσης έκθεσης και σημαντικά μεγαλύτερη έκθεση», σημείωσε ο Lunde.

«Ανεξάρτητα από αυτό, δείχνει τέλεια πώς το Bitcoin ωριμάζει ως περιουσιακό στοιχείο και εντάσσεται σε οποιοδήποτε καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο».

Η αξία του Bitcoin έχει αυξηθεί περισσότερο από 30% φέτος, ενισχυμένη από την άνοδο των μετοχών τεχνολογίας και τους νέους κανονισμούς που επιτρέπουν την προσθήκη κρυπτονομισμάτων σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF).

Το κρατικό ταμείο της Νορβηγίας ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επανεπενδύσει τον τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο της χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο για λογαριασμό των κατοίκων της, περιλαμβάνοντας διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και γεωγραφίες με σκοπό τη μακροπρόθεσμη απόδοση.

Το fund αναπτύχθηκε κατά 8,6% το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τις επενδύσεις σε μετοχές να καταγράφουν αύξηση 12%.

«Οι επενδύσεις σε μετοχές είχαν πολύ ισχυρή απόδοση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το αποτέλεσμα προήλθε κυρίως από τις μετοχές τεχνολογίας, λόγω της αυξημένης ζήτησης για νέες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Nicolai Tangen, διευθύνων σύμβουλος της Norges Bank Investment Management.

Το επενδυτικό ταμείο είπε ότι μείωσε την έκθεσή του στις Meta, Novo Nordisk και ASML το πρώτο εξάμηνο του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com