Porsche: Πόσα εκατομμύρια επενδύει για να διασωθεί η κατασκευάστρια μπαταριών Varta

Porsche: Πόσα εκατομμύρια επενδύει για να διασωθεί η κατασκευάστρια μπαταριών Varta
Photo: pixabay.com
Η Porsche AG εισέρχεται δυναμικά στην αγορά των μπαταριών, αποκτώντας σημαντικό μερίδιο στην προβληματική Varta AG.

Η Porsche AG αποφάσισε να επενδύσει σημαντικά στη γερμανική κατασκευάστρια μπαταριών Varta AG, αποκτώντας περίπου το 32% της εταιρείας μέσω μιας αύξησης κεφαλαίου ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή η κίνηση έρχεται ως μέρος μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του χρέους της Varta, που περιλαμβάνει τη μείωση του χρέους της εταιρείας στα 200 εκατομμύρια ευρώ από τα 485 εκατομμύρια ευρώ.

Η συμφωνία, η οποία χρειάστηκε μήνες διαπραγματεύσεων, προβλέπει επίσης την απώλεια του πλειοψηφικού ελέγχου της Varta από τον Αυστριακό επενδυτή Michael Tojner, ο οποίος παραμένει μέτοχος με μερίδιο επίσης 32%. Οι υφιστάμενοι δανειστές θα κατέχουν το 36% της εταιρείας, ενώ οι μετοχές της Varta θα διαγραφούν από το χρηματιστήριο, μηδενίζοντας την αξία του μετοχικού κεφαλαίου.

Η Porsche είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην αναδιάρθρωση της Varta, επιδιώκοντας να αναπτύξει τη δική της στρατηγική για τις μπαταρίες, σε συνδυασμό με τα σχέδια της μητρικής εταιρείας Volkswagen AG. Στο πλαίσιο αυτό, η Porsche ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην V4Drive Battery GmbH, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση της στην αγορά μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην υβριδική 911 Carrera GTS.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Lutz Meschke, οικονομικός διευθυντής της Porsche, δήλωσε ότι με την εξαγορά της V4Drive, η Porsche στοχεύει να διατηρήσει κρίσιμες τεχνολογίες στη Γερμανία και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας. Η κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής στη νότια Γερμανία θα συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί.

Η συμφωνία αναδιάρθρωσης αντιμετώπισε προκλήσεις, με διαφωνίες μεταξύ των επενδυτών για τον μηδενισμό των μετοχών και τη συμμετοχή των δανειστών. Παρόλα αυτά, η Varta δήλωσε ότι σχεδόν όλοι οι δανειστές του κοινοπρακτικού δανείου και ορισμένοι δανειστές των εντόκων γραμματίων έχουν εγκρίνει τη συμφωνία.

Επιπλέον, η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για έναν νέο επενδυτή να συνεισφέρει επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ στη Varta εντός ενός έτους από την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης, ενισχύοντας περαιτέρω τη ρευστότητα της εταιρείας και διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: