Σκληρή γραμμή κατά της παράτυπης μετανάστευσης: Η Βρετανία κλιμακώνει τις απελάσεις και την πάταξη των διακινητών

Σκληρή γραμμή κατά της παράτυπης μετανάστευσης: Η Βρετανία κλιμακώνει τις απελάσεις και την πάταξη των διακινητών
epa04058242 A handout video-grab released by Italian Navy Press Office on 06 February 2014 shows a boat with African migrants on board spotted by the Navy at sea near Lampedusa, Italy, 05 February 2014. Some 1,000 migrants aboard nine boats have been rescued by the Italian coast over the past days. The boats had left North Africa and were heading to the Italian island of Lampedusa, whose inhabitants have been nominated as candidates for the Nobel Peace Prize for the solidarity shown in dealing with the thousands of migrants who reach their island each year. EPA/ITALIAN NAVY PRESS OFFICE / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μετανάστες και αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να φτάνουν μέσω της Μάγχης στις ακτές της Βρετανίας, και η νέα κυβέρνηση των Εργατικών δεσμεύεται να ενισχύσει τον έλεγχο στα σύνορα.

Η βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε την Τετάρτη νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, με έμφαση στην καταπολέμηση των δικτύων διακινητών και την αύξηση των απελάσεων. Καθημερινά, μετανάστες και αιτούντες άσυλο συνεχίζουν να διασχίζουν τη Μάγχη, φτάνοντας στις ακτές της Βρετανίας. Από τις 5 Ιουλίου, ημερομηνία ανάληψης καθηκόντων της νέας κυβέρνησης των Εργατικών, πάνω από 5.700 άτομα έχουν εισέλθει στη χώρα μέσω αυτής της θαλάσσιας διαδρομής.

Η υπουργός Εσωτερικών, Ιβέτ Κούπερ, τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει αυστηρά και ξεκάθαρα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και την εφαρμογή των κανόνων. Το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης αποτέλεσε κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου, οι οποίες έφεραν τους Εργατικούς πίσω στην εξουσία έπειτα από 14 χρόνια.

Μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, ήταν η ακύρωση του «σχεδίου Ρουάντα», που είχε υιοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο προέβλεπε την απέλαση των παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα. Ο Στάρμερ έχει υποσχεθεί να διαχειριστεί το θέμα της μετανάστευσης με ανθρωπιά, αλλά και να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών, νόμιμων και παράνομων, που εισέρχονται στη Βρετανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε τα νέα μέτρα, με έμφαση στην αντιμετώπιση των διακινητών. Ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει 100 νέους πράκτορες στην Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης της Εγκληματικότητας (NCA) για την καταπολέμηση των συμμοριών διακινητών και την αποτροπή των επικίνδυνων διασχίσεων της Μάγχης με μικρά σκάφη. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να αυξήσει τις απελάσεις, αποσπώντας προσωπικό για να επιταχυνθεί η διαδικασία απομάκρυνσης αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί, αναφέροντας ότι οι απελάσεις έχουν μειωθεί κατά 40% από το 2010. Στόχος είναι μέσα στους επόμενους έξι μήνες ο αριθμός των απελάσεων να επιστρέψει στα επίπεδα του 2018.

Επιπλέον, το υπουργείο θα εντείνει τους ελέγχους στους εργοδότες που προσλαμβάνουν παράτυπους μετανάστες, επιβάλλοντας αυστηρά πρόστιμα, κυρώσεις, ακόμα και ποινικές διώξεις.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ζήτημα της μετανάστευσης αποτελεί την κύρια ανησυχία των Βρετανών ψηφοφόρων, κυρίως μετά τις ταραχές που προκλήθηκαν από ακροδεξιούς τον Αύγουστο, σε πολλές πόλεις της Αγγλίας, μετά τον φόνο τριών κοριτσιών στο Σάουθπορτ. Οι ταραξίες επιτέθηκαν σε ξενοδοχεία όπου διέμεναν αιτούντες άσυλο, αλλά και σε καταστήματα που ανήκαν σε μετανάστες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: