Η Ελβετία πιο κοντά στο να γίνει μια κοινωνία χωρίς μετρητά

Η Ελβετία πιο κοντά στο να γίνει μια κοινωνία χωρίς μετρητά
Περίπου 60 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι πλέον σε θέση να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται στιγμιαίες πληρωμές.

Η Ελβετία ήρθε πιο κοντά στο να γίνει μια κοινωνία χωρίς μετρητά, αφού ξεκίνησε το σύστημα άμεσων πληρωμών, το οποίο επιτρέπει μεταφορές κεφαλαίων σε λίγα δευτερόλεπτα, ανακοίνωσαν την Τετάρτη η Ελβετική Εθνική Τράπεζα και ο διαχειριστής χρηματοοικονομικών υποδομών SIX.

Οι άμεσες πληρωμές είναι μεταφορές πιστώσεων που καθιστούν τα κεφάλαια διαθέσιμα στο λογαριασμό του παραλήπτη εντός 10 δευτερολέπτων από την έκδοση εντολής πληρωμής, αντί να περιμένουν ημέρες για την εκκαθάριση των μετρητών.

Περίπου 60 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι πλέον σε θέση να λαμβάνουν και να επεξεργάζονται στιγμιαίες πληρωμές, καλύπτοντας περισσότερο από το 95% των ελβετικών συναλλαγών λιανικών πληρωμών, ανέφερε η SNB, μετά την έναρξη του συστήματος την Τρίτη.

Τους επόμενους μήνες, και άλλες τράπεζες θα ανακοινώσουν παρόμοιες υπηρεσίες, δήλωσε η SNB, με όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας να αναμένεται να έχουν ενταχθεί στο σύστημα μέχρι το τέλος του 2026.

«Αυτή η κυκλοφορία στην αγορά αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο και αντανακλά τη συλλογική δέσμευση των ενδιαφερομένων μερών για το μέλλον των πληρωμών χωρίς μετρητά στην Ελβετία», σημείωσε η SNB.

Ενώ οι παραδοσιακές πληρωμές εξακολουθούν να είναι δυνατές, η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι οι άμεσες πληρωμές θα καθιερωθούν μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα.

Η SNB και η SIX ξεκίνησαν το έργο τον Νοέμβριο του 2023, για να καλύψουν τη διαφορά με την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν άμεσες πληρωμές από το 2017 και πέρυσι αντίστοιχα.

Οι άμεσες διατραπεζικές πληρωμές μειώνουν τον κίνδυνο διακανονισμού, καθώς η χρέωση και η πίστωση είναι στιγμιαίες και οριστικές, ενώ και τα δύο μέρη έχουν ανά πάσα στιγμή ενημερωμένο υπόλοιπο λογαριασμού, διευκολύνοντας τον προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό.

Η επιτάχυνση των πληρωμών θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι εταιρείες μπορούν να επανεπενδύουν ταχύτερα τα χρήματα που λαμβάνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com