Οι επενδύσεις σε γραφειακούς χώρους της Ευρώπης έπεσαν 21% στο πρώτο εξάμηνο του 2024

Οι επενδύσεις σε γραφειακούς χώρους της Ευρώπης έπεσαν 21% στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Photo: pixabay.com
Το City του Λονδίνου είδε το μερίδιό του στη δραστηριότητα χρηματοδοτικής μίσθωσης να εκτοξεύεται στο 34% από 26%.

Το ποσοστό κατανομής των γραφειακών χώρων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 9% το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εν μέρει οδηγούμενη από την ανοδική τάση του χρηματοπιστωτικού και ασφαλιστικού τομέα και των εντολών επιστροφής στην εργασία, μετέδωσε το Bloomberg.

Οι επιχειρήσεις που συνδέονται με τα χρηματοοικονομικά κατέλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο της δραστηριότητας χρηματοδοτικής μίσθωσης το πρώτο εξάμηνο του 2024, αντιπροσωπεύοντας το 25% της απορρόφησης έναντι 17% την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έκθεση της μεσιτικής Savills.

Το City του Λονδίνου είδε το μερίδιό του στη δραστηριότητα χρηματοδοτικής μίσθωσης να εκτοξεύεται στο 34% από 26%.

Η έρευνα αναφέρει πως τα υψηλότερα επιτόκια εξακολουθούν να περιορίζουν τις επενδυτικές συναλλαγές γραφείων. Το πρώτο εξάμηνο του 2024 οι ευρωπαϊκές επενδυτικές συναλλαγές σε γραφεία ανήλθαν σε 14,1 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 21% σε ετήσια βάση και κατά 60% έναντι του μέσου όρου του πρώτου εξαμήνου της τελευταίας πενταετίας που ήταν 36 δισ. ευρώ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να κυριαρχεί, με μερίδιο 29% του ευρωπαϊκού όγκου επενδύσεων σε γραφεία, πάνω από τον πενταετή μέσο όρο του 24%, λόγω της ταχύτερης αρχικής προσαρμογής των τιμών και των ελκυστικών αποδόσεων για τους αγοραστές.

Σημειώνεται πως η έρευνα συγκρίνει τη θεμελιώδη (υπολογισμένη) απόδοση σε σχέση με την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς σε 19 ευρωπαϊκές αγορές, που καλύπτουν -μεταξύ άλλων- το City του Λονδίνου, τη Στοκχόλμη, το Μάντσεστερ, τη Λισαβόνα, το Όσλο, το Βερολίνο, το Παρίσι, την Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, το Άμστερνταμ, την Πράγα, το Αμβούργο, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, το Μόναχο, τη Βαρσοβία, τη Φρανκφούρτη και το Βουκουρέστι.

Οι προοπτικές

Η Savills τονίζει πως «δεν αναμένουμε ότι ο όγκος των ευρωπαϊκών συναλλαγών γραφείων θα επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα στο εγγύς μέλλον.

Παρ’ όλα αυτά, παρατηρούμε αύξηση του αριθμού των ελέγχων και, σταδιακά, των υποψηφίων στις πωλήσεις επενδυτικών ακινήτων και αναμένουμε ότι αυτό θα επιταχυνθεί από τον Σεπτέμβριο έως το τέλος του έτους, ξεκινώντας από το Λονδίνο.

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωζώνη έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών και πιστεύουμε ότι η δυναμική θα συγκεντρωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2024, καθώς οι συμφωνίες θα ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους. Η αγορά επενδύσεων σε γραφεία παραμένει διχασμένη και το δευτερογενές απόθεμα, το οποίο είναι εκτός σχεδίου ή δεν πληροί τα κριτήρια ESG, θα παραμείνει μη ανταγωνιστικό κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Οι πρωτεύουσες αποδόσεις είναι πιθανό να παραμείνουν σταθερές για το 3ο τρίμηνο και αναμένουμε να δούμε συμπίεση των αποδόσεων κατά τη διάρκεια του 4ου τριμήνου και στις αρχές του 2025 σε επιλεγμένες αγορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: