Νέα εποχή για τη φορολογική διαφάνεια: Ποιοι κλάδοι θα υποχρεούνται να τηρούν το Ψηφιακό Πελατολόγιο
- 23/08/2024, 08:45
- SHARE
Από τον επόμενο μήνα, επαγγελματικοί κλάδοι όπως οι γιατροί, τα συνεργεία αυτοκινήτων, οι εταιρείες πάρκινγκ και ενοικίασης οχημάτων, τα γυμναστήρια, τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκδρομών, θα υποχρεούνται να τηρούν το Ψηφιακό Πελατολόγιο. Αυτό το λογιστικό πρόγραμμα θα είναι σε λειτουργία κατά τη διάρκεια των εργασιών κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης και θα συνδέεται με το Taxis, διασφαλίζοντας ότι τα δεδομένα δεν θα μπορούν να αλλοιωθούν.
Με τη χρήση του Ψηφιακού Πελατολογίου, θα καταγράφεται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται και θα καταχωρούνται στα ηλεκτρονικά βιβλία myData. Σε περιπτώσεις όπου ο αριθμός των δηλωμένων πελατών είναι χαμηλός, αυτό θα αποτελέσει κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου από την ΑΑΔΕ.
Ειδικά τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα οποία η ΑΑΔΕ έχει κατατάξει στη λίστα «υψηλού κινδύνου», θα υποβληθούν σε αναλυτική χαρτογράφηση από το Υπουργείο Μεταφορών. Στοιχεία όπως ο συνολικός αριθμός των συνεργείων, η κατηγορία των οχημάτων που εξυπηρετούν, ο αριθμός των υπεύθυνων τεχνικών και οι κτιριακές εγκαταστάσεις τους θα καταχωρηθούν σε ένα ειδικό μητρώο, επιτρέποντας ακριβέστερους ελέγχους.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΡΤ, από τον Σεπτέμβριο, η ΑΑΔΕ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα δημιουργήσει μια ειδική πλατφόρμα για τη διασταύρωση στοιχείων, προκειμένου να εντοπιστούν ανασφάλιστα οχήματα, απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας και οχήματα χωρίς ΚΤΕΟ. Οι έλεγχοι θα γίνονται δύο φορές το χρόνο, με τα πρόστιμα για τους παραβάτες να ξεκινούν από 250 ευρώ και να φτάνουν, σε περίπτωση υποτροπής, έως και 30.000 ευρώ.
Η ΑΑΔΕ ενισχύει επίσης τα ψηφιακά της εργαλεία, με την εισαγωγή μιας νέας εφαρμογής που θα ενημερώνεται αυτόματα από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) για οποιεσδήποτε μεταβολές στις επιχειρήσεις, επιτρέποντας την παρακολούθηση μεταβολών κεφαλαίου, αλλαγών στη μετοχική σύνθεση και άλλων κινήσεων.
Τέλος, η διαδικασία ορισμού φορολογικού εκπροσώπου γίνεται πλέον ψηφιακή. Με τη νέα υπηρεσία, κάθε φορολογούμενος, είτε φυσικό είτε νομικό πρόσωπο, που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ή αλλοδαπής, μπορεί να ορίσει έναν φορολογικό κάτοικο Ελλάδας ως φορολογικό εκπρόσωπο για να διαχειρίζεται τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας.