Συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας για ανταλλαγή 115 κρατουμένων

Συμφωνία Ρωσίας και Ουκρανίας για ανταλλαγή 115 κρατουμένων
epa11553574 Ukrainian military vehicles travel on a road in the Sumy region near the border with Russia, Ukraine, 17 August 2024 amid the Russian invasion. Ukrainian troops have advanced 35 kilometers with battles, taken control of 1,150 square kilometers of the territory of the Russian Federation and 82 settlements since the beginning of the operation in the Kursk region on 06 August 2024 according to the report of the Commander-in-Chief of the Ukrainian Armed Forces Oleksandr Syrskyi at the Staff meeting on 15 August 2024. Russian troops entered Ukrainian territory on 24 February 2022, starting a conflict that has provoked destruction and a humanitarian crisis. EPA/GEORGE IVANCHENKO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ρώτη τέτοια ανταλλαγή από τότε που ο ουκρανικός στρατός ξεκίνησε την επίθεσή του στο εσωτερικό της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου.

Η Ρωσία και η Ουκρανία πρόκειται να ανταλλάξουν 115 κρατούμενους το Σάββατο μετά από μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος των ΗΑΕ.

Θα είναι η πρώτη τέτοια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των χωρών από τότε που ο ουκρανικός στρατός ξεκίνησε την επίθεσή του στο εσωτερικό της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου.

Το Άμπου Ντάμπι, στενός εταίρος ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, διατήρησε θερμές σχέσεις με τη Μόσχα καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, απογοητεύοντας ορισμένους δυτικούς αξιωματούχους. Έχει επίσης ενισχύσει τους δεσμούς με το Κίεβο.

Οι αξιωματούχοι των ΗΑΕ λένε ότι η ικανότητά τους να συνομιλούν με μια σειρά διεθνών παραγόντων σημαίνει ότι μπορούν να μεσολαβούν αποτελεσματικά μεταξύ των μερών και να προωθούν τη συνεργασία και την ασφάλεια.

Από την έναρξη του πολέμου, τα ΗΑΕ έχουν μεσολαβήσει για την απελευθέρωση 1.788 κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πρόκειται να απελευθερωθούν το Σάββατο.

Ο στρατός της Ουκρανίας εξαπέλυσε στις 6 Αυγούστου αιφνιδιαστική επίθεση στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, τη μεγαλύτερη επίθεση εντός του ρωσικού εδάφους από ξένη δύναμη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Κίεβο δήλωσε ότι έχει χαράξει μια νεκρή ζώνη σε μια περιοχή που η Ρωσία, η οποία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία το 2022, χρησιμοποίησε για να χτυπήσει στόχους στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com