Συστάσεις Ντάισελμπλουμ προς το Βερολίνο: «Μην επαναπαύεστε στις δάφνες σας»

Συστάσεις Ντάισελμπλουμ προς το Βερολίνο: «Μην επαναπαύεστε στις δάφνες σας»

Ο επικεφαλής του Eurogroup ζητά από τη Γερμανία μεγαλύτερη προσπάθεια στις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις.

«Η Γερμανία πρέπει να επαγρυπνά για να παραμείνει ανταγωνιστική, δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος με μεταρρυθμίσεις που έκανε τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, και λίγο πριν από την έναρξη του άτυπου Eurogroup που θα εστιάσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ο Ντάισελμπλουμ κάλεσε το Βερολίνο να μην επαναπαύεται στις δάφνες των μεταρρυθμίσεων που έκανε πριν από χρόνια στον τομέα εργασίας. «Μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι που κάνει κάποιος πριν δέκα ή είκοσι χρόνια», είπε, αναφερόμενος στη δέσμη μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην αγορά εργασίας επί καγκελαρίας του Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οι μεταρρυθμίσεις Σρέντερ θεωρούνται ακόμη και σήμερα θεμέλιος λίθος για τη σταθερή πορεία στην γερμανική αγορά εργασίας και κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup άσκησε κριτική και στη γερμανική στάση ως προς τις επενδύσεις σε τομείς, όπως την έρευνα, την τεχνολογία, την παιδεία, τις υποδομές, λέγοντας πως «η Γερμανία θα μπορούσε να μεταφέρει τα κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις σε άλλον προϋπολογισμό ή να εκμεταλλευτεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, οι Βρυξέλλες δεν απαιτούν έναν πλήρως ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».

Ωστόσο, ο Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε να μην υπερτονίζεται η σημασία των δημοσίων επενδύσεων, τονίζοντας πως «η απελευθέρωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών για επενδυτές, για νέους ανθρώπους, η επιτάχυνση της διαδικασίας του επιχειρείν και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι πολύ πιο σημαντικές παράμετροι για να φέρουν πίσω ιδιώτες επενδυτές».

Ακόμη, ο επικεφαλής του Eurogroup επαίνεσε τις μικρές χώρες, όπως αυτές της Βαλτικής, αλλά και χώρες σε κρίση, όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, για το ότι μετά από χρόνια ριζικών μεταρρυθμίσεων επέστρεψαν σε θετικά ποσοστά ανάπτυξης, ενώ παρότρυνε τις μεγάλες χώρες, όπως τη Γαλλία, την Ιταλία, ακόμη και τη Γερμανία, να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. «Προφανή παραδείγματα είναι η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά επίσης και η Γερμανία θα πρέπει να σκεφτεί πώς θα διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της», προσθέτει.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αναφέθηκε ειδικά στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης που αποφάσισε η κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο για κάποιες κατηγορίες ασφαλισμένων, μέτρο το οποίο, όπως σημειώνει, κινείται σε «εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από ό,τι σε άλλες χώρες».

Τέλος, ευθυγραμμίζεται με την άποψη του Γερμανού ομολόγου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας και αυτός την ιδέα περί διάθεσης πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για επενδυτικούς σκοπούς. «Ο ΕΜΣ δεν δημιουργήθηκε ως επενδυτικό ταμείο αλλά ως εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων. Και έτσι θα πρέπει να παραμείνει», δηλώνει.